avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... spor de vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

spor de vechime

cum as putea sa aflu daca firma in care lucrez trebuie sa-mi plateasca spor de vechime? lucrez intr-o companie multinationala care comercializeaza benzina, motorina, etc. am inteles ca este specificata obligativitatea platii sporului de vechime in contractul colectiv de munca la nivel de ramura. cum pot citi acest contract?
multumesc!
Cel mai recent răspuns: lumifatu , utilizator 17:52, 17 August 2011
1. Daca aveti ccm la nivel de angjator, solicitati sindicatului sa reprezentantilor salariatilor sa va puna la dispozitie o copie de pe acest ccm.

2. Daca credeti ca exista ccm la nivel de ramura de activitate aplicabil angajatorului poate ne spuneti ce cod CAEN are angajatorul si va spunem care este acest ccm.
Buna ziua,
exista intr-adevar un contract colectiv la nivel de ramura - Contractul Colectiv de Munca incheiat la nivel de ramura energie electrica, termica, petrol, gaze, care se aplica si in cazul companiei la care lucrati Dvs, insa acest contract colectiv a expirat la 14.02.2009.

La acest moment nu mai exista un astfel de contract colectiv la nivel de ramura in vigoare.

Intr-adevar exista un spor de vechime prevzut i art. 136 CCM la nivel de ramura puteti accesa acest link pentru a vedea CCM ([ link extern ] ).

Contractul colectiv la nivelul acestei ramuri a fost ulterior in februarie 2008 prelungit pana in 14.02.2009 cu inca un an prin actul aditional pe care puteti sa-l vedeti accesand aceasta pagina (www.avocatnet.ro/UserFiles/a... ).

Conform dreptului romanesc sporul de vechime reprezinta o creanta pe care Dvs. in calitate de salariat o aveti impotriva angajatorului. Insa creantele se prescriu in termen de 3 ani, deci Dvs. nu puteti sa obtineti plata acestui drept in justitie decat cerandu-l din urma pe o perioada de 3 ani de la data introducerii actiunii.

Cum astazi suntem in data de 17 august 2011, printr-o actiune introdusa astazi sa zicem puteti solicita in justitie plata sporului de vechime din urma cu 3 ani deci din 17 august 2008. Dar avand in vedere faptul ca contractul colectiv de munca la nivel de ramura a fost in vigoare doar pana la data de 01.02.2009, dupa aceasta perioada nemaiexistand CCM ramura nu mai se acorda acest drept in baz acestui CCM, puteti cere in instanta acest drept doar pentru perioada 17 august 2008 - 14.02.2009, deci aproape 6 luni. Avantajul este ca litigiile de munca sunt scutite de taxa de timbru si timbru judiciar deci trebuie sa suportati doar costul onorariului avocatului si eventual in cea mai rea ipoteza in care pierdeti si onorariul avocatului partii adverse.

Puteti de asemenea astfel cum v-a recomandat colegul mai sus sa intrebati sindicatul din care faceti parte daca a negociat si exista un CCM la nivelul unitatii la care lucrati.

Am fost angajata in 18.09.2009 si lucrez si acum la ei. Nu am primit niciodata spor de vechime dar cand i-am intrebat de acest spor, au amutit. Nimeni nu-mi mai vorbeste, Chiar nu mai pot face nimic? Compania este din Republica Moldova (are sediul central la Moscova) si incepe cu litera L.....oil!
Va multumesc mult!
:)
Buna ziua,
ba da puteti formula o actiune in justitie prin care sa solicitati plata acestui spor de vechime. Puteti sa obtineti sporul de vechime la care erati indreptatita conform Contractului colectiv la nivel national la art. 41. Pentru aceasta trebuie sa aveti o vechime in munca de cel putin 3 ani. Cu toate acestea plata acestui spor se poate obtine pana in decembrie 2010 cand a incetata valabilitatea CCM la nivel national.

Compania la care lucrati Dvs. este insa destul de mare si este impartita in mai multe companii mai mici. Din ceea ce ati spus Dvs. pana acum, nu am insa datele necesare sa-mi dau exact seama in care dintre companii lucrati Dvs. si in ce ramura se inscrie compania la care lucrati (este necesar in acest sens sa vedem ce scrie in contractul Dvs. de munca).

Din cercetarile mele se poate sa va incadrati si in ramura chimie si petrochimie, la care inca exista un contract colectiv de munca valabil incheiat si in prezent. Acest lucru inseamna ca puteti sa obtineti sporul de vechime in instanta pana in prezent.

Daca tac si nu mai vor sa vorbeasca cu Dvs. probabil inseamna ca nu au acordat acest spor la salariu.
Daca va spun CUI-ul companiei, puteti sa vedeti daca ei fac parte si din ramura chimie si petrochimie?
Eu sunt angajat TESA in cadrul Regionalei Muntenia Bucuresti iar aceasta regionala are in subordine directorii de zona, contabili si vanzatorii din benzinarii.
CUI-ul lor este 10547022.

Alte discuții în legătură

Spor vechime consiliercosmin consiliercosmin Buna ziua, reprezint o firma producatoare de mase plastice (accesorii auto) si avem o situatie cu unul din angajatii nostri, recent angajat in cadrul firmei ... (vezi toată discuția)
Ccm -uri conelia anghel conelia anghel 1. Este valabil la aceasta data CCM la nivel national? Parerile sunt impartite, ba ca da ba ca nu. 2. CCM la nivel de ramura Chimie si Petrochimie nr.369/7 ... (vezi toată discuția)
Decizie concediere raly2a raly2a Buna ziua.in luna oct 2010 am primit o decizie de concediere pe motive de restructurare.In urma deciziei de concediare am depus o cerere de intrare in concediu ... (vezi toată discuția)