avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1106 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drepturi de mostenire ale sotiei si copiilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drepturi de mostenire ale sotiei si copiilor

Buna seara,

As dori sa-mi spuneti cum pot proceda si ce ar trebui sa fac in urmatoarea situatie:

Sunt mama a 2 copii minori, si de curand mi-a decedat sotul.In momentul acesta locuiesc in curtea socrilor.Mentionez ca in curtea respectiva sunt 2 case : intr-o casa locuiesc socrii impreuna cu unul din copii si sotia acestuia; in cea de-a 2-a casa locuiesc eu impreuna cu cei 2 copii.Terenul pe care sunt construite cele 2 case apartine socrilor.Casa in care noi locuim este construita de mine si de sotul meu cu un ajutor din partea socrilor insa toate documentele sunt pe numele meu si al sotului,inclusiv energia electrica,gazele etc .Avand in vedere ca sotul meu a decedat as dori sa-mi spuneti daca exista posibilitatea ca eu sa pierd casa,si daca da as dori sa ma sfatuiti ce pot face ca acest lucru sa nu se intample.

Va multumesc.

O seara buna!

Cel mai recent răspuns: cristinapavel , utilizator 23:12, 13 Octombrie 2012
Ati intabulat casa, pe ce nume, cine e proprietar ?
Daca va puteti dovedi dreptul de proprietate asupra casei nu aveti cum sa pierdeti casa, aveti o jumatate, iar jumatatea ce a apartinut sotului o veti mosteni dvs in cota de 1/4, iar 3/4 se imparte egal intre copii.
Casa nu are intabulare, iar pe actul de proprietate este trecut socrul meu , el fiind proprietarul terenului iar noi am fost trecuti doar pe avizul de constructie de la primarie.
Desigur, socrul va putea invoca accesiunea imobiliară ca temei al dreptului său de proprietate asupra construcţiei, cu obligaţia de a vă despăgubi. Să nu uităm însă că prezumţia potrivit căreia proprietarul terenului este şi proprietarul construcţiilor este una relativă, putînd fi răsturnată cu probe.

Aţi putea însă să invocaţi acordul socrului la construirea casei de către fiul său în nume propriu şi în calitate de proprietar (acord care, sunt sigur, există şi poate fi dovedit) precum şi existenţa unui drept de superficie promis fiului său (fiul fiind astfel proprietar asupra construcţiei şi titular al dreptului de folosinţă asupra terenului pe toată durata construcţiei). Inexistenţa unui înscris care să ateste această înţelegere poate fi pusă pe seama imposibilităţii morale de a dobîndi un asemenea înscris la data înţelegerii, avînd în vedere relaţiile de rudenie dintre constructor (soţul dumneavoastră) şi proprietarul terenului (tatăl său).

Buna seara,

Va multumesc mult pentru informatiile oferite.

Din cate am inteles nu pot fi data afara din casa fara sa fiu despagubita.Va rog sa-mi spuneti daca am inteles corect.As dori sa mai aflu in cazul in care, se va ajunge la acest lucru, evaluarea imobilului va fi facuta de un evaluator sau cine va face aceasta evaluare?

As mai avea o intrebare..exista posibilitatea ca eu in situatia data sa fac ceva pentru a ajunge proprietara acestei case,in conditiile in care socrul meu nu ar fi de acord?

Va multumesc pentru amabilitate.

O seara buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imobiliare - intabulare, succesiune bebita10 bebita10 Buna ziua ! Doresc sa intabulez casa pe care am construit-o impreuna cu defunctul meu sot si anexele gospodaresti, pentru care au fost emise autorizatiile ... (vezi toată discuția)
Acte casa pentru copii minori jenycuta30 jenycuta30 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema. Socrii mei vor sa faca acte celor 2 copii ai mei de 11 si respectiv 2,5 ani. Casa pentru care vor sa faca ... (vezi toată discuția)
Drept de superficie ionescucarmen ionescucarmen fiul a construit pe terenul mamei (terenul este doar al mamei pt ca i s-a reconstituit dreptul de proprietate aesteia in calitate d emostenitoare) o casa. se ... (vezi toată discuția)