avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Nelãmuriri referitoare la acordarea cheltuielilor de ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Nelãmuriri referitoare la acordarea cheltuielilor de judecatã pe cale separatã

Bună ziua. Am cateva nelamuriri in legatura cu cheltuielile de judecata la care urmeaza, probabil, sa fiu obligat sa le achit, dupa urmatoarea ”poveste” trăita:
- in aug. 2009, pe timpul concediului efectuat la Mamaia, mi s-a blocat roata în curtii hotelului la care eram cazat (ce s-a soldat cu advertisment și bineînțeles taxa de deblocare= 50lei). Ajuns in localitatea de domiciliu am contestat, insa am pierdut in prima instanta si nu m-am mai sinchisit sa fac recurs.
- in oct 2012 am primit citatie pt a ma prezenta la Judecatoria CT intrucat s-a deschis o noua actiune pt a se recupera de la mine cheltuielile de judecata suportate de catre Primaria CT ca urmare a angajarii a unui cabinet de avocatura (in primul proces intentat de mine).
Nelamuriri:
- în primul proces, instanta nu mi-a dat castig de cauza dar nici nu a stabilit cheltuielile de judecata si nici nu a precizat expres ca pt recuperarea acestora se va putea deschide ulterior o noua actiune de partea interesata; se poate acest lucru?
- in Hotararea instantei (in care nu mi s-a dat castig de cauza) sunt pomenite urmatoarele parti: eu si primarul mun. CT fara sa se pomenesca pe undeva ca acesta este reprezentat de vreo fima de avocatura. Este normal asa ceva? Daca nu se stipuleaza acest lucru, nu ar rezulta ca Primaria a fost reprezentata de catre juristul institutiei?
- exista o proportionalitate intre amenda platita si cuantumul la care poate sa ajunga cheltuielile de judecata (avand in vedere ca am trimis documente justificative pt un singur termen in afara de intampinare)?
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 11:18, 21 Octombrie 2012
Cheltuielile de judecata, pot fi solicitate pe cale separata intr-o actiune ulterioara. Stiu din exeprienta proprie. Aceasta se intampla in cazul in care in prima actiune, reclamanta a uitat sa le solicite in actiunea principala.
La restul, las colegii mei specializati sa va raspunda.
buna seara
da cheltuielile se pot cere pe cale separata dar in sentinta initiala primaria trebuia sa mentioneze acest fapt ,daca nu a mentionat in concluziile pe fond nu poate sa faca o astfel de actiune ,citit cu atentie sentinta initiala unde vi s-a respins ,mai mult aceste sume se dovedesc cu acte .
bafta
Adica daca nu a mentionat in actiunea initiala ca va solicita ulterior pe cale separata cheltuielile de judecata, nu mai poate ulterior ?
verificati daca actiunea de solicitare a cheltuielilor de judecata nu a fost prescrisa, din cate stiu dupa 3 ani pretentiile se prescriu. iar daca primaria are un departament specializat juridic nu vad de ce o institutie a statului sa angajeze o firma de avocatura ptr un caz banal. dar fiind vorba despre Republica Constanta nu trebuie sa ne mire nimic. personal am avut aceeasi experienta tot in Mamaia acum cativa ani dar nu am intentat proces ci am depus o adresa la primaria Constanta prin care am contestat blocarea masinii in parcarea hotelului Aurora. am primit un raspuns prin care eram informat ca nu am dreptate asa ca le-am urat de bine constantenilor pentru alegerea primarului, de asemenea si angajatilor firmei de blocari.in iarna respectiva nu si-au mai taiat porcul. in Constanta evaziunea este in floare in perioada sezonului estival, dar nu are cine sa o vada, un exemplu sunt parcarile care trebuie platite cu ora in loc de sa zicem jumatati de ora (stai o ora si 10 minute trebuie sa platesti 2 ore, bineinteles fara chitante), am vrut sa fac o sesizare la Protectia Consumatorului dar te lupti cu morile de vant. Romania!
În cazul în care nu s-a cerut acordarea cheltuielilor de judecată ori, deşi au fost cerute, instanţa a omis să se pronunţe asupra solicitării, partea le poate cere pe calea unei acţiuni separate, în termen de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii prin care i s-a acordat câştig de cauză. Dacă însă cererea de acordare a cheltuielilor de judecată a fost respinsă, cheltuielile de judecată pot fi pretinse numai prin intermediul căilor de atac, dar nu pe cale separată, pentru că s-ar opune autoritatea de lucru judecat decurgând din hotărârea de respingere a cererii (mă refer la cererea privind acordarea cheltuielilor de judecată).
in Hotararea instantei (in care nu mi s-a dat castig de cauza) sunt pomenite urmatoarele parti: eu si primarul mun. CT fara sa se pomenesca pe undeva ca acesta este reprezentat de vreo fima de avocatura. Este normal asa ceva? Daca nu se stipuleaza acest lucru, nu ar rezulta ca Primaria a fost reprezentata de catre juristul institutiei?

Acest aspect este lipsit de relevanţă. Avocatul cabinetului de avocatură care a încheiat contractul cu primăria putea să redacteze şi să semneze întâmpinarea, de exemplu, şi era absolut suficient.
exista o proportionalitate intre amenda platita si cuantumul la care poate sa ajunga cheltuielile de judecata (...)?

Nu, nu există, şi nici nu ar putea să existe o corespondenţă între onorariile avocaţilor şi amenzile contravenţionale aplicate de agenţii constatatori.

Alte discuții în legătură

Cheltuieli judecata plangere contraventionala Hetzer Hetzer Anul trecut am facut o plangere impotriva unei amenzi aplicate de Politia Comunitara Constanta pentru parcarea pe spatiu verde (o fasie mizerabila de pamant ... (vezi toată discuția)
Am avut un proces cu kruk, pe care l am castigat. judecatorul ... Cosminaj Cosminaj Am avut un proces cu Kruk, pe care l am castigat. Judecatorul nu s a pronuntat in niciun fel pe cheltuieli.Care credeti ca este motivul? Este posibil ca ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata/actiune separata AL MARIN AL MARIN Buna ziua, Am o rugaminte la voi, daca puteti sa ma ajutati. Este vorba despre un dosar castigat si o chitanta platita de client care nu a fost depusa la ... (vezi toată discuția)