avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale pastrare asociati
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

pastrare asociati

buna ziua.
va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea situatie: am predat un spatiu comercial cu tot cu societate, asociatii fiind eu si prietenul meu. Problema este ca cei caror le-am predat societatea nudispun de suficienti bani ca sa schimbam asociatii si sediul social astfel am convenit ca sa ramanem noi ca asociati ceva timp(cateva luni). Fiind vorba de un stand cu marfa eu as vrea sa inchei un contract, o conevtie ceva cu cei carora le-am predat standul in care sa se mentioneze ca toate taxele datoriile care se inregistreaza pe societate incepand cu data de 22.01.2008 sa fie preluate de ei. Daca ei i-au o amenda ceva si renunta eu sa fiu acoperita.
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 12:08, 26 Ianuarie 2009
Dacă este vorba despre amenzi stabilite în sarcina societăţii, trebuie să ştiţi că, atîta vreme cît figuraţi ca asociaţi şi administratori ai societăţii, actele încheiate cu cei cărăra le-aţi cedat societatea nu sunt opozabile terţilor - printre aceşti terţi numărîndu-se orice alte persoane fizice sau juridice, altele decît cele între care s-a încheiat actul de cesiune.

Doar înscrierea menţiunilor în Registrul comerţului vă poate exonera de răspundere şi numai pentru acte şi fapte ulterioare înscrierii.

Prin urmare, veţi răspunde ca şi cum nu aţi fi încheiat niciun act cu privire la statutul societăţii. Convenţia pe care doriţi să o încheiaţi cu cesionarii vă dă doar dreptul ca pentru orice daune suferite să vă îndreptaţi împotriva lor.


Liviu S.Bordaş
va multumesc pentru raspuns
societatea nu are nici o datorie.
daca inregistrez conventia la un notar are valoare?
care ar fi solutia cea mai buna? :)

va multumesc
Conventia se poate incheia la notar insa ea trebuie inregistrata la Registrul Comertului, pentru ca dvs. sa nu mai raspundeti din punct de vedere legal si sa fiti "exonerata de raspundere" in eventualitatea primirii unei amenzi (de exemplu).
Incheierea conventiei fara inregistrarea acesteia la Registrul Comertului, inseamna ca dvs. raspundeti pentru tot ceea ce se intampla in legatura cu activitatea firmei: pierderi din gestiune, amenzi, nerespectare masuri protectia muncii, neplata tva, salarii, taxe si impozite la timp etc.
Ulterior, va puteti recupera eventualul prejudiciu de la cei cu care ati incheiat conventia la notar.

Av. Cermak Iuliana

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune din 2001 neinregistrata la rc - este valabila? Am cesionat firma in 2001 unei alte persoane. Acesta nu a facut demersurile pentru intregistrare la Registrul Comertului la vremea respectiva, si a continuat ... (vezi toată discuția)
Cesionarul nu vrea sa mai inregistreze contractul de cesiune si actul aditional la rc vopsy vopsy Deci am intocmit contractul de cesiune si actul aditional la notariat cu data certa a unui SRL cu asociat unic cedand tot capitalul social si functia de ... (vezi toată discuția)
Renuntare la firma... bogdyban bogdyban Buna ziua, Sunt patronul unei firme, am calitatea de administrator si asociat unic si doresc sa cedez firma unui membru din familie dorind sa nu mai am nici ... (vezi toată discuția)