Buna ziua.
Am contractat un credit pt nevoi personale cu ipoteca in timpul casatoriei, credit care in urma procesului de partaj a fost atribuit fostului sot, in hotararea de expedient fiind mentionat ca fostul sot preia impreuna cu alte bunuri si "creditul ramasa de achitat in suma de 28.000 CHF".
Desi am notificat banca in repetate randuri inca de acum 4 ani cu privire la indeplinirea obligatiei de executare a hotararii judecatoresti, aceasta nu vrea sa o duca la indeplinire intrucat ei au considerat ca fostul sot nu obtine venituri necesare indeplinirii conditiilor de eligibilitate, desi la o rata de 750 lei cred ca ar fi indeajuns un venit net de 1.800 lei.
De asemenea, si fostul sot a depus permanent in ultimul an toate documentele necesare schimbarii conventiei de credit in sensul de a ramane doar el ca si imprumutat, insa banca tot amana sa ne dea un raspuns.
Consider ca e rea credinta din partea bancii.
Mentionez ca fostul sot a achitat pana in momentul de fata ratele scadente la banca.
Efectiv nu stiu cum imi pot rezolva problema, in sensul de a fi modificat contractul de credit printr-un act aditional, pentru ca eu in momentul de fata am calitatea de imprumutat al bancii alaturi de fostul sot (desi am o hotarare judecatoreasca in sensul de a prelua el intreaga obligatie de achitare a creditului), eu fiind in imposibilitatea obtinerii unui nou credit.
Este posibil ca prin deschiderea unui nou proces, banca, in calitate de parat, sa poata fi obligata printr-o noua hotarare judecatoreasca, sa duca la indeplinire hotararea judecatoresca initiala.
Mentionez ca am depus si o sesizare la OPC in acest sens, insa am primit un raspuns conform caruia nu pot rezolva problema mea decat in instanta.
Va multumesc anticipat pentru ajutor!
Este o problema foarte spinoasa si controversata, cu argumente si de partea dvs, si de partea bancii.
In primul rand, o persoana nu poate fi obligata sa ramana in indiviziune. Pe de alta parte, contractul cu banca interzice expres schimbarea debitorului fara acordul prealabil. Pe de alta parte, hotararile judecatoresti sunt executorii si opozabile. Pe de ALTA parte, instanta care a judecat partajul a modificat un contract (acord de vointa) particular dintre dvs si banca in mod discretionar, incalcand vointa bancii.
Consider ca in situatia de fata dvs aveti un mic avantaj, in sensul existentei hotararii de partaj care trebuie respectata (momentan). Banca poate incepe propria actiune in justitie pentru stabilirea debitorului contractului de credit, iar pana atunci consider ca sunteti intr-o pozitie bunicica.