avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1104 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am semnat o conventie care cuprinde obligati pana la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am semnat o conventie care cuprinde obligati pana la grad 4 de rudenie! este valabila?

In urma cu 6 luni socrul meu a vrut sa ne cumpere o casa. Am inceput sa ne interesam la agentii imobiiare si prieteni de un astfel de imobil. Am semnat cu o agentie imobiliara o conventie de viualizare prin care eu ma obligam pana in grad 4 de rudenie sa platim comision 2% din valoarea imobilului in cazul in care ne placea unu din casele prezentate de ei. Am vizualizat o casa "mai mult de afara" care mi-a placut dar ulterior am refuzat-o. Am afla ica in acelasi timp socrul meu vorbise cu proprietarul casei, ajunsese la el prin ceva cunostinte. Am incetat sa mai caut prin agentie deoarece socrul se hotarase sa cumpere acel imobil. S-afacut contract vanzare cumparare in felul urmator: Socrul finantatorul proprietatii, soacra proprietar de drept iar eu cu sotia uzufruct viager. Dupa 6 luni apare firma imobiliara sa ii platim comision de 2% din valoarea imobilului +penalitati de 1% pe zi dupa 5000E desi tranzactia nu a fost facuta prin agnetia lor ci socrul meu a facut contract direct cu proprietrul. Daca nu le dam 3500E la intelegere zic ei ma dau pe mine in judecata!
Ar avea castig de cauza sau nu?

Nu mi se pare corect sa platesc servicii de care nu am beeficiat!

Va rog sa ma sfatuiti ce am de facut!!
Cel mai recent răspuns: tavi_buc , utilizator 09:51, 7 Februarie 2009
Daca imobilul nu s-a cumparat prin intermediul agentiei nu au cistig de cauza, oricum ei trebuie sa faca dovada ca v-au inlesnit legaturile cu proprietarul si vizualizarea casei, ceea vce in conditiile aratate de dv. nu pot proba.
Cred că aţi consimţit la instituirea unei prezumţii convenţionale - aceea că, orice rudă pînă la gradul IV inclusiv ar cumpăra casa, cumpărarea va fi considerată ca fiind făcută pe socoteala dumneavoastră, ca urmare a informaţiilor furnizate de agenţie, urmînd să achitaţi firmei de intermediere imobiliară comisionul stabilit prin contract.

Cred că agenţia imobiliară nu trebuie să probeze decît gradul de rudenie dintre dumneavoastră şi cumpărători. Va fi sarcina dumneavoastră să răsturnaţi prezumţia la care aţi convenit şi să dovediţi (va fi cam dificil) că nu aţi furnizat cumpărătorilor informaţiile primite de la agenţie.

Liviu S.Bordaş
Vreau sa va mai spun ca am primit un exemplar de contract care mi-a fost cerut pt a adauga inca 2 imobile vizualizate si pe care nu l-am mai primit inapoi.

Am vorbit si cu fostul proprietar al casei care spune ca el nu are semnat cu agentia nici un fel de contract si daca este vine sa sustina faptul ca el s-a intalnit cu socru inaite de a merge eu cu agentia la el.
Apropos... socrul si ginerele nu sunt rude.
Socrul este finantatorul iar dreptul de proprietate este trecut pe soacra, noi uzufruct viager, nust daca ajuta asta la ceva, eu direct nu am cumparat nimic si nu prin agentie

Alte discuții în legătură

Contractul de vizionare al agentiilor imobiliare lony_269 lony_269 Buna ziua, ma numesc Loredana iar problema mea este urmatoarea: am cautat in ziarul local anunturi cu apartamente de vanzare, am sunt la un anunt care m-a ... (vezi toată discuția)
Contract vizionare apartament pongracz pongracz Buna ziua, daca am incheiat un contract de vizionare cu o agentie fara a plati sau incheia alt contract de rezervare pe un apartament specificat ex:1 si am ... (vezi toată discuția)
Contract de intermediere-agentie imobiliara- sunt contracte nenegociabile, abuzive cf. lg. 193/2000? Romeo Babias Romeo Babias Intr-un dosar am solicitat instantei sa dispuna obligarea debitorului la plata dublului comisionului si la 0,5 % penalitati/zi ca urmare a incalcarii ... (vezi toată discuția)