avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Explicatii privind cotele de intretinere - retroactiv ?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Explicatii privind cotele de intretinere - retroactiv ?

Buna seara !
Am o mica indoiala si as dori sa aud si parerea celor mai experimentati de pe acest forum.
Un co-proprietar a solicitat in scris "explicatii privind calcularea cotelor de intretinere incepand cu data de 12.06.2012".
Detalii :
-respectiva persoana a fost actionata in instanta pentru recuperarea datoriilor din perioada mai 2008-mai 2011, aprox.3600 lei, iar instanta a dat hotararea definitiva in favoarea asociatiei in data de 12.06.2012 si urmeaza executarea silita;
-in instanta, judecatorul l-a intrebat daca doreste un expertizarea contabila a sumei invocate si a refuzat acest lucru;
-din mai 2008 pana in prezent persoana respectiva nu a mai platit nici un leu catre asociatie;
-respectiva persoana nu a solicitat administratiei blocului niciodata esalonarea datoriilor;
-pentru restul datoriei, din mai 2011 pana in prezent, urmeaza sa fie deschis un nou proces;
-impreuna cu solicitarea enuntata mai sus, a depus o hartie scrisa la administratie, precum ca "se obliga sa achite pana la data de 28.02.2013 intreaga suma restanta".

Stiu ca in temeiul art.12, lit.d din HG 1588/2007, explicatii privind cotele de intretinere se pot oferi in termen de 10 zile de la afisarea listelor de intretinere.

Intrebari :
1.I se pot da explicatii retroactiv la mai mult de termenul stabilit in articolul mentionat ? Si daca da, in temeiul carui articol de lege si pana la cat timp in urma se pot oferi acest explicatii.
2.Ce valoare are hartia depusa la administratie prin care se obliga sa plateasca restantele ? Nu este precizata perioada pentru care isi ia aceasta obligatie, dar presupun ca se refera la perioada de dupa mai 2011 pana in prezent (aprox. tot 3500-4000 lei) pentru ca, pentru suma pentru care instanta a dat hotararea definitiva, acum este tardiv de a-si mai asuma vreo obligatie....De asemenea, nu este precizata vreo esalonare a platii sau vreo cerere in acest sens.
3.Comitetul executiv poate lua hotararea de a nu lua in considerare aceasta hotarare personala de a plati, date fiind antecedentele de rau-platnic ?
4.Ar fi mai bine sa-l actionam in continuare in judecata, cat mai repede, pentru restul sumei (cea de dupa mai 2011) sau sa i se propuna o esalonare a platii cu termene clare de plata si cu amendamentul ca in cazul nerespectarii intelegerii sa intentam procesul ?

Va multumesc anticipat,

Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 17:59, 21 Octombrie 2012
1. Articolul se refera la contestarea listelor, nu la explicatii. Proprietarul are dreptul la informatii si despre acte de la infiintarea asociatiei si pana in prezent. Administratia asociatiei sunteti acolo pentru al servi pe proprietar, care ar trebui sa va si plateasca :)

2. Este un angajament de plata. Păstrati-l.
In legatura cu debitele din 2008-2009, hmm, acestea sunt deja prescrise si deci legal nu le mai puteti recupera, dar poate proprietarul nu are cunostinte legale si reusiti sa luati si banii aceia.
3. Da.
4. Cat mai repede deschidere actiune in instanta. Daca plateste, foarte bine, inchideti actiune din instanta.
Va multumesc pentru rapiditatea raspunsului !
1.In art.12 exista un "și" care banuiesc ca leaga explicatiile si eventualitatea contestatiei si deci cele 10 zile se refera atat la cererea de explicatii cat si la eventuala contestatie.
Nu sunt avocat, va respect parerea de specialist, dar prefer sa "despic firu`n patru" pana ma lamuresc, deci as aprecia daca mi-ati explica daca gresesc.....
Citez :
"să primească explicaţii cu privire la calculul cotei de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de
proprietari
ȘI, eventual, să o conteste la preşedintele asociaţiei de proprietari, în termen de 10 zile de "la afişarea listei de plată."
Sunt perfect de acord ca administratia este obligata a-l servi pe proprietarul din banii caruia este platita ! Inclusiv pe cei rau-platnici....ok.
2.Da, vom pastra acest document.
Sumele respective s-ar fi prescris daca administratia nu le-ar fi reclamat niciodata in scris, explicit, de la datornic, dar acest lucru s-a facut prin mai multe instiintari/somatii etc catre respectivul, si banuiesc ca daca instanta a decis ca intreaga suma dintre 2008-2011 trebuie, inseamna ca decizia a fost intemeiata.....
3-4. Asa vom face !

Multumesc !
Ultima modificare: Luni, 15 Octombrie 2012
Daniel4x4, utilizator
Indiferent de ce angajamente de plata isi ia restantierul, asociatia sa deschida procesul astfel incat sa aveti un act legal de recuperare a sumelor datorate.
Angajamentele lui de plata sunt acte interne, fara nicio valoare in afara celei de informare.

