avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1241 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Retinere garantie materiala consituita prin contract ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Retinere garantie materiala consituita prin contract de garantie

Cum trebuie sa procedez legal, pentru a retine garantia materiala a unui salariat, fara a avea ulterior probleme. In speta, salariatul a fost Director de vanzari. A semnat un contract de garantie materiala si i s-au facut retineri lunare. In decurs de cateva luni a prejudiciat societatea incheind contracte de furnizare marfa foarte dezavantajoase pentru firma, plus ca firma nici in prezent nu si-a recuperat banii pe marfa. Dupa toate astea, si-a depus demisia. Garantia constituita nu acopera pagubele produse de el insa cel putin macar acea garantie sa nu i-o mai returnam. Ce acte ar trebui sa intocmesc? Ma gandesc ca cel putin un referat din care sa rezulte ca pana la data plecarii a prejudiciat firma ar trebui sa am. Din pacate nu s-a intocmit nimic scris pana acum. Mai pot sa fac referatul acum? In contractul de garantie materiala scrie ca salariatul autorizeaza angajatorul sa retina garantia numai in baza unui titlu executoriu. Contractul i s-a incheiat prin demisie la 01.01.2009. Ar fi o varianta sa ii cer un angajament? Orice sfat e binevenit. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 18:35, 26 Ianuarie 2009
În cazul în care contractul individual de muncă încetează înainte ca salariatul să îl fi despăgubit pe angajator şi cel în cauză se încadrează la un alt angajator ori devine funcţionar public, reţinerile din salariu se fac de către noul angajator sau noua instituţie ori autoritate publică, după caz, pe baza titlului executoriu transmis în acest scop de către angajatorul păgubit.
Dacă persoana în cauză nu s-a încadrat în muncă la un alt angajator, în temeiul unui contract individual de muncă ori ca funcţionar public, acoperirea daunei se va face prin urmărirea bunurilor sale, în condiţiile Codului de procedură civilă.
In aceasta situatie trebuie sa va adresati instantei de judecata care va constata prejudiciul produs de catre fostul angajat. Hotararea definitive si irevocabila se investeste cu formula executorie si astfel aveti baza legala pentru a nu restitui garantia materiala, dar si pentru a va putea recupera prejudiciul neacoperit de garantia retinuta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspundere patrimoniala albertinap albertinap daca ulterior demisiei salariatului se descopera ca acesta a prejudiciat firma cu ceva, mai poate actiona salariatul in judecata? mai exista raspundere ... (vezi toată discuția)
Ajutor! ramo1305 ramo1305 Buna ziua! am fost angajat la o firma de transport international. Am primit o amenda, pe care firma a platit-o, fiind vorba de o valoare mai mare. Intre mine ... (vezi toată discuția)
Echipament de protectia muncii nerestituit la demisia angajatului xm xm Ce se poate face in situatia in care angajatul isi da demisia dar nu preda echipamantele de pe inventar, adica nu are semnata nota de lichidare? Cum se poate ... (vezi toată discuția)