avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 438 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... OUG 40/1999 privind protectia chiriasilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

OUG 40/1999 privind protectia chiriasilor

Cui se adreseaza art.44 din OUG 40/1999? Eu am inteles ca art.44 din OUG 40/1999 se refera la interdictia de instrainare doar a imobilelor nationalizate, care se gasesc in proprietatea statului in momentul notificarii institutiei detinatoare(in cazul meu Primaria Generala a Mun. Bucuresti) de catre fostul proprietar. Intra sub incidenta art.44 OUG 40/1999 si imobilele nationlizate si instrainate de aceiasi Primarie in baza legii 4/1973 in perioada regimului comunist(mai exact in 1975) si care Primarie este notificata in prezent pentru restituirea in natura a tuturor apartamentelor din imobil. In imobil exista apartamente instrainate cu legea 4/1973, apartamente instrainate cu legea 112/1995 si apartamente inchiriate aflate in proprietatea statului. Poate fi instrainat un apartament aflat in circuitul civil (vandut de stat in 1975 in baza legii 4/1973) si care face parte din imobilul notificat (notificare adresata primariei) de fostul proprietar la Primaria care l-a instrainat in 1975?


Art. 44. - Sunt interzise sub sancţiunea nulităţii absolute înstrăinarea sub orice formă, concesionarea, ipotecarea, contractul de leasing, precum şi orice închiriere sau subînchiriere în beneficiul unui nou chiriaş, a bunurilor imobile - terenuri şi construcţii cu destinaţia de locuinţă -, care fac obiectul unei încunoştinţări scrise, notificări sau cereri în constatarea sau realizarea dreptului de proprietate din partea persoanelor fizice sau juridice deposedate de aceste bunuri.
Cel mai recent răspuns: sorin_g , utilizator 00:48, 7 Februarie 2009
Absolut, un imobil ce a fost instrainat de catre stat in temeiul unor texte de lege(112/95) nu cade sub incidenta acestor prevederi. Textul pe care l-ati invocat se refera la unitatea ce administreaza proprietatea privata a statului. Un apartament instrainat in 1975 si care pana in 2009 putea schimba x nr. de proprietari care pana la acest moment nu mai au nici o calitate incidenta cu legile privind proprietatea.

Av. Gheorghe Alexandru
Cred ca nu poate fi instrainat...mergeti la notar si veti vedea ca, daca exista notificare, actiune de revendicare...exista interdictie de instrainare prin lege ( legea 10/2001)....notarul va solicita informatii.

a mai existat o discutie pe forum, despre refuzul notarului de a perfecta contractul de vanzare cumparare cu motivul ca exista notificare cu privire la imobil...

e doar o parere..
av. Ileana Schwarz
Daca la cartea funciara nu este inscrisa o interdictie de vanzare, nu vad care ar fi problema...
Iar notificarea se face catre unitatea administrativa de asta consider ca acesta este obligata sa respecte aceste dispozitii.
La fel,...e parerea mea,...
Deoarece notificarea nu este altceva decat un act juridic, cred ca in virtutea efectelor actului juridic si a inopozabilitatii actelor juridice fata de terti (actele juridice produc efecte doar intre parti si nu produc efecte fata de terti) si a faptului ca art. 44 din OUG trebuie interpretat in contextul OUG si nu rupt din context (ordonanta doreste protectia chiriasilor pe de o parte si protejarea intereselor fostilor proprietari care-si revendica bunurile aflate inca in proprietatea privata a statului pe de alta parte) eu sunt de parere ca apartamentul in cuza, aflat in circuitul civil, poate fi instrainat (la cartea funciara nu exista sarcini sau interdictii).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Oug 40 din 1999 ContSters54572 ContSters54572 În prezent, chiriaşul cumpărător căruia i s-a desfiinţat contractul în urma promovării de către fostul proprietar a unei acţiuni în revendicare, mai ... (vezi toată discuția)
Cumpar dar nu pot wirtej wirtej am in fata un extras de CF care la sarcini nu are mentionat nimic(o parte dintrun imobil, un ap.).notarul cere contractul de vinzare si observa ca imobilul a ... (vezi toată discuția)
Chirias in locuinta in curs de retrocedare stoicamihai stoicamihai Va salut si v-as ruga sa ma ajutati cu niste sfaturi in legatura cu situatia disperanta, descrisa punctual mai jos (va rog sa tineti cont ca eu sunt inginer, ... (vezi toată discuția)