M-am casatorit iar dupa cateva zile de la casatorie am cumparat un teren, teren care a fost achitat de catre mine. Sotul nu a contribuit la achitarea terenului cu nicio suma de bani, fapt care se poate dovedi prin extrase de cont. Am divortat, iar cand am depus cererea de divort nu am depus si pentru partaj. Am inteles faptul ca nu pot instraina bunul, acesta fiind considerat bun comun dobandit in timpul casatoriei. Avand in vedere faptul ca fostul sot nu s-a prezentat la niciuna dintre infatisarile de la tribunal pentru a divorta, divortul pronuntandu-se in lipsa acestuia, doresc sa stiu daca si partajul se poate face fara a fi el prezent. Mentionez faptul ca fostul sot nu doreste sa se prezinte, el fiind plecat in strainatate si nu doreste sa colaboreze in niciun fel. Mai doresc sa stiu daca exista vreo cale legala prin care fostul sot este obligat sa-mi returneze lucrurile mele personale (haine, incaltaminte, bijuterii), lucruri pe care pana in prezent nu le-am putut recupera.
1) Daca sotul dvs este citat in mod legal, procesul se poate desfasura in lipsa dumnealui.
2) avem art.340 din NCciv:
Art. 340: Bunurile proprii
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:
b)bunurile de uz personal;
Promovati actiune de partaj prin care solicitati constatarea calitatii de bun propriu a imobilului, facand dovada cu extrasele de cont eventual si martori. Nu este obligatorie prezenta fostului sot., Daca acesta este legal citat la adresa de domiciliu, procesul va continua fara prezenta acestuia.
Taxa de timbru nu e de neglijat, motiv pentru care ar fi bine sa citati legal fostul sot, poate chiar in strainatate, depinde de cand a plecat, cum, pentru cat timp, cu ce forme legale... Sa nu pierdeti pe vreo cale de atac peste 5 ani...
Ce valoare are taxa de timbru? Fostul sot e plecat din septembrie 2010, si-a deschis o firma in Belgia motiv pentru care s-a stabilit definitiv acolo.
Va multumesc!
Bun propriu???
ellena7
Buna ziua,
Am divortat in urma cu 4 ani dar nu am facut partaj.Intre timp m-am recasatorit. Luna trecuta m-am inteles cu fostul sot sa impartim bunurile, ... (vezi toată discuția)