Bună Ziua!
Suntem 3 frati. Terenul intravilan (cu casa de locuit ) a fost dezmembrat pe lungime în două părți egale:
- O parte ( curte și gradină-în continuare 2500mp) ,
- cealaltă parte( curte, casă părintească și grădină în prelungire, tot 2500 mp) prin contract vânzare-cumpărare (cu clauză de habitat și uzufruct viager pentru părinți) am dobândit-o eu și sora mea.
După dobândire, eu m-am mutat cu familia la țară lângă părinți. Aici am făcut numeroase investiții pentru a crea ( copiilor, părinților bătrâni- nouă tuturor) un confort cât de cât apropiat celui de la bloc ( pe care l-am vândut).
Sora a zis de la bun început că renunță la partea ei dacă eu mă mut acolo și am grijă de părinți. Asta am și făcut.
Problema este cum pot deveni proprietar unic din coproprietar? Unul dintre cei doi băieti ai mei este aproape de căsătorie si aș vrea să-i donez/ cedez/ vând 1/2 din imobil ( nu stiu cum e mai bine si mai ieftin? - asta-i o a doua întrebare) partea mea sau a surorii mele urmînd ca cealaltă parte să-i revină celuilalt băiat.
Menționez că sora e căsătorită, are copiii și o situație materială bună.Din acest motiv a zis că nu are pretenții. CE TREBUIE FÃCUT?
Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns!
Cine este proprietar in acte pe fiecare dintre cele doua parcele?
Are fiecare parcela casa ei, deci exista doua case?
Dezmembrarea este inregistrata in cartea funciara?
Parintii dvs. traiesc?
In afara de dvs. si de sora dvs., parintii dvs. mai au alt copil / alti copii?
Am omis ( scuze!)
-pe prima parcelă (inițial fără casă) e proprietar prin contract vânzare-cumpărare fratele nostru. Acum are acolo casă nou construită, după dobândirea terenului.
- pe a doua parcelă( cea cu casa părintescă) suntem proprietari , tot prin contract vânzare-cumpărare, eu și sora mea. Dezmembrarea este înscrisă în cartea funciară.
Acum nu mai trăiește decât mama. NU MAI EXISTÃ ȘI ALȚI FRAȚI.
Mulțumesc de răspuns!
Cu acordul mamei dvs. (beneficiara drepturilor de abitatie si uzufruct), se poate incheia contract de vanzare cumparare de la sora dvs. catre dvs. sau fiul dvs, cum va convine mai bine.