avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Scoatere auto de la impozit
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Scoatere auto de la impozit

Buna ziua, problema mea suna in felul urmator:

in anul 2008 am cumparat patru autovehicule (1 autoturism, 3 camioane) de la o soc. comerciala si le-am vandut altei soc. comerciale dupa trei saptamani, iar in acel moment nu am facut radierea.
Anul acesta am aflat ca am de plata impozit pt aceste masini. Mentionez ca nu am fost instiintat in acest rastimp de catre adm. financiara, ci am aflat cu ocazia impunerii unui nou auto.
La indicatiile doamnei de la ghiseu m-am dus la politia rutiera pt a obtine certificate de radiere. Masinile nu au fost radiate, astfel nu am putut obtine actele necesare scoaterii de la impozit. In schimb am obtinut o hartie care spune ca aceste autovehicule nu se afla in proprietatea mea.
La adm. fin. mi s-a spus ca trebuie sa dovedesc ca nu eu am fost proprietarul masinilor in perioada 2008-2012.
Am obtinut contractele de vanzare-cumparare de la societatea careia am vandut autovehiculele si m-am intors la adm financiara.
Aceeasi doamna mi-a spus ca nu ma ajuta contractele deoarece ar fi putut fi redactate de oricine, oricand. Si ca trebuie sa vin cu chitante ce dovedesc plata impozitului din 2008 si pana in prezent.
In acest moment ma simt suspectat (si jignit in acelasi timp) ca am falsificat contractele de vanzare-cumparare, dar si nedreptatit. Nu cred ca mai este sarcina mea de a urmari pe altcineva daca si-a achitat impozitele catre stat sau nu.
Cred ca ar trebui sa fie suficiente contractele de vanzare-cumparare pt scoaterea de la impozit si ca acea stimata doamna de la administratia financiara demonstreaza un exces de zel tipic functionarilor publici.
Insa nu stiu exact cum suna legea in Romania in aceasta privinta.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: florinhot , utilizator 22:24, 16 Octombrie 2012
Faceti o cerere scrisa in acest sens si solicitati numar de inregistrare. Legal,in termen de 30 de zile veti primi un raspuns motivat mai mult sau mai putin.
Acel raspuns il puteti ataca in Contencios adminstrativ.
Codul fiscal nu specifica nicaieri ca radierea se face de la data depunerii cererii de radiere ci de la data instrainarii catre o alta persoana.
Daca persoana careia i-ati vandut vehiculele este din aceeasi localitate lucrurile sunt simple, puteti demonstra cu document legal ca acesta plateste impozit pentru vehiculele respective

Codul fiscal
Dobandiri si transferuri ale mijloacelor de transport
Art. 264. -
(2) In cazul unui mijloc de transport care este instrainat de o persoana in cursul unui an sau este radiat din evidenta fiscala a compartimentului de specialitate al autoritatii de administratie publica locala, impozitul pe mijloacele de transport inceteaza sa se mai datoreze de acea persoana incepand cu data de intai a lunii urmatoare celei in care mijlocul de transport a fost instrainat sau radiat din evidenta fiscala. (vanzator)

(3) In cazurile prevazute la alin. (1) sau (2), impozitul pe mijloacele de transport se recalculeaza pentru a reflecta perioada din an in care impozitul se aplica acelei persoane. (vanzator si cumparator)

(4) Orice persoana care dobandeste/instraineaza un mijloc de transport sau isi schimba domiciliul/sediul/punctul de lucru are obligatia de a depune o declaratie fiscala cu privire la mijlocul de transport, la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale pe a carei raza teritoriala isi are domiciliul/sediul/punctul de lucru, in termen de 30 de zile inclusiv de la modificarea survenita.

(5) Instrainarea unui mijloc de transport, prin oricare dintre modalitatile prevazute de lege, nu poate fi efectuata pana cand titularul dreptului de proprietate asupra mijlocului de transport respectiv nu are stinse orice creante fiscale locale, cu exceptia obligatiilor fiscale aflate in litigiu, cuvenite bugetului local al unitatii administrativ-teritoriale unde este inregistrat mijlocul de transport, cu termene de plata scadente pana la data de intai a lunii urmatoare celei in care are loc instrainarea. Atestarea achitarii obligatiilor bugetare se face prin certificatul fiscal emis de compartimentul de specialitate al autoritatilor administratiei publice locale. Actele prin care se instraineaza mijloace de transport cu incalcarea prevederilor prezentului alineat sunt nule de drept.
Cap.IX, Pct.126, alin.1 din HG nr.44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice ale Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal stipuleaza ca, in cazul instrainarii mijloacelor de transport, taxa stabilita in sarcina fostului proprietar se da la scadere pe baza actului de instrainare, cu incepere de la data de intai a lunii urmatoare celei in care s-a facut instrainarea sau dupa caz radierea. Alin.2 prevede ca, compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale va proceda la scaderea taxei si va comunica, in termen de 15 zile, la compartimentul de specialitate al autoritatilor adiministratiei publice locale in a caror raza adiministrativ teritoriala noul proprietar, in calitatea sa de dobanditor, isi are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, dupa caz, numele sau denumirea acestuia, adresa lui si data de la care s-a acordat scaderea din sarcina vechiului proprietar.




Ok, multumesc pentru ajutor. Voi reveni cu amanunte dupa vizita la administratia financiara :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scoatere auto de la impozit florinhot florinhot Buna ziua, problema mea suna in felul urmator: in anul 2008 am cumparat patru autovehicule (1 autoturism, 3 camioane) de la o soc. comerciala si le-am ... (vezi toată discuția)
Vanzare autovehicul coco12345 coco12345 bun gasit tuturor! Vin cu o rugaminte la specialistii in domeniu la problema cu care ma confrunt si anume: am vandut un autoturism cu contract de vanzare ... (vezi toată discuția)
Obligatie radiere masina si transfer drept de proprietate ionita_elena_catalina ionita_elena_catalina Acum 2 ani am vandut o masina si cel care a cumparat-o nu si-a mai indeplinit obligatiile. Am acum in mana o Hot. Jud. definitiva investita cu titlu executoriu ... (vezi toată discuția)