In luna August 2012 am fost in concediu de odihna, iar data de 15 August a fost una ditre zilele mele de concediu. Am solicitat inca o zi de concediu pe motivul ca ziua de 15 August este sarbatoare legala si zi liberea, insa mi-a fost refuzat pe motivul ca si duminica este zi libera ( zile cuprinse in perioada concediului). Precizez ca sunt bugetar si beneficiez de 38 zile concediu de odihna ( zile calendaristice ).
Va rog sa ma lamuriti cu privire la aceasta neantelegere, daca este legal sa-mi fie refuzata ziua de concediu care a fost in zi de sarbatoare legala. Care este acea lege prin care se reglementeaza ca zilele de sarbatoare legale din perioada concediului de odihna nu se mai acorda.
Va multumesc.
Zilele de sambata si duminica, precum si sarbatorile legale, nu sunt incluse in perioada concediului de odihna. De fapt, acesta se acorda in zile lucratoare, nu calendaristice.
In contractul dvs. individual de munca cum scrie ?
Codul muncii:
ART. 145
(1) Durata minimã a concediului de odihnã anual este de 20 de zile lucrãtoare.
(2) Durata efectivã a concediului de odihnã anual se stabileşte în contractul individual de muncã, cu respectarea legii şi a contractelor colective aplicabile, şi se acordã proporţional cu activitatea prestatã într-un an calendaristic.
(3) Sãrbãtorile legale în care nu se lucreazã, precum şi zilele libere plãtite stabilite prin contractul colectiv de muncã aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnã anual.
Exista un principiu de drept privind incheierea actelor juridice .. nu cred ca stabilirea CO in zile calendaristice este o ilegalitate , important este ca durata acestuia sa nu fie stabilita sub minimum prevazut de lege ...
@marianpr
In tot cazul chiar si in sectorul bugetar nu este legal ca zilele de sarbatoare legala sa fie scazute din durata CO, fie el calculat in zile calendaristice sau lucratoare... sesizati ITM daca v-a pontat in CO pe data de 15 August.