avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament , mostenire bunuri de catre sotul cetatean ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament , mostenire bunuri de catre sotul cetatean strain

Sunt romanca, casatorita cu un cetatean englez, locuim in prezent in Romania, nu avem copii impreuna.
Din familie mai face parte si mama mea, foarte in varsta.
Voi suferi o operatie chirurgicala foarte dificila in cateva saptamani.
Intrebarea mea este ; in cazul in care nu supravietuiesc operatiei , si mama mea decedeaza si ea ulterior - cum trebuie sa procedez ca sotul meu sa mosteneasca toate bunurile ce raman ? Mentionez ca e vorba de bunuri ce imi apartin mie personal, dobandite inaintea casatoriei .
E nevoie sa fac un testament ? La avocat sau la notar ? Faptul ca el e cetatean englez are vreo importanta/ poate constitui un impediment ? Imi mai puteti da si alte sfaturi ?
Multumesc anticipat
Ultima modificare: Luni, 15 Octombrie 2012
doctorS, utilizator
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 13:22, 16 Octombrie 2012
Dacă aveţi doar cetăţenia română, legea aplicabilă este legea română. Dacă aveţi şi cetăţenia britanică (sau, mă rog, dacă sunteţi supus britanic) aveţi posibilitatea de a alege legea aplicabilă succesiunii, conform codului civil:

Art. 2.633. - Moștenirea este supusă legii statului pe teritoriul căruia defunctul a avut, la data morții, reședința obișnuită.
Alegerea legii aplicabile
Art. 2.634. -
(1) O persoană poate să aleagă, ca lege aplicabilă moștenirii în ansamblul ei, legea statului a cărui cetățenie o are

Pentru simplificare, faceţi un testament în favoarea soţului. Înţeleg că nu aveţi copii, iar mama poate renunţa la succesiune, astfel încît, nemaiexistînd moştenitori rezervatari, soţul poate culege întreaga succesiune.
Chiar si fara testament in temeiul mostenirii legale sotul dv va mosteni o parte din bunurile dv in concurs cu mama dv.Chiar si cu testament in temeiul rezervei succesorale mama dv. tot va mosteni o parte a bunurilor dv. Deci, prin succesiune indiferent de modalitate sotul nu va mosteni totul.
Multumesc f mult pentru raspunsuri, dar mai am o intrebare - daca mama decedeaza ulterior mie , cine mosteneste ceea ce ii apartine in prezent ei ?
Bunurile ce raman de la mama pot fi legal mostenite tot de sotul meu ?
Mentionez ca nu sunt cetatean britanic, mi-am pastrat cetatenia romana dupa casatorie .
Multumesc .
Sotul dvs nu va avea vocatie succesorala la succesiunea mamei dvs. Doar pe dvs va poate mosteni in concurs cu mama dvs si ceilalti succesori daca acestia exista.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cetatenie dubla- alegerea legii aplicabila mostenirii lauraconstantinescu7 lauraconstantinescu7 Buna ziua Am cetatenie dubla- romana si engleza. Va rog sa ma lamuriti daca si cum as putea alege ca o proprietate pe care o am in Romania sa fie supusa ... (vezi toată discuția)
Testament, vanzare intre soti sau donatie? shebarebecca shebarebecca M-am casatorit cu un cetatean englez si locuim impreuna in Romania. Inainte de casatorie am cumparat impreuna o proprietate, eu am cumparat terenul pe numele ... (vezi toată discuția)
Bunuri in comun sau separate - sot supravietuitor lauraconstantinescu7 lauraconstantinescu7 Subiect: Mostenire sot cetatean englez Buna ziua M-am casatorit cu un cetatean englez, care are doua fete majore din casatoria precedenta. Fosta sotie ... (vezi toată discuția)