Buna ziua,
exista intr-adevar un contract colectiv la nivel de ramura - Contractul Colectiv de Munca incheiat la nivel de ramura energie electrica, termica, petrol, gaze, care se aplica si in cazul companiei la care lucrati Dvs, insa acest contract colectiv a expirat la 14.02.2009.
La acest moment nu mai exista un astfel de contract colectiv la nivel de ramura in vigoare.
Intr-adevar exista un spor de vechime prevzut i art. 136 CCM la nivel de ramura puteti accesa acest link pentru a vedea CCM (
[ link extern ] ).
Contractul colectiv la nivelul acestei ramuri a fost ulterior in februarie 2008 prelungit pana in 14.02.2009 cu inca un an prin actul aditional pe care puteti sa-l vedeti accesand aceasta pagina (
www.avocatnet.ro/UserFiles/a... ).
Conform dreptului romanesc sporul de vechime reprezinta o creanta pe care Dvs. in calitate de salariat o aveti impotriva angajatorului. Insa creantele se prescriu in termen de 3 ani, deci Dvs. nu puteti sa obtineti plata acestui drept in justitie decat cerandu-l din urma pe o perioada de 3 ani de la data introducerii actiunii.
Cum astazi suntem in data de 17 august 2011, printr-o actiune introdusa astazi sa zicem puteti solicita in justitie plata sporului de vechime din urma cu 3 ani deci din 17 august 2008. Dar avand in vedere faptul ca contractul colectiv de munca la nivel de ramura a fost in vigoare doar pana la data de 01.02.2009, dupa aceasta perioada nemaiexistand CCM ramura nu mai se acorda acest drept in baz acestui CCM, puteti cere in instanta acest drept doar pentru perioada 17 august 2008 - 14.02.2009, deci aproape 6 luni. Avantajul este ca litigiile de munca sunt scutite de taxa de timbru si timbru judiciar deci trebuie sa suportati doar costul onorariului avocatului si eventual in cea mai rea ipoteza in care pierdeti si onorariul avocatului partii adverse.
Puteti de asemenea astfel cum v-a recomandat colegul mai sus sa intrebati sindicatul din care faceti parte daca a negociat si exista un CCM la nivelul unitatii la care lucrati.