Beneficiati de asa ceva numai daca exista prevazut in ccm aplicabil angajatorului, in reg.intern al acestuia sau in c.i.m.
Fiind vorba despre sectorul bugetar, va pot spune ca va fi foarte greu de obtinut asa ceva avand in vederte lipsa unor astfel de prevederi.
1. Prima de nastere o incasati daca ea este prevazuta in CCM aplicabil unitatii in care lucrati.
2. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor spune:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...
(7) Optiunea beneficiarului prevazuta la alin. (1) se exprima in scris, pe baza de cerere, si nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor.
3. - Poate ca sotul sa stea si el in CCC in al doilea an deoarece OUG prevede obligatia ca sotul sa benficieze cel putin o luna de CCC, dar o va face pana la sfarsitul celor 2 ani, nu mai puteti apoi sa faceti iar schimb intre dvs.
- Daca nu doreste atunci se micsoreaza CCC al dvs. cu o luna de zile.
- Iata ce spune OUG 111/2010:
Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.