avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... optiune succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

optiune succesorala

Buna ziua! Spuneti-mi va rog:
1. care este termenul de prescriptie pentru exercitarea optiunii succesorale prin intermediul actiunii oblice.
2. optiunea succesorala in cadrul actiunii oblice poate fi de acceptare tacita sau numai de acceptare expresa, pura si simpla?
3. X face o promisiune de vanzare-cumparare a unui imobil viitor. Dupa un an X se casatoreste cu Y si cumpara acest imobil. Dupa cativa ani X decedeaza.Intrebarea mea este daca succesibilul Y are o obligatie de a face, adica sa perfecteze contractul de vanzare-cumparare (el fiind coproprietar pe 1/2 din imobil) sau obligatia lui este o obligatie de a da, adica de a rambursa pretul platit in cadrul promisiunii de vanzare-cumparare facuta de X. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 13:53, 13 Octombrie 2012
1. 6 luni (daca defunctul a decedat inainte de 1 oct. 2011) sau 1 an (daca defunctul a decedat dupa 1 oct. 2011)

2. Doar de acceptare expresa.

multumesc pt raspuns.
Punctul 3 al topicului este neclar.

X încheie antecontractul în calitate de promitent cumpărător, după care, căsătorindu-se, cumpără imobilul (situaţie în care nu văd ce obligaţie de vînzare sau de restituire a preţului ar mai avea Y) sau in calitate de promitent vînzător asupra unui bun care încă nu era în proprietatea lui, bun pe care îl cumpără după căsătorie, situaţie în care Y, care nu a consimţit la vînzare, rămîne un simplu debitor pentru restituirea avansului primit de X?
x este promitent vanzator al unui bun viitor. bunul va fi cumparat de x si de y in timpul casatoriei .este adevarat ca y nu a consimtit la aceasta promisiune deoarece ea a avut loc inaintea casatorie.x decedeaza . intrebarea este daca succesibilul y este tinut sa perfecteze contractul de v-c sau trebuie numai sa ramburseze suma primita de x (inainte de casatorie!!) capromitent vanzator.care este natura obligatiei gasita de y in mostenire? multumesc
Avand in vedere ca y mosteneste si pasivul si activul, are deci obligatia legala de a rambursa suma primita de x inaintea casatoriei. Aici conteaza doar ca Y este mostenitor. Daca au existat si alti mostenitori ai lui X, atunci si acestia contribuie la rambursarea banilor conform cotelor pe care le are fiecare

Alte discuții în legătură

Partaj succesiune hemera hemera revin cu acesta intrebare: X face o promisiune de vanzare-cumparare a unui imobil viitor. Dupa un an X se casatoreste cu Y si cumpara acest imobil. Dupa ... (vezi toată discuția)
Promisiune de vanzare cumparare mihai09 mihai09 buna ziua in caz de deces al promitentului cumparator obligatia de a incheia contractul se transmite prin mostenire? mentionez ca era casatorit la data ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate sofrana sofrana Buna ziua,eu am urmatoarea intrebare:cum se poate perfecta un contract de V-C,in urma unei promisiuni de vinzare,in cazul in care vinzatorul a ... (vezi toată discuția)