avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... condamnare pe nedrept
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

condamnare pe nedrept

Cum se poate rezolva urmatoarea situatie; cineva a fost acuzat ca a comis o infractiune. Acuzatul intodeauna s-a declarat nevinovat. Politistul care a facut ancheta nu l-a crezut, mai rau, la incadrat la o infractiune mai grava, ce se pedepseste cu inchisoarea. Procurorul a inaintat dosarul asa. In timpul procesului s-a prezentat si o proba care daca ar fi fost luata in seama, demonstra ca trebuie schimbata incadrarea si acuzatul trebuie judecat pt o infractiune usoara, care se pedepseste doar cu amenda. Dar nimeni nu a acordat atentie acestei probe.
Inainte de proces pocurorul propune o intelegere!!!!!!!!!!!; daca acuzatul nu se recunoaste vinovat, el va cere pedeapsa maxima cu inchisoarea si acuzatul daca va fi condamnat va merge la inchisoare. Daca acuzatul se va recunoaste vinovat, procurorul va cere o pedeapsa mai mica, pt ca acuzatul sa fie condamnat la maximum doi ani si asa nu va trebui sa mearga la inchisoare.
Acuzatul speriat, pt prima data in fata justitiei a recunoscut si ce nu a facut. A fost condamnat, dar nu a mers la inchisoare.
Revazand cazul mai tarziu, am observat eroarea justitiei.

Acum ca sentinta este definitiva, care este calea de atac cu sanse de reusita, avand in vedere ca acuzatul a comis eroarea de a se recunoaste vinovat in fata judecatorului?
Dupa proces au aparut si probele care demonstreaza ca acuzatul este nevinovat, asa cum el sustinea pana a fi santajat de procuror, dar condamnarea este data deja. Probele care demonstreaza ca este nevinovat nu se pot utiliza.
Poate ca corect ar fi un recurs, schimbarea incadrarii, o noua judecata pt infractiunea usoara, avand in vedere ca la dosar deja se afla proba care demonstreaza ca infractiunea a fost incadrata gresit. Apoi profitand de ocazie avocatul apararii adauga probele noi la dosar, probe care demonstreaza ca acuzatul este nevinovat.
Ce parere aveti? Cineva cunoaste cazuri similare?
Ultima modificare: Duminică, 17 Octombrie 2010
cuziamusia, utilizator
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 03:02, 19 Octombrie 2010
Procesul e in faza de apel?
Exista recurs, contestatie in anulare, revizuire ...unde puteti administra probe in favoarea inculpatului si unde se poate schimba totul.
Din moment ce sustineti ca sentinta este definitiva, atunci nu se mai poate face recurs!
Deci raman caile extraordinare de atac: contestatia in anulare, revizuirea sau contestatia la executare.
Dar, ramane de vazut in care dintre acestea va incadrati juridic.
din cate scrieti dvs ,probele care ar demonstra ca respectivul nu este vinovat nu se pot folosi in instanta ,atunci in ce baza credeti ca ar avea vreo sansa de reusita ?
sigur ca exista cai de atac dar fiecare atricol care reglementeaza calea de atac are anumite cazuri in care se pot face .
verificati daca va incadrati la cererile articolelor respective si procedati in consecinta.
succes
adutescu a scris:

Procesul e in faza de apel?
Exista recurs, contestatie in anulare, revizuire ...unde puteti administra probe in favoarea inculpatului si unde se poate schimba totul.

Este o sentinta de la judecatorie. Se asteapta redactarea si comunicare a sentintei. Problema pe care o vad este ca dupa ce a fost speriat bine de catre procuror, el s-a recunoscut vinovat in fata judecatorului.
Car3men a scris:

Din moment ce sustineti ca sentinta este definitiva, atunci nu se mai poate face recurs!
Deci raman caile extraordinare de atac: contestatia in anulare, revizuirea sau contestatia la executare.
Dar, ramane de vazut in care dintre acestea va incadrati juridic.

Este o sentinta de prima instanta. Ce cale de atac exista impotriva unei sentinte in care inculpatul fricos, recunoaste o fapta pe care nu a comiso? Practic trebuie sa declare un recurs impotriva propriei recunoasteri.

Alte discuții în legătură

Neagravarea situatiei in propriul recurs 385^8 lucian79 lucian79 Am si eu o nelamurire!De ce in prezentul art.se spune ca instanta de recurs solutionand cauza,nu poate crea o situatie mai grea celui care a declarat recurs.De ... (vezi toată discuția)
Ce se mai poate face dupa o hotarare definitiva a unei curti de apel in urma recursului lucian79 lucian79 eau sa ma ajute cineva in urmatoarea problema: fratele meu si un prieten de-al lui, au fost trimisi in judecata in vara anului trecut pt. infractiunea de viol ... (vezi toată discuția)
Pot primi pedeapsa cu suspendare?? gheorghitabogdan gheorghitabogdan Buna ziua...am si eu o intrebare la care va rog foarte frumos sa ma ajutati...Am primit 4 ani de inchisore pentru trafic de persoane si trafic de ... (vezi toată discuția)