avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent de la stat dupa CIC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent de la stat dupa CIC

Buna ziua,
Am si eu 2 chestiuni in care as dori sa ma ajutati:
1. Sotia mea a intrat in CIC (concediu ingrijire copil ) pe 8 octombrie 2012. Stiu ca legea actuala ma bliga pe mine ca tata, ca pana la varsta de 1 an sa intru si eu in CIC iar sotia sa se intoarca la munca , pentru a nu pierde indemnizatia de crestere a copilului. Deasemenea stiam ca, daca CIC se termina inainte ca si copilul sa implineasca 1 an, statul ofera un stimulet de 500 ron/luna pana cand copilul implineste 2 ani. Mai este valabila legea care prevedea acest lucru? Daca da, imi poate spune cineva care este aceasta lege?
2. Daca sotia mea a intrat in CIC de la 8.10.12, avand in vedere ca in 01.10.12 s-a dat legea pentru ca mamicile sa beneficieze de 85% din salariu ca si indemnizatie de crestere copil (daca sta doar pana la vasrta de 1 an a copilului), ea va beneficia de prevederile acestei legi?
Multumesc!
Multumesc
Cel mai recent răspuns: SILVIA HORVATH , Contabil 19:20, 16 Octombrie 2012
1. Da, sotia dvs. va beneficia de modificarile suferite de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, adica i se va calcula indemnizatia pentru CCC cu procentul de 85%.

2. Din OUG 111/2010, actualizata:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 7
(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obțin venituri supuse impozitului prevăzute la art. 3 au dreptul la un stimulent de inserție în cuantum lunar de 1 ISR

(2) Stimulentul de inserție prevăzut la alin. (1) se acordă după cum urmează:

a) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.a), dacă acestea obțin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani;

b) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.b), dacă acestea obțin venituri supuse impozitului, după împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani;
...
francuradu a scris:

......
2. Daca sotia mea a intrat in CIC de la 8.10.12, avand in vedere ca in 01.10.12 s-a dat legea pentru ca mamicile sa beneficieze de 85% din salariu ca si indemnizatie de crestere copil (daca sta doar pana la vasrta de 1 an a copilului), ea va beneficia de prevederile acestei legi?
Multumesc!
Multumesc

Legea nu s-a dat in 01.10.2012 , a intrat in vigoare la data de 14.oct.2012, modificările aduse prin lege la art. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 7/2007, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (2) şi (3), art. 7, 9 şi art. 30 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică începând cu drepturile lunii octombrie 2012, inclusiv pentru persoanele ale căror drepturi au fost stabilite până la această dată.

Este vorba de LEGEA 166/2012, CARE ADUCE MODIFICÃRI OUG, 111/2010, MODIFICATÃ ȘI COMPLETATÃ PÂNÃ LA 30,09,2012. MODIFICÃRILE SE APLICÃ ÎN CONFORMITATE CU PREVEDERILE LEGALE. Respectiv la ICC pentru drepturile in plata și de plată aferente lunii octombrie 2012,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent crestere copil geo_kemy geo_kemy Buna ziua, Momentan sunt in concediu de crestere a copilului pana la varsta de 2 ani si m-ar interesa daca ma intorc la serviciu mai devreme (adica de luna ... (vezi toată discuția)
Stimulent indemnizatie 2012 T_Andrei T_Andrei Buna ziua. Sunt in CCC si copilul urmeaza sa implineasca varsta de 2 ani in ian 2013. Am decis sa ma intorc la angajator in dec 2012, si am intrebat la AJPS de ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie rox-d rox-d Buna ziua. Copilul meu implineste 1 an pe 12.10.2012. Daca ma reintorc la munca pe 11.10.2012, pot beneficia de cei 500 ron (stimulent de insertie)? Multumesc. (vezi toată discuția)