avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmas MAI
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmas MAI

Buna seara...situatia este urmatoarea:-cumnata mea are handicap gradul 1 oligofrenie 3.Asa s-a nasut cu acest handicap.Tatal ei pessionar MAI cu o pensie de 2000Ron a decedat in liuna august mama fiind si ea decedata.Dupa inmormantare am fost la Inspestoratul Judetean de politie si i-am depus dosarul pt a beneficia de pensia de urmas spunindu-mi-se ca ea ar beneficia de pensie de urmas.Problema este ca au trecut mai bine de 60 de zile si nu am primit niciun raspuns de la casa de pensii cu toate ca in regulamentul lor prevede trimiterea unui raspuns in 45 de zile de la data inregistrarii dosarului.V-as ruga sa imi spuneti daca intradevar beneficiaza de pensie de urmas sau nu si sa ma sfatuiti unde trebuie sa ma interesez de acest lucru...Va multumesc pt raspuns!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:50, 26 Mai 2015
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 83
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

Art. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
...
(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% — pentru un singur urmas;
b) 75% — pentru 2 urmasi;
c) 100% — pentru 3 sau mai multi urmasi.

Art. 90
Cuantumul pensiei de urmas, in cazul orfanilor de ambii parinti, se stabileste prin insumarea drepturilor de pensie de urmas, calculate dupa fiecare parinte.


2. Daca mama cumnatei avea si ea pensie sau indeplinea conditiile pentru o pensie atunci cumnata poate beneficia de inca o pensie de urmas dupa mama ei.

3. - Legea 263/2010 spune ca decizia de pensie trebuie emisa in 45 de zile de la depunerea cererii si apoi in 5 zile sa o expedieze solicitantului dar, de regula, se intarzie sub diferite motive.
- Chiar daca intarzie pensia o va primi si pe lunile din urma.

4. - Incercati sa maai dati un telefon sau un e-mail la Casa sectoriala de pensii a MAI si sa intrebati cand este gata decizia .
- Spuneti ca persoana are nevoie de bani pentru intretinere si medicamente si este i situatie urgenta.
- Puteti sa le spuneti si ca veti apela la instanta de judecata.
Va multumesc pt raspunsul promt!o seara buna va doresc!
Si sa nu uitati de :

Casa de Pensii Sectorială a M.A.I. va achita integral diferenţele rezultate în procesul de revizuire a pensiilor în luna noiembrie 2012, împreună cu plata drepturilor băneşti aferente acestei luni.

Conform art.7 alin.(1) din OUG nr. 1/2011 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, aşa cum a fost modificat prin Legea nr.112/04.07.2012, legiuitorul a stabilit faptul că “sumele de plată se vor achita până cel târziu la data de 31 decembrie 2012”.

În cazul titularilor decedaţi, sumele de plată, rezultate în procesul de revizuire, se vor achita urmaşilor, potrivit art.120 din Legea nr.263/2010, la cererea acestora, pe baza documentelor doveditoare. Plata se va face prin mandat poştal la domiciliu, ulterior primirii solicitării la Casa de Pensii Sectorială a M.A.I.

Fondurile necesare acestor plăţi au fost aprobate prin Ordonanţa nr.14 din 2012 pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2012.

Bineinteles daca este cazul persoanei decedate. Adica daca acesteia i-a fost marita pensia dupa recalculare.
Ultima modificare: Joi, 18 Octombrie 2012
Jean Valjean, utilizator
Va multumesc pt informatii!
Buna seara!...abia azi am primit un mail de la casa sectoriala de pensii mai prin care ma anuntau ca cumnatei mele nu i s-a aprobat cererea de obtinere a pensiei de urmas deoarece in certificatul ei de handicap nu scrie data dobandirii handicapului!!!si ea este din nastere asa cu ologofrenie grad 3!!!...imi cer sa le trimit decizie medicala asupra capacitatii de munca a cumnatei mele!Eu am o asemenea decizie pt ca ea mai are o pensie de urmas dupa mama sa si care este revizuibila in 2014 in care se specifica ca a dobandit handicapul la nastere!Acum,nu stiu cum daca o sa se ia in calcul de cei de la casa de pensii mai cu toate ca ar trebui e perfect legala!!..si nu stiu daca cererea pe care am depus-o pt pensia de urmas in luna august cand a decedat tatal ei mai este valabila sau trebuie sa fac alta cerere!..va rog sa ma indrumati si sa imi spuneti ce si cum sa fac!Am intrebat la Inspectoratul de Politie la care am depus documentatia pt aceasta pensie si nici ei nu stiu ce sa ma indrume!!!..nu stiu ce sa mai fac si ce sa mai cred!...cumnata mea clar beneficiaza de aceasta pensie si parca nu ar vrea sa i se dea!!!...si chiar are nevoie de aceasta pensie deoarece nevoile ei sunt multe si speciale!...va rog sa ma ajutati cu o indrumare si un sfat!

Alte discuții în legătură

Important: pensia de invaliditate se va acorda indiferent de stagiul realizat, in toate cazurile in care beneficiarul a fost incadrat in grad de invaliditate laur1979 laur1979 in legatura cu articolul de mai jos sant in aceeasi situatie ce ar trebui sa fac si cui sa ma adresez pentru a rezolva si eu cu pensia de boala? Decizia ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru o persoana cu handicap accentuat IonJon IonJon Buna ziua! Sufar de schizofrenie de 11 ani si am certificat de handicap gradul 2. Am 32 de ani.M-am imbolnavit la varsta de 21 de ani, in timp ce eram in ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas cf.l263/2010 ast.86(1) nectarya nectarya Buna ziua, Mama este incadrata cu gradul 1 de handicap grav, permanent, nerevizuibil (Cod boala B91;G82.1) de catre Comisia de Evaluare a Persoanelor cu ... (vezi toată discuția)