In general se cer explicatii in termenul de 10 zile. Daca persoana a "dormit in papuci" luna de luna, asociatia poate sa-i refuze explicatiile pe care oricum le-ar da in instanta.
Daca problemele despre care intreaba nu sunt atat de complicate, administratorul isi poate pierde ceva timp sa-i ofere explicatii.
@Daniel4x4,
1. Chiar daca in lege se precizeaza ca proprietarul poate contesta sumele in termen de 10 zile de la afisare, explicatii se pot da oricand. Dar daca vrea calculari si recalculari sa solicite expertiza pe cheltuiala sa atunci cand ajunge in instanta. Aveti chiar experienta din procesul finalizat cand judecatorul l-a intrebat pe restantier daca vrea sa se faca o expertiza contabila...
2. Hartia depus la asociatie, daca este bine intocmita este un "angajament de plata". Poate ca se refera la intreaga suma afisata acum pe lista de plata, la suma stabilita de instanta ori la suma acumulata dupa actionarea in instanta. Dumneavoastra stiti daca cititi cu atentie acest angajament.
Pe baza hotararii judecatoresti pe care o aveti puteti sa apelati la excutorul judecatoresc in termen de 3 ani, asa ca aveti timp.
Restantierul poate achita acum suma stabilita in hotararea judecatoreasca si fara ca asociatia sa-l execute pentru ca executarea duce la cheltuieli suplimentarea si la inca 6 luni pierdere de timp. Dar, ca sa fie credibil si sa nu apelati imediat la executor, ar trebui sa inceapa a plati cat mai repede.
3. Comitetul executiv nu ia hotarari ci decizii. Omul a depus o cerere, un angajament iar conducerea asociatiei trebuie sa faca ceea ce este mai bine. Mai bine acum este sa obtina banii si nu sa-l execute. Hotararea judecatoreasca, daca o cititi cu atentie, obliga restantierul sa achite suma de XXX lei si nu se stabileste prin hotararea judecatoreasca executarea silita. DA?
4. Este normal si foarte bine sa-l actionati imediat in judecata pentru perioada scursa de la introducerea vechii actiuni pana astazi. De ce? Pentru ca daca nu o sa plateasca, asa cum a promis prin acel angajament, in cadrul procedurii de executare silita introduceti la executor si dovada ca l-ati actionat in instanta pentru o noua datorie. Executorul, dupa vanzarea prin licitatie, va retine din suma obtinuta si acea suma pe care-ti solicitat-o in noua actiune. Acesti bani ppot sta in contul executorului timp de 3 ani iar asociatia poate in acest interval sa obtina o alta hotarare a instantei si va incasa banii de la executor.
Daca-l executati silit pentru suma datorata pe 2008-2011, nu mai are rost esalonarea pentru suma de duapa 2011, ci actionarea in judecata.

Sumele stabilite de instanta nu sunt prescrise. Se pot executa in 3 ani incepand de acum (2012). Prescrierea ar fi stabilit-o instanta. Dar si din datele prezentate se deduce ca restantierul a fost actionat in judecata in 2011 pentru o perioada de 3 ani (mai 2008-mai 2011). Sigur ca procesula durat 2 ani dar asta nu inseamna ca se prescriu sumele chiar daca astazi sunt peste 5 ani de cand nu a platit. Importanta este data actionarii in judecata iar instanta a tinut cont, cu siguranta, de aceasta, de data actioanarii in judecata si nu de data ramanerii definitive a hotararii.
Ultima modificare: Luni, 15 Octombrie 2012
Adriantot, moderator
1-
Art 10 din L nr 230/2007 Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces,la cerere,la orice document al acesteia

Da, se pot solicita clarificari si retroactiv
2-Reprezinta dovada de interes pentru achitare debit acumulat
Asociatia de proprietari detine autoritatea sa analizeze caracterul si interesul proprietarului pentru acoperirea debitului astfel incat sa aprecieze necesitatea si utilitatea unei noi actiuni
De regula asociatia de proprietari demareaza aceasta procedura de recuperare debit care insa majoreaza valorile de plata prin impunerea proprietarului la plata suplimentar si a cheltuielilor de judecata

Alte discuții în legătură

Restante baetanu alexandra baetanu alexandra Daca administratorul a actionat in instanta un locatar rauplatnic si exista o hotarare judecatoareasca definitiva si irevocabile in favoarea asociatiei de ... (vezi toată discuția)
Restantier intretinere- dosar complet chemare in judecata andreistan andreistan Buna ziua, Am luat decizia ca eu(presedintele blocului) sa ma ocup de procedurile legale pentru [b]recuperarea unor datorii la intretinere[/b], este prima ... (vezi toată discuția)
Restante-in ce conditii asociatia poate da in judecata? lia_lia lia_lia Buna seara! Va rog sa aveti amabilitatea de a-mi raspunde in ce conditii Asociatia de Proprietari poate da in judecata o persoana care a acumulat restante ... (vezi toată discuția)