avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... CHIRIAS IN LOCUINTA IN CURS DE RETROCEDARE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

CHIRIAS IN LOCUINTA IN CURS DE RETROCEDARE

Va salut si v-as ruga sa ma ajutati cu niste sfaturi in legatura cu situatia disperanta, descrisa punctual mai jos (va rog sa tineti cont ca eu sunt inginer, nu avocat, iar descrierea de mai jos este facuta ca atare):

1.locuiesc impreuna cu familia mea intr-un apartament de 2 camere care a fost vandut de proprietar in anul 1989 catre stat, proprietarul parasind Romania. Dupa revolutie acesta a revenit in tara cerandu-si inapoi proprietatea si judecandu-se cu statul timp de cativa ani, pierzand primul proces si castingand in cel de al doilea. Principalul motiv invocat a fost lipsa scriptelor de comparatie de pe procesul verbal de predare primire al apartamentului dar banuiesc ca acest lucru numai are importanta din moment ce a reusit sa obtina o sentinta definitiva si irevocabila prin care a redobandit apartamentul detinut pana in 1989.
2. am citit legea 40/1999 si completarile prin celelalte OUG din 2001 si 2006 si apoi am consultat un avocat care m-a indemnat sa ii fac o notificare proprietarului prin care sa il informez ca doresc sa inchei un contract de inchiriere cu dansul, avand in vedere ca este proprietarul apartamentului.
3.am mers la un executor judecatoresc, am facut notificare catre proprietar dar acesta a refuzat sa primeasca notificarea motivand ca nu este de acord cu incheierea unui contract si avizand executorul ca dansul va merge pana la capat.
4. chiar azi am primit o citatie de la Judecatoria Sectorului 2 pentru vineri (pentru proces de evacuare fortata) la care este anexata si o "Cerere pentru emiterea de urgenta a Ordonantie Prezidentiale in Camera de Consiliu",o dispozitie a primarului general (adriean videanu) in care se mentioneaza ca "se restituie in proprietatea domnului....X....apartamentul din ....adresa....etc" si ca "directia administrativ juridica...etc...vor aduce la indeplinire prevederile prezentei dispozitii" si o lista pe care se gaseste si un certificat de handicap ptr proprietar care are 78 de ani si spune ca este nedeplasabil, cu toate ca atunci cand m-am intalnit cu dansul isi curata masina de zapada in fata blocului!!!

Intreabarea mea este urmatoarea: eu in calitate de chirias, intr-un imobil nationalizat si administrat de stat, conform legii, ce pot face pentru a ramane in acest apartament pentru perioada de 5 ani prevazuta de legea 40/1999 + celelalte completari?

Va multumesc si astept cu mare interes rasunsurile voastre.

Cel mai recent răspuns: Radu Popescu , Avocat 09:52, 23 Februarie 2008
Imi pare rau, nu aveti prea multe sanse de castig.
Perioada prevazuta de OUG 40/1999 a expirat din 2004 (1999+ 5 ani). De atunci, actiunile in evacuare se admit intr-o veselie, mai dificila fiind executarea propriu zisa. Completarile vizeaza niste facilitati pe care le aveti in obtinerea unei noi locuinte sociale.

Singura posibilitate este sa incheiati un nou contract de inchiriere sau acesta sa fie prelungit prin efectul legii, ori in lpsa notificarii Dvs de catre proprietar. in orice caz, trebuie sa va exprimati in scris cu confirmare de primire dorinta de a incheia un nou contract cu proprietarul. Daca nu ati facut-o pana acum, ati pierdut. Daca ati facut-o si a refuzat, singura Dvs.sansa e ca proprietarul sa nu va fi notificat cu 60 de zile inainte de a incepe procesul de evacuare.
Imobilul nu mai e administrat de stat, asta e o aberatie a Dvs., imobilul apartine acum proprietarului, care doreste sa va evacueze....ceea ce e perfect legal.





~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spete admiterea actiunii in evacuarea chiriasului bazat pe inaplicabilitatea oug 40/1999 Corina Capotã Corina Capotã Am initiat acest topic in speranta ca aveti spete in ceea ce priveste admiterea acţiunilor în evacuarea chiriaşilor bazat pe inaplicabilitatea prevederilor ... (vezi toată discuția)
Evacuare din casa dupa 54 de ani - ce pot sa fac? Gabriela Negrut Gabriela Negrut Va rog frumos sa imi spuneti daca dupa 54 de ani de locuit intr-un apartament, timp in care s-a platit chirie la ICRAL, este posibil ca, o persoana sa vine cu ... (vezi toată discuția)
Oug 40 din 1999 ContSters54572 ContSters54572 În prezent, chiriaşul cumpărător căruia i s-a desfiinţat contractul în urma promovării de către fostul proprietar a unei acţiuni în revendicare, mai ... (vezi toată discuția)