avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... CASCO - societatea de asigurari refuza plata
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

CASCO - societatea de asigurari refuza plata

Buna ziua,
Pe data de 12.05.2012 a avut loc un eveniment rutier in care a fost implicat doar un singur autoturism. Mai exact, am acrosat un obiect aflat pe partea carosabila, iar roata dreapta spate a explodat. Bucati din cauciuc au lovit bara spate care s-a desprins si rupt, janta dr spate distrusa, un stop de frana fisurat si multiple zgarieturi in zona respectiva.
Cu ceva timp in urma am schimbat cauciucurile masinii cu altele noi datorita uzurii.
In cartea masinii la dimensiunile cauciucurilor se precizeaza 275/35/19, dar eu aveam montate pe masina 285/35/19.
Drept urmare cei de la asigurari s-au legat de acest aspect.
Timp de 3 luni cei de la societatea de asigurari au facut verificari peste verificari, iar in urma cu putin timp am primit in posta o instiintare prin care societatea de asigurari respinge de la plata dosarul de dauna respectiv invocand art.8.11.4. din conditiile generale contractuale.
Art.8.11.4. se refera la EXCLUDERI SPECIALE pt care nu se acorda despapagubiri si anume: "Nerespectarea caracteristicilor / prevederilor tehnice mentionate in documentele vehicului / prevederile normelor legale / regulamentelor / conventiilor cu incidenta asupra activitatii de transport marfuri care a condus la producerea / agravarea daunelor."
*Din cate inteleg eu acest articol face referire la transportul de marfuri, ceea ce nu e cazul meu intrucat este vorba despre un autoturism.
**Un alt aspect care reiese din acest articol este faptul ca doar in cazul in care din cauza dimensiunilor prea mari ale cauciucurilor s-ar fi produs acest eveniment societatea de asigurari ar fi fost indreptatita sa refuze plata, dar aici este vorba de un acrosaj al unui obiect afalt pe carosabil care a dus la producerea evenimentului.
Reparatia costa in jur de 5000 euro.
Care sunt sansele de castig daca dau societatea de asigurari in judecata?

Cel mai recent răspuns: Bujor-Marius , utilizator 14:41, 14 Octombrie 2012
din ce spune articolul respectiv, se refera strict la transportul de marfuri.
in CI a masinii nu sunt specificate 2 dimensiuni la cauciucuri? la mine la masina apar 2 variante de dimensiuni ce le pot folosi.

in plus, ar trebui sa demonstreze ca dimensiunea cauciucului - chiar nelegala - ar avea o implicatie in producerea evenimentului sau asupra marimii daunelor.
Asa am interpretat si eu articolul,si anume ca se refera la transportul de marfuri, ceea ce nu are nici o legatura cu situatia prezentanta, masina dupa cum am precizat mai sus este o limuzina.
In cartea de identitate a masinii apare o singura dimensiune a anvelopelor.
Repet, accidetul s-a produs datorita faptului ca am acrosat un obiect aflat pe partea carosabila(un corp metalic) si nu din cauza anvelopelor putin mai late. Observ ca domnii inspectori n-au luat in calcul acest aspect(consemnat in toate declarariile depuse la dosar), nici macar nu l-au negat.
Adresa prin care se refuza plata dosarului este stampilata si semnata de 5 persoane de la departamente diferite. Oare nici unul nu a avut interesul sa citeasca acest dosar? Sa ma incadreze la un articol de transport marfuri si toti sa semneze cu ochii inchisi?! Destul de rusinos...
Stiti cumva daca se percep penalitati de la societatile de asigurari si in cazul daunelor pe CASCO? Ce alte daune le pot cere tinand cont de faptul ca masina este intr-un service si nu m-am putut folosi de ea timp de 6 luni?
puteti solicita orice daune interese puteti dovedi si in masura in care sunt admise si de contractul de asigurare
In primul rand, contractul de asigurare trebuie citit in integralitate, pentru a nu avea surprize.
Daca considerati ca aveti dreptate, refuzand plata pe cale amiabila, va ramine doar cea a instantei de judecata, adica, inainte de a va gandi ce veti castiga, e bine sa calculati intreg costul pentru a demara o astfel de actiune.

1) taxa de timbru, calculata la aprox. 10% din ceea ce pretindeti( adica atat constul efectiv al pagubei cat si pretentiile pe care le aveti datorita neutilizarii vehiculului in intervalul cuprins intre producerea pagubei si pana la repararea vehiculului);
2) cost expertiza tehnica auto ( 1500-2000 lei) ;
3) cost avocat; ( intre 2000-4000 lei).
Costurile de la pct. 2 si 3 sunt estimative.
Toate aceste cheltuieli pe care le avansati le veti recupera numai in cazul in care veti avea castig de cauza in instanta.
Va multumesc pentru informatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier crauswitz crauswitz In luna martie a acestui an am fost implicat intr-un accident rutier usor (tamponare), pe scurt am fost acrosat in trafic de un alt conducator auto, dupa ... (vezi toată discuția)
Anvelope casco Florin1200 Florin1200 Buna seara, ieri am facut un accident cu masina am evitat un individ intrat pe contrasens si am intrat intr un sant lovin masina pe partea dreapta, eu in ... (vezi toată discuția)
Asigurare rca Tzuku93 Tzuku93 Buna ziua.Zilele trecute am avut un eveniment rutier,masina era stationata regulamentar pe partea carosabila cand un alt sofer aflat intr-o depasire ... (vezi toată discuția)