avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Daune interese pentru neplata indemnizatiei
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Daune interese pentru neplata indemnizatiei

Ma aflu in situatia in care asiguratorul refuza plata indemnizatiei pentru repararea pagubelor produse de o inundatie, caz acoperit de polita.

Evenimentul a avut loc in luna Februarie, iar asiguratorul cu pricina a tratat in mod execrabil cazul, incercand intai a transfera asupra mea obligatia sa (contractuala!) de a stabili prin experti si pe cheltuiala proprie cauzele incidentului, refuzand apoi a imi comunica cele mai elementare date despre dosar. (nu au binevoit sa-mi comunice nici macar numarul dosarului, nimeni nu stie nimic despre caz, persoana responsabila nu e niciodata prezenta, etc)

Dupa doua reclamatii la CSA (care s-a rezumat la a-mi comunica pozitia asiguratorului, care incearca sa forteze interpretarea unui articol din contract privind obligatia mea de a anunta, dupa caz, politia sau pompierii — reamintesc, este vorba de apa de la conducta vecinului de deasupra, politia sau pompierii mi-ar fi ras in nas daca ii chemam sa constate asa ceva!), dupa luni de incercari de a lua legatura si a solutiona intr-un mod normal problema, ma vad fortat sa ii actionez in instanta. (pregatind in prealabil o invitatie la conciliere, la care nu cred ca or sa se prezinte)

Suspiciunea mea (si singurul mod de a-mi explica comportamentul execrabil al asiguratorului) este ca acesta este rezultatul unui calcul statistic, la care asiguratorii se pricep cel mai bine. Daca in urma aplicarii acestui comportament, un procentaj insemnat din asigurati renunta la indemnizatie (cum m-am gandit si eu sa o fac, din dorinta de a imi proteja sanatatea), iar in putinele cazuri care ajung in instanta asiguratorul plateste doar costul reparatiei, pe care oricum ar fi trebuit sa il plateasca in conditiile si la termenele din contract, asiguratorul are practic un stimulent economic de a actiona in acest mod execrabil.

Pentru ca acest comportament execrabil sa fie economic nerentabil, ar fi normal ca, in putinele cazuri care ajung in instanta, costul asiguratorului sa fie mult mai mare decat costul executarii obligatiei in conditiile contractului, descurajand o astfel de strategie din partea sa.

Acesta este insa doar un rationament "de bun simt", eu fiind total strain de practicile legale aplicabile. De aceea va intreb: ce as putea cere in plus, pe langa costul reparatiei, care pe de o parte sa compenseze timpul si nervii pierduti de catre mine ca urmare a strategiei de neplata a asiguratorului si pe de alta parte sa descurajeze asiguratorul in a aplica pe viitor acest tip de strategie de neplata?

Din ce am cautat pe internet, am gasit norme care cuantifica daune interese pentru neexecutare in cazul asigurarilor RCA, exista astfel de norme si in cazul asigurarilor de locuinta? Pot cere daune morale, si daca da in ce cuantum? Care este practica juridica in astfel de cazuri, care sunt metodele concrete de calcul?
Ultima modificare: Luni, 15 Octombrie 2012
gimli, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ciprian Dinu , Avocat 09:03, 17 Octombrie 2012
Verificati in conditiile de asigurare, termenul de plata de la inchiderea dosarului (data depunerii cererii de despagubire cu suma calculata), solicitand dobanzi la aceasta suma si eventual cheltuieli de judecata.Daune morale nu se pot solicita.
Puteti solicita dobanda legala. Penalitati de intarziere ma indoiesc ca au in conditiile de asigurare, in caz de intarziere la plata indemnizatiei de asigurare.
Puteti solicita si daune morale, insa trebuie sa aveti in vedre ca veti plati taxa de timbru la valoare, iar practica in asemenea cazuri este de a respinge plata unor asemenea daune. Motivul pentru care se resping asemenea solicitari este acela ca trebuie probata temeinic o asemenea solicitare, iar probarea este foarte, foarte dificila.
In ceea ce priveste concluzia la care ati ajuns, cu privire la rata celor ce se lasa pagubati, este foarte adevarata. Daca asiguratii/pagubitii si-ar cunoaste drepturile si ar lupta pentru ele in asemenea cazuri, si asiguratorii ar fi fortati sa isi schimbe acest gen de comportament.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune impotriva firmei de asigurari Bias39 Bias39 Acum cateva luni in urma am avut un accident de masina, mai exact o alta masina m-a lovit in timp ce stationam, cu luminile de avarie aprinse. In urma ... (vezi toată discuția)
Pagubit nemultumit de despagubirea oferita de rca -dauna totala Andi Ghimisi Andi Ghimisi Am produs o tamponare in urma careia am avariat un autoturim.Socitetatea de asigurari unde am RCA-ul,conform modelului de calcul specific (vechime,km la bord ... (vezi toată discuția)
Rca vatamare corporala vio001 vio001 Buna ziua Am intrat in coliziune cu o motocicleta, eu fiind cu masina. Politia a constatat in PV ca nu m-am asigurat la schimbarea directiei de mers si am ... (vezi toată discuția)