revin cu acesta intrebare:
X face o promisiune de vanzare-cumparare a unui imobil viitor. Dupa un an X se casatoreste cu Y si cumpara acest imobil. Dupa cativa ani X decedeaza.Intrebarea mea este daca succesibilul Y are o obligatie de a face, adica sa perfecteze contractul de vanzare-cumparare (el fiind coproprietar pe 1/2 din imobil) sau obligatia lui este o obligatie de a da, adica de a rambursa pretul platit in cadrul promisiunii de vanzare-cumparare facuta de X? Multumesc.
Moștenirea fiind un cumul de drepturi - obligații, în principiu s-ar transmite obligația astfel cum a fost stipulată.
Totuși, promisiunea de vânzare a bunului altuia, deși legală, dacă nu s-a realizat, în sensul în care promitentul a devenit proprietarul bunului și îl poate înstrăina, se transformă în obligația de a rambursa prețul și cu toate obligațiile decurgând din antecontract. În acest caz, promisiunea transmiterii bunului unuia nu îl poate obliga pe un altul.
Dacă este caz real, m-aș uita și pe termenele de prescripție.
Dacă este speță de examen, să știți, stimat forumist, că, în general, pe avocatnet nu se rezolvă astfel de teme. Am răspuns exclusiv că era o întrebare oarecum încurcată, der este o excepție.
nu este speta de examen. x a facut o promisiune de vanzare a unui bun viitor. promitentul vanzator x se casatoreste cu y si cumpara impreuna bunul. x decedeaza si y gaseste in succesine o obligatie. intrebarea este ce natura are ea ? este y obligat sa perfecteze contractul de v-c conform promisiunii facute de x ininte de casatorie sau sa ramburseze numai pretul primit de x ? multumesc.