avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... spor vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

spor vechime

Buna ziua,
reprezint o firma producatoare de mase plastice (accesorii auto) si avem o situatie cu unul din angajatii nostri, recent angajat in cadrul firmei noastre, in sensul:

- acesta a fost angajat prima data in anul 2008, la firma de curierat CARGUS, iar din martie 2011, este angajatul nostru.
de circa 1 saptamana, a fost "cooptat" in Sindicat, iar acum a venit cu o solicitare la biroul resurse umane in sensul acordarii sporului de vechime.
Precizez faptul ca nu exista un contract colectiv de munca la nivelul societatii, iar sindicatul nu are reprezentativitate deocamdata.
Intrebarea noastra ar fi, daca suntem obligati sa-i acordam acest spor de vechime, de cand anume si in baza carei legi.

Celalata intrebare este legata tot de acordarea sporului de vechime pentru alti angajati care au obtinut o decizie definitiva impotriva societatii in acest sens, in care spune ca suntem obligati sa calculam si sa acordam in continuare acest spor. Decizia a fost data inainte de aparatia legii dialogului social. In acest caz mai trebuie sa le acordam sau nu?
Ultima modificare: Vineri, 12 Octombrie 2012
consiliercosmin, utilizator
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 08:43, 19 Octombrie 2012
In primul rand trebuie sa verificati daca, pentru perioada 2011 - prezent, unitatii dvs. i se palica vreun contract colectiv de munca la nivel de ramura / sector de activitate / grup de unitati.
Pe site-ul ministrului muncii gasiti lista de CCM ramura in vigoare.

Singurul temei al acordarii sporului de vechime a ramas CCM la nivel de ramura (si cel la nivel de unitate, dar nu e cazul la dvs.).
multumesc de raspuns.
in cazul firmei noastre nu exista un contract colectiv de munca, insa nu am reusit pe site-ul ministerului muncii sa-mi dau seama daca exista sau nu vreun CCM la nivel de ramura care sa ni se potriveasca.
firma are ca obiect de activitate productie matrite si piese material plastic pentru industria auto (ramura de productie as zice eu).
ma puteti ajuta in acest sens pentru a vedea daca ne incadram undeva??
multumesc anticipat
Nu prea va pot ajuta, pentru ca trebuie verificat fiecare contract posibil aplicabil. Adica trebuie citita cel putin partea introductiva din contract, si lista de unitati aplicabile, cu CAEN-ul si denumirea unitatii dvs. in fata (asa cum apar ele inscrise in certificatul de inregistrare a firmei). Iar asta ia un timp pe care nu il am.
Verificati in primul rand contractul din ramura chimie / petrochimie(parca exista unul in vigoare), si daca exista, pe cel din industria constructoare de masini.

Daca ati pierdut deja litigii pentru sporul de vechime, verificati in acele sentinte, poate aveti vreo referire la CCM de ramura. Daca avet, vedeti pe site daca s-a prelungit si mai este in vigoare.
Daca nu ati avut nici in trecut, sau daca nu s-a prlungit, atunci aveti raspunsul si referitor la a doua intrebare din mesajul dvs. initial.
Spor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor de vechime lumifatu lumifatu cum as putea sa aflu daca firma in care lucrez trebuie sa-mi plateasca spor de vechime? lucrez intr-o companie multinationala care comercializeaza benzina, ... (vezi toată discuția)
Sporul de vechime si contractul colectiv de munca unic la nivel de ramura carminadelia carminadelia Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in 2 probleme, daca se poate si cu baza legala: 1) sporul de vechime este obligatoriu? 2) in vederea stabilirii salariului ... (vezi toată discuția)
Spor vechime carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna Ziua ! Unde anume este stipulata obligativitatea angajatorului de a acorda un spor de vechime, fie el si nediferentiat, inclus in salariu ? ( chestiune ... (vezi toată discuția)