avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Retragerea unui membru fondator al ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Retragerea unui membru fondator al ONG

Buna seara,

Va rog sa-mi spuneti cum se poate retrage un membru fondator al unui ONG din asociatie. Doreste sa nu mai aiba nici un fel de legatura cu ONG-ul respectiv.
Care este calea corecta?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 13:19, 7 Ianuarie 2014
Procedura prevazuta de statutul asociatiei (cerere aprobata de comitetul director, demisie etc) la capitolul dobandirea si pierderea calitatii de membru. Sa aveti in vedere insa ca trebuie sa ramana minim 3 membri in Asociatie dupa retragere, astfel ca, daca prin retragere raman doar doi, anterior acesteia (dar se poate face in aceeasi hotarare pentru a depune un singur dosar la Judecatorie) trebuie cooptat un nou membru, iar retragerea sa fie sub rezerva acceptarii modificarii statutare in sensul cooptarii noului membru de catre Judecatorie.
dar e vorba de membru fondator .. si cum poti inlocui un membru fondator cu altul care nu e fondator, iar cel din urma sa apara ca fondator ?
Persoanele care au fost trecute pe lista membrilor asociatiei (ong) la infiintare raman acolo chiar daca dupa un timp, prin decizie proprie sau prin hotarare a adunarii generale renunta la calitatea de membru sau sunt dati afara pentru nerespectarea statutului.
Singurul aspect de care trebuie tinut seama este acela al numarului minim de 3 persoane care nu trebuie sa scada deloc.
Dar cred ca un ong care se respecta nu are doar 3 membrii ci mult mai multi.
A fi fondator este una, si inseamna sa fii membru in asociatie la momentul infiintarii ei. A fi membru este altceva, e o calitate care se poate dobandi si ulterior infiintarii si respectiv se poate pierde atat de catre fondatori cat si de cei deveniti ulterior membri. Deci ramai fondator pe veci, fondator fiind pur si simplu faptul ca erai pe lista membrilor care au infiintat asociatia. Daca asociatia isi face si o categorie de membri speciala pentru cei care au fost fondatori, atunci ”membru fondator” este o categorie de membri din care pot face parte toti sau unii dintre fondatori ( ca unii se pot retrage din asociatie, sau decedeaza sau pot fi exclusi....). Cu timpul, o asemenea categorie dispare daca decedeaza sau se retrag sau sunt exclusi toti membrii care aveau calitatea de fondator. Nu are cum deveni ”fondator” cineva care nu era membru la data infiintarii asociatiei. Devine membru de o anumita categorie, dar ar fi aberant sa prevezi in Statut ca ar putea intra in categoria numita ”membri fondatori” daca exista definita statutar o asemenea categorie, daca nu era membru la data infiintarii si deci nu este fondator.... Se fac adesea confuzii din cauza termenilor cu inteles multiplu si frecventei neclaritati a statutelor....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociație care activează în domeniul social GSBV GSBV Bună ziua, Întrebări refertor ONG, respectiv asociație care activează în domeniul social și este licențiată pentru servicii sociale. ... (vezi toată discuția)
Schimbarea partiala a membrilor fondatori in asociatie. nidus nidus Buna ziua! Avem o asociatie, in domeniu educational, infiintat in 2001. La infiintare s-a trecut ca membru fondator un numar mare de asociati/ fosti ... (vezi toată discuția)
Cum schimb un fondator? Sov Consulting Sov Consulting Cum poate fi schimbat un membru fondator (existand inclusiv acordul sau) al unei asociatii cu 3 membrii fondatori, constituita si inregistrata in Registrul ... (vezi toată discuția)