avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Cum schimb un fondator?
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Cum schimb un fondator?

Cum poate fi schimbat un membru fondator (existand inclusiv acordul sau) al unei asociatii cu 3 membrii fondatori, constituita si inregistrata in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor in baza O.G. 26/2000?
Ultima modificare: Luni, 3 Februarie 2014
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 11:06, 4 Februarie 2014
Din pacate membrul fondator nu poate fi schimbat. Acesta este precum parintele unui copil. Ii pot fi insa limitate drepturile si obligatiile, daca acestea il fac mai linistit. Oricum, in cazul in care nu se intrunesc conditiile referitoare la numarul de membri fondatori (minim 3) ONG-ul se desfiinteaza. Eu va sugerez sa va intelegeti.
Sunt 2 aspecte de clarificat.
1. La o asociatie nu exista fondatori ci doar membrii. Legea nu foloseste termenul de fondatorinici pentru aceimembrii care au luat parte la constituirea asociatiei. Astfel, avem o singura categorie si anume membrii atat pentru cei care au participat la constituirea asociatieic at si ceilalti.
2. Membrii unei asociatii se schimba prin decizia Adunarii Generale. Intocmiti un proces verbal al AG prin care se decide/ia act de retragerea unui membru si acceptatea altui membru. Acest PV ulterior se va depune la judecatorie si se vor opera modificarile in registru
Fondatorul e fondator, in sensul ca a figurat pe lista de membri la momentul infiintarii. Nu exista un statut legal, nu exista drepturi si obligatii specifice pentru asa ceva, e doar un termen pe care o asociatie il poate folosi pentru a desemna acei membri care erau membri la momentul infiiintarii... ulterior ei se pot retrage sau pot fi exclusi la fel ca cei care au dobandit calitatea de membru ulterior infiintarii asociatiei.... Cand faceti AG, printre altele aprobati si lista actualizata a membrilor astfel cum a rezultat din evolutiile de la ultima AG (primire de noi membri, incetare de calitate de membru din deces, demisie, excludere....) si o operati in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor. Am dat in posturi mai vechi explicatii pe larg pe tema aceasta.... Multa lume face confuzie intre "membrii asociati" unei asociatii (la momentul infiintarii ei sau care au dobandit ulterior calitatea de membru) si fondatyorii unei fundatii (fundatiile nu au "membri") si asociatii din SRL-uri etc...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare membru fondator / presedinte puuv puuv Buna ziua, La infiintare am facut urmatoarele: acord de asociere intre cei 3 membri fondatori depus fiecare in banca aportul initial gasit un ... (vezi toată discuția)
Retragerea unui membru fondator al ong NFelicia NFelicia Buna seara, Va rog sa-mi spuneti cum se poate retrage un membru fondator al unui ONG din asociatie. Doreste sa nu mai aiba nici un fel de legatura cu ... (vezi toată discuția)
Mai este necesar sa fie trecut in statut un cenzor? Lady64 Lady64 Buna ziua.Daca o fundatie are trei membri fondatori mai este necesar sa fie trecut in statut un cenzor? (vezi toată discuția)