avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Acordul de asociere intr-o Asociatie de Proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Acordul de asociere intr-o Asociatie de Proprietari

De citeva zile sunt presedintele unei asociatii de proprietari si incerc sa ma pun la punct cu legislatia in vigoare.
Doresc sa fiu un presedinte corect si imi propun sa pun in ordine actele oficiale ala asociatiei. Mentionez ca am gasit un mic haos in actele asociatiei (ultima adunare generala a fost in 2007), multe acte lipsind sau nefiind aduse la zi.

As dori citeva lamuriri despre Acordul de asociere al asociatiei si implicit despre numarul de membri ai asociatiei:

1. Pot fi membri ai Asociatiei doar proprietarii de apartamente asa cum sunt ei trecuti in actul de proprietate al apartamentului (adica daca apartamentul e doar pe numele sotului, doar sotul poate fi membru al asociatiei; daca e 50/50 intre cei doi soti atunci ma gindesc ca poate fi membru oricare dintre cei doi soti) ?

2. Proprietarii care nu au semnat Acordul de asociere nu sunt membri ai asociatiei? Cred ca raspunsul e da in aceasta privinta.

3. Ce se intimpla in cazul in care s-au schimbat proprietarii care au fost membri ai asociatiei? De exemplu:
- unii semnatari ai Acordului au decedat. Noii proprietari ( succesorii) nu au automat calitatea de membru pina nu se inscriu in asociatie. Corect ?
- unele apartamente au fost vandute de unii semnatari ai Acordului. Cumparatorii nu s-au inscris in Asociatie si eu cred ca nu au calitatea de membru. Corect ?

4. In legea 230/2007 scrie ca pt. a deveni membru trebuie doar o simpla cerere scrisa din partea proprietarului nemembru ( sa zicem un act aditional la Acordul de asociere). Aceasta cerere se ataseaza pur si simplu la Acordul de asociere? Trebuie vizata de presedintele Asociatiei?
Nu as vrea sa existe vicii de forma in ceea ce priveste inscrierea proprietarilor (care nu sunt inca membri) in Asociatie.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: petschovschi , utilizator 15:08, 18 Octombrie 2012
1-oricare dintre soti
2-In temeiul disp art 7 din L nr 230/2007 devin membrii ai asociatiei de proprietari cei care incheie cerere scrisa.
3-Idem art 7/L nr 230/2007
4-Cererea de asociere in cadrul asociatiei de proprietari se dateaza si se aproba de catre reprezentantul legal al asociatiei de proprietari in persoana presedintelui
ynocentta a scris:

1-oricare dintre soti
2-In temeiul disp art 7 din L nr 230/2007 devin membrii ai asociatiei de proprietari cei care incheie cerere scrisa.
3-Idem art 7/L nr 230/2007
4-Cererea de asociere in cadrul asociatiei de proprietari se dateaza si se aproba de catre reprezentantul legal al asociatiei de proprietari in persoana presedintelui

Pe un alt topic, la o intrebare despre membri comitetului executiv (daca sotia sau socrul proprietarului pot fi membri) am primit urmatorul raspuns:

marilyn31 a scris:

Legea spune ca trebuie sa indeplinesti calitatea de "proprietar al unei parti din imobil", daca socrul sau sotia nu indeplinesc aceasta calitate...nu sunt eligibili.

Sunt putin nedumerit intrucit am primit doua raspunsuri diferite.
Gindindu-ma logic, daca nu esti "proprietar al unei parti din imobil", nu poti fi membru al asociatiei si implicit nici membru in structurile de conducere. Corect ?

Corect. Membri ai asociatiei pot deveni doar proprietarii.
Dar in relatia cu asociatia nu are importanta ca figureaza in actul de proprietate Ionescu C-tin, pentru ca toti membrii familiei acestuia au drepturi si obligatii in relatia cu asociatia, oricare din acestia pot sa plateasca intretinerea, sa aduca consumul de apa, sa participe la adunarea generala s.a.m.d. Toti membrii familiei sunt trecuti in cartea de imobil.
Spuneti ca:
2. Proprietarii care nu au semnat Acordul de asociere nu sunt membri ai asociatiei? Cred ca raspunsul e da in aceasta privinta.

