avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ajutor!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ajutor!

Buna ziua! am fost angajat la o firma de transport international. Am primit o amenda, pe care firma a platit-o, fiind vorba de o valoare mai mare. Intre mine si firma s-a intocmit un act prin care mi-am dat acordul ca in fiecare luna sa mi se retina din salariu suma de x, pentru a acoperi amenda. Dupa cateva luni de la acest incident, firma a intrat in insolventa, am fost dat afara, fara sa mai semnez altceva pe langa lichidare, fara sa imi mai spuna cineva ceva despre acea amenda. Acum, daca eu nu mai sunt anagajatul acelei firme, si nu mai am salariu de la ei, pot sa actioneze impotriva mea prin judecata, sau prin alte mijloace, ca sa le inapoiez banii? Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns! Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:13, 12 Februarie 2013
Da, se poate... conform Codului muncii:

Art. 254. - (1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
Art. 258. - (1) In cazul in care contractul individual de munca inceteaza inainte ca salariatul sa il fi despagubit pe angajator si cel in cauza se incadreaza la un alt angajator ori devine functionar public, retinerile din salariu se fac de catre noul angajator sau noua institutie ori autoritate publica, dupa caz, pe baza titlului executoriu transmis in acest scop de catre angajatorul pagubit.
(2) Daca persoana in cauza nu s-a incadrat in munca la un alt angajator, in temeiul unui contract individual de munca ori ca functionar public, acoperirea daunei se va face prin urmarirea bunurilor sale, in conditiile Codului de procedura civila.
Art. 259. - In cazul in care acoperirea prejudiciului prin retineri lunare din salariu nu se poate face intr-un termen de maximum 3 ani de la data la care s-a efectuat prima rata de retineri, angajatorul se poate adresa executorului judecatoresc in conditiile Codului de procedura civila.
vindictive a scris:

Da, se poate... conform Codului muncii:

Art. 254. - (1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
Art. 258. - (1) In cazul in care contractul individual de munca inceteaza inainte ca salariatul sa il fi despagubit pe angajator si cel in cauza se incadreaza la un alt angajator ori devine functionar public, retinerile din salariu se fac de catre noul angajator sau noua institutie ori autoritate publica, dupa caz, pe baza titlului executoriu transmis in acest scop de catre angajatorul pagubit.
(2) Daca persoana in cauza nu s-a incadrat in munca la un alt angajator, in temeiul unui contract individual de munca ori ca functionar public, acoperirea daunei se va face prin urmarirea bunurilor sale, in conditiile Codului de procedura civila.
Art. 259. - In cazul in care acoperirea prejudiciului prin retineri lunare din salariu nu se poate face intr-un termen de maximum 3 ani de la data la care s-a efectuat prima rata de retineri, angajatorul se poate adresa executorului judecatoresc in conditiile Codului de procedura civila.

Multumesc pentru raspuns!

Ultima modificare: Marți, 12 Februarie 2013
ramo1305, utilizator
Citind aceste articole, intr-adevar ar putea sa actioneze impotriva mea, Insa firma a retinut o garantie pentru fiecare angajat. La plecarea din firma, angajatorul nu mi-a inapoiat garantia respectiva si nici ultimul salariu nu l-am primit, salariu pe care s-au obligat in scris sa il plateasca pana la data de x.
In acest caz, cred ca si eu sunt indreptatit sa actionez pe cale legala impotriva lor. Se poate face asta? Mai are firma dreptul sa ma puna la plata daca nici ei nu au respectat contractul si lichidarea???
Se poate vorbi cu fostul angajator si sa se compenseze prejudiciile intre ele , iar diferenta sa fie recuperata potrivit legii...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fisa postului ºi rãspunderea patrimonialã elips elips Astăzi mi s-a înmanat spre a fi semnată o nouă fisă a postului. Observ că s+a introdus un nou paragraf ,,legat de răspunderea patrimonială\\" în care ... (vezi toată discuția)
Poprire pe salariu din cauza unei sume pierdute din încasări. este corect să nu mi se mai dea nici tichetele de masă? NGabriell NGabriell Buna ziua, Am nevoie de ajutor! Lucrez in functia de curier,acum o luna din neatentie am pierdut incasarile mai exact suma de 25.000 de lei. Am fost la firma ... (vezi toată discuția)
Recuperare datorii fost angajat YNAA YNAA Buna ziua, va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema. Angajatul x isi da demisia de la firma A.In nota de lichidare se mentioneaza ca are datorii fata de ... (vezi toată discuția)