avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1755 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Justitia impotriva organelor statului
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Justitia impotriva organelor statului

O speta pe care eu o categorisesc cel putin "ciudata " este urmatoarea :
Sfarsit de saptamana (ca sa nui folosesc termenul englezesc incetatenit mai ceva si mai de timpuriu decat uzualul OK !), dimineata pana in ora 08.00. Parcarea din fata unei primarii comunale. Un tanar isi lasa masina pentru a intra la prietena sa. Un alt tanar il apostrofeaza si-i cere sa-si ia masinadin parcare, pretinde ca este politist comunitar(nu este imbracat in haina statului). Soferul il impinge mai incolo. Uuups !
Reclamatie la parchet din partea tanarului fara uniforma pentru "ultraj", certificat medicolegal pentru un numar de zile de ingrijiri medicale, pe care le indeplineste la serviciu, fiind pontat si remunerat prezent la munca. Pasii neabatuti ai justitiei continua vreme de 13 termene de judecata, dupa care "amorezul" naravas isi da seama ca aparatorul ales juca la doua capete ca sa nu zic la "cacealma" ! Urmarea fireasca este angajarea altui avocat care incepe cu : recuzarea completului de judecata care nu a admis nici o proba din cele solicitate de acuzat, apoi solicitarea prezentarii in instanta a planului de paza al localitatii, programul orar al activitatii politistului comunitar, pontajul pe luna respectiva, persoana din consiliul primariei care este obligata sa faca selectionarea, pregatirea, indrumarea si controlul politistilor comunitari, avizul organului de politie, planificarea si rezultatelor controalelor proprii si comune cu organul de politie, etc.
Dupa judecarea in sala de consiliu, completul desemnat retine documentele in copie ce s-au prezentat si desi avocata acuzatului sesizeaza ca documentele sunt corectate/contrafacute si solicita instantei sa se solicite originalele, ramane in pronuntare. Hotararea estre nefavorabila acuzatului, care la fel ca si parchetul orasenesc fac recurs. Stupoare, la primul termen completul de judecata farmat din trei judecatori, fara sa admita nici un mijloc de proba din cele solicitate de acuzat, intr-o zi de joi dupapranz ramane "in pronuntare", iar sambata la ora 17.00 cand am accesat site-ul tribunalului, hotararea produce surpriza majora : Se respinge recursul parchetului, dar si al acuzatului care este condamnat cu executare la 8 luni inchisoare. Luni la 08.00 organul de politie cu mandatul se prezinta la domiciliul tanarului. Sa nu spunem vreodata ca unde-i lege este loc de tocmeala !
Daca tanarul a gresit, parchetul ce a facut gresit daca a facut recurs in ideea ca cercetarea judecatoreasca nu era finalizata, aparusera elemente noi, ioar altyele au fost neluate in considerare/neglijate. Parchetul este organ public, daca a gresit la cat este condamnat procurorul care a instrumentat cauza? Este in interesul cui faptul ca nu mai exista in aceasta cauza/speta cai normale de aparare ? Asta este reforma in justitie? Sa nu admiti nici una din probele solicitate, pentru ca este o probleme "domestica" aparuta in "parohia" si cu pupila unui primar influient politic si etnic ?
Cel mai recent răspuns: Mihai Costache , Avocat 16:16, 17 Octombrie 2012
depuneti o cale de atac extraordinara daca va incadrati. cel putin speta este dubioasa din mai multe motive: o simpla imbrincire nu iese cu zile de ingrijire medicala ci niste lovituri au cauzat un asemenea rezultat.

in plus, nu ati specificat ce alte probe s-au administrat in cadrul UP deoarece simplele lor declaratii si certificatul nu sunt suficiente pentru o condamnare - in mod cert au existat martori iar faptele au fost mult mai complicate decit cele povestite.
a doua problema - circumstantierea personala - ceva nu a fost in regula cu avocatul deoarece imi este greu sa cred ca nu a putut obtine suspendarea executarii la o pedeapsa de 8 luni.

in privinta probelor prezentate de catre inculpat - probabil ca nu erau pertinente sau utile cauzei. faptul ca ceri 1000 de probe in aparare nu inseamna ca iti faci treaba de aparator. aceste probe trebuie sa indeplineasca conditii legale spre a fi administrate. aici as inclina spre incompetenta avocatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Condamnare pe nedrept cuziamusia cuziamusia Cum se poate rezolva urmatoarea situatie; cineva a fost acuzat ca a comis o infractiune. Acuzatul intodeauna s-a declarat nevinovat. Politistul care a facut ... (vezi toată discuția)
Amenda politia comunitara florinvlad florinvlad Povestea e cam asa Ș La 02.02.2009, Am fost amendat de Politia Comunitara pentru stationare mai mult de 15 min pe domeniul public, cu camion mai mare de ... (vezi toată discuția)
Recuzare judecator AurelianDan AurelianDan Speta este urmatoarea: un judecator a dat o solutie intr-un proces penal, in prima instanta pentru un cetatean,cu condamnare. Acelasi judecator,a fost ... (vezi toată discuția)