Cei care au semnat acordul la infiintare sunt membri ai asociatiei iar ceilalti pot adera la asociatie oricand dupa infiintarea asociatiei si devin astfel membri ai asociatiei.
Cei care au cumparat apartamente dupa infiintarea asociatiei, pot deveni membri ai asociatiei printr-o simpla adeziune depusa la asociatie. Aceasta se inregistreaza la asociatie si se aseaza in acelasi dosar in care tineti documentele de infiintare a asociatiei (acord, statut, cod fiscal...).
Cei care nu au semnat acordul sau adeziunea nu sunt membri ai asociatiei dar sunt proprietari cu toate obligatiile si drepturile mai putin acela de a vota si a fi ales in comitetul executiv.
adriantot a scris:

Corect. Membri ai asociatiei pot deveni doar proprietarii.
Dar in relatia cu asociatia nu are importanta ca figureaza in actul de proprietate Ionescu C-tin, pentru ca toti membrii familiei acestuia au drepturi si obligatii in relatia cu asociatia, oricare din acestia pot sa plateasca intretinerea, sa aduca consumul de apa, sa participe la adunarea generala s.a.m.d. Toti membrii familiei sunt trecuti in cartea de imobil.

Va multumesc frumos pt. raspuns dar eu vreau sa fiu mai catolic decit Papa :)

Daca apartamentul este 100% pe numele sotului atunci:
- DOAR sotul poate fi membru al asociatiei.
- sotia nu poate fi membru al asociatiei dar poate plati intretinerea, poate participa la adunarile generale si poate vota etc.Nefiind membra a asociatiei nu poate fi aleasa nici in structurile de conducere.

E corect ?

P.S: vor urma niste voturi importante in adunarea generala (ex.: lucrari de reparatii) ce o vom tine la inceputul anului viitor si pina atunci vreau sa pun lucrurile in ordine in ceea ce priveste membri asociatiei astfel incit sa nu fie nimic contestabil.

Ultima modificare: Miercuri, 17 Octombrie 2012
petschovschi, utilizator
Sotul si sotia au drepturi egale asupra apartamentului chiar daca in contractul de cumparare figureaza numai numele unuia dintre ei.
Indiferent cate persoane din familie participa la adunarea generala (pot participa toti din casa: sot, sotie, bunici, copii, nepoti..., toti cei trecuti la intretinere), au dreptul doar la un singur vot pentru apartamentul lor. Pot fi alesi in comitet ca doar nu sunt chiriasi ci sunt proprietari, coproprietari, mostenitori si toti traiesc in acel apartament, poate s-au nascut si poate vor muri acolo. Au toate drepturile si obligatiile.
Presupuneti ca trece pe lumea cealalta sotul de care spuneti ca "apartamentul este 100% pe numele sau" si lasa restante la intretinere 7500 lei. Ce faceti ca, dupa cum spuneti dv, nu puteti sa discutati cu sotia ori cu ceilalti membri ai familiei pentru ca nu sunt membri ai asociatiei...
Lasati-i sa fie toti membri ca e mai bine pentru toata lumea.

Alte discuții în legătură

Coproprietar tomasso tomasso Termenul de coproprietar are o proprietate juridica? In care dintre situatiile juridice ale unui apartament de bloc se poate aplica? Cum se coreleaza cu pct.2 ... (vezi toată discuția)
Proprietarii care nu sunt membri in asociatie pot participa la adunari? Mihaflorica Mihaflorica Asociatia de proprietari constituita intr-un cartier de vile nu accepta prezenta la adunari a proprietarilor care nu sint membri,desi sint locatari ai ... (vezi toată discuția)
Votul in cadrul asociatiei sniperm007 sniperm007 Am o problema cu care ma confrunt.In cadrul Asociatiei,o persoana detine 5 Ap.Are ecesta 5 voturi in cadrul sedintei Adunarii Generale? (vezi toată discuția)