Buna ziua
Ma aflu in urmatoarea situatie: anul trecut (2011) am nascut si am ales ca varianta de concediu crestere copil cea de 1 an. In mai 2012 s-a inplinit un an de la nasterea fetitei mele si am ales sa mai stau inca un an in concediu fara plata conform legii din 2011. Daca in acest al doilea an voi ramane insarcinata , pentru al doilea copil voi mai putea primi indemnizatia de crestere copil?
Va multumesc anticipat.
Art. 2 OUG 111/2010
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara
5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
g) au beneficiat de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului;
Pentru a beneficia de indemnizatai pentru cresterea copilului este necesar ca 12 luni anterioare nasterii lui sa obtineti venituri impozabile, sau sa va fi aflat intr-o situatie care ar putea fi incadrata la perioade asimilate.Acesta ar fi fost cazul daca ati fi avut indemnizatie pentru 2 ani de CCC.Optand pentru concediu+indemnizataie doar un an si prelungindu-l cu un concediu fara plata, lipsa venitirilor din acest ultim an nu va califica pentru o a 2-a indemnizatie pentru cresterea copilului, in cazul in care ramaneti insarcinata in acesata perioada .
1. OUG 111/2010 spune, la art.2(5), lit.i) ca este eligibila pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC si perioada in care solicitantii:
i) au beneficiat de concediu fara plata pentru cresterea copilului;
2. Asadar veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC si pentru al doilea copil.
Oug111/2010
danielaanghel
Buna ziua! 1. Sotia este insarcinata(4 saptamani), este casnica si in ultimele 12 luni nu a realizat niciun venit, daca se angajeaza acum cateva luni pana va ... (vezi toată discuția)
Ccc
Denysa88
buna seara.
in 12 decembrie voi avea 1 an pe cartea de munca. sunt insarcinata si urmeaza sa nasc. daca cumva nasca chiar in 12 voi primii CCC? (vezi toată discuția)