avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... O clauza introdusa in CIM poate anula...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

O clauza introdusa in CIM poate anula...

Buna ziua,

Va rog ajutati-ma cu un raspuns :

O clauza introdusa in CIM, poate anula articole din Contractul Colectiv de Munca la Nivel National, atata timp cat nu exista Contract de Munca la nivel de ramura, unitate,etc...?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 23:04, 26 Ianuarie 2009
O clauza din CIM care nu respecta Contractul Colectiv de Munca la Nivel National este ilegala motiv pentru care urmeaza sa solicitati angajatorului anularea acesteia, iar in cazul in care acesta refuza sa va adresati instantei de judecata
In CCM sunt inserate drepturi minimale, astfel incat un Act aditional care nu respecta aceste dispozitii, incalcand drepturile salariatului, acesta va avea castig de cauza in instanta, clauzele fiind lovite de nulitate absoluta.
Contractele individuale de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă.
Clauza respectiva este nula intrucat contravine prevederilor legale in vigoare, de altfel si orice fel de renuntare din partea salariatului la drepturile sale nu sunt recunoscute de lege, chiar daca sunt exprese, motiv pentru care fie corectati clauza respectiva si acordati drepturile refuzate retroactiv ( daca e cazul) fie va adresati instantei pentru a obliga angajatorul in acest sens.
CIM nu poate sa contina clauze contrare CCMUNN. Respectivele clauze sunt nule de drept.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salar comp. pentru nastere copil ildyt ildyt Buna ziua, sunt angajata cu CIM din 2005 la o soc.privata cu 4 angajati, am depus cerere pt acordare salar comp. pt nastere copil {am nascut in 9 04 2009} ... (vezi toată discuția)
Ccmun 2007-2010 vs. ccmn ramura constructii gaby76 gaby76 Buna ziua am o nedumerire ... care din cele 2 contracte este \"mai tare\"? Practic, intr-o firma de constructii, in cazul concedierii din motive ce nu tin ... (vezi toată discuția)
"acordare indemnizatie odata cu iesirea la pensie" pentru o discutie privind modalitatea de beneficia de acest drept ContSters50658 ContSters50658 Odata cu iesirea la pensie, conform cu prevederile CCM la nivel national, art. 50, ar trebui sa beneficiez de o indemnizatie egala cu cel putin 2 salarii avute ... (vezi toată discuția)