avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj

Buna ziua, am si eu o intrebare : in anul 1998 pe cand eram burlac am cumparat impreuna cu fratele meu o locuinata, dupa care am vandut-o la scurt timp, pretul fiind atunci de 20 milioane lei (vechi) si la vanzare si la cumparare, banii i-am tinut la banca pana in anul 2001( acte, chitante,etc numai am sa dovedesc ca iam tinut la banca intr-un cont), sum ziceam
in anul 2001 m-am casatorit si am cumparat o locuinta la pretul de tot 20 milioane lei, dar am trecut-o si pe sotia mea in contractul de propietate (gresala mea ) , dorim sa divortam si sa facem si partajul dar nu ne intelegem asupra partajului ca sotia doreste 50% din locuinta ca zice ea ca este trecuta in contract cu 50%, ceea ce nu mi se pare corect,am contractul de vanzare -cumparare din anul 1998, dar imi este frica ca numai pot sa justific ca i-am tinut la banca in perioada 1998-2001, INTREBAREA mea este ca poate sotia sa castige 50% din locuinta?? multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: capelo , utilizator 18:41, 5 Februarie 2009
Pai, cam acesta ar fi reversul medaliei, daca dvs nu reusiti sa dovediti ca banii i-ati avut inainte de casatorie, se prezuma ca aveti contributii egale 50-50%. dar totusi incercati printr-o adresa la respectiva banca, ei trebuie sa aiba in arhiva astfel de date, sau daca nu mergeti la notarul unde ati facut vanzarea-cumpararea primei locuinte. De acolo va rezulta ca dvs ati obtinut respectiva suma de bani, asta coroborat cu ceva inscrisuri de la banca si cu o depozitie a fratelui dvs(eventual) ar cam fi suficient sa demonstrati ca e bun comun....cu toate astea cantareste foarte mult faptul ca sotia dvs e co-semnatara a contractului.


Av. Gheorghe Alexandru
va multumesc,dar interesul mau este sa dovedesc ca este un bun propiu dinainte de casatorie, cum am mai spus contract de vanzare - cumparare dinainte de casatorie din anul 1998 am , deci nu ar fi suficient sa demonstrez ca banii respectivi sunt bani propii, si implicit locuinta cumparata in anul 2001?? daca am acel contract cu care as putea sa demonstrez ca sunt bani propii.Nu pot sa demonstrez ca i-am avut tinuti la banca dupa vanzarea din anul 1998. va multumesc
Dumneavoastra nu mai aveti dovada ca ati ridicat din banca acei bani?
Puteti incerca la banca respectiva si sa solicitati sa va elibereze un act (extras de cont, copie chitanta semnata de dumneavoastra in momentul retragerii sumei respective) si sa demonstrati in instanta ca banii cu care ati achizitionat apartamentul erau un bun propriu, detinut inainte de casatorie.
nu mai am nicio dovada de la banca, am fost la ei si s-au eschivat, ca nu se poate , ca e cam greu , in cel din urma m-au trimis la plimbare,DAR nu este suficient ca am acel contract de vanzare-cumparare din anul 1998 ?? care normal arata ca am avut o propietate dinainte de a ma casatori, si ca din vanzarea lui am avut bani propii pentru locuinta cumparata in timpul casatoriei?? eu cred ca ar fi logic , nu? va multumesc anticipat.
Poate am înţeles eu greşit: suma de 20.000.000 lei reprezenta tot preţul apartamentului vîndut, sau partea dumneavoastră din acel preţ?

Dacă aţi vîndut un apartament care era al dumneavoastră şi al fratelui, atunci doar jumătate din preţ poate fi invocat ca fiind banii dumneavoastră proprii, dobîndiţi înainte de căsătorie, şi nu întreg preţul de 20.000.000 lei. Asta pe lîngă faptul că nu puteţi dovedi că la data căsătoriei mai aveaţi acei bani.

Alte discuții în legătură

In timpul casatoriei am vandut apartamentul meu de cavaler si am cumparat ... rviorel76 rviorel76 In timpul casatoriei am vandut apart meu de cavaler si am cumparat altul,Acest nou apart este bun comun la divort? (vezi toată discuția)
Partaj cu probleme mihnea-ion mihnea-ion Casatorit din anul 2000, cumparat apartament in anul 2000 inainte de casatorie, dar luat pe numele unui prieten in ideea de achizitionare apartament prin ... (vezi toată discuția)
Partaj iancu gheorghita iancu gheorghita sunt casatorit din anul 1992 ,in anul 2001 tatal meu decedeaza si in urma taxei de succesiune cu fratii mei care renunta la partea lor in favoarea mea ,imi ... (vezi toată discuția)