ma numesc anghel lucia.sotul meu anghel victor a decedat in 2007,fiind pensionar din cadrul aviatiei utilitare,a fost inginer. eu sunt nascuta in 1953.mi s=a spus ca in 2007 nu aveam virsta de pensonre adica sa primesc pensia de urmas,desi nu am muncit deloc in cei 30 de ani de casnicie am crescut 3 copii.anul acesta am implinit 59 de ani.vreau sa stiu cind pot primi aceasta pensie de urmas.pina acum am stat fara nici un venit si au avut grija de mine copiii.sunt bolnava cu diabet cardiopatie icchemica tensiune arteriala.va rog sa imi dati un raspuns cind am dreptul sa deepun dosarul de pensionare.va multumesc.
1. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice spune:
Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
...
2. - Ca sa va spun sigur luna in care impliniti varsta standard de pensionare (in care puteti depune cererea de pensionare) trebuie sa spuneti luna nasterii.
- Pentru femeile nascute in 1953 varsta standard de pensionare variaza de la 59 de ani si 4 luni (daca v-ati nascut in ianuarie) pana la 59 de ani si 7 luni (daca v-ati nascut in decembrie).