Buna ziua! Sufar de schizofrenie de 11 ani si am certificat de handicap gradul 2. Am 32 de ani.M-am imbolnavit la varsta de 21 de ani, in timp ce eram in scoala.
Recent, tatal meu a decedat. Avea drept la pensie, avand o vechime de 47 de ani in campul muncii, insa nu era pensionar in momentul decesului. As vrea sa va intreb daca am dreptul la pensie de urmas de pe urma tatalui.
Mi s-a spus la camera muncii ca am nevoie de o decizie medicala.
O asistenta de la comisia de expertiza medicala mi-a spus ca nu am dreptul, deoarece am peste 16 ani.
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).
2. Asadar aveti dreptul la pensie de urmas daca la varsta de 21 de ani erati incadrata intr-un grad de invaliditate.
3. Luati legatura cu comisia de expertiza medicala de pe langa Casa de Pensii de care apartineti si daca va da un document din care reiese ca aveti un grad de invaliditate de la varsta de 21 de ani (cand frecventati scoala), atunci veti putea depune actele pentru pensie de urmas.
Dvs aveti dreptul la pensie de invaliditate proprie urmare handicapului, fara conditia de stagiul de cotizare realizat, conf. Art. 68 si Art 74/Legea 263/2010 - Legea pensiilor.
Daca Casa de pensii considera ca nu puteti solicita pensie de urmas conf. Art 84/Legea 263/2010, atunci mergeti la Comisia de expertiza medicala pentru obtinerea Deciziei pentru pensie de invaliditate.
Puteti opta ori pt pensia dvs proprie ori 50% din pennsia tatalui.
Indemnizatia de handicap ramane in continuare
Scuze, revin cu niste lamuriri!
1) Doar daca Casa de pensii considera indeplinite conditiile Art. 68 si Art 74/Legea 263/2010, 2) puteti primi pensie de pe urmas care va fi 50% din pensia tatalui.
2) Daca obtineti Decizie de incadrare in grad de invaliditate, primiti o pensie minima de 350 lei lunar.
Pensie de urmas
oana9595
Buna ziua. Am 20 de ani si tatal meu a decedat in urma cu 6 luni, nu mai sunt la scoala si as dori sa obtin o pensie de urmas. Am inteles ca pensia de urmas o ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas
Vanda0228
Buna ziua!
Sunt o persoana in varsta de 25 de ani cu handicap locomotor grad I, iar tatal meu a decedat cand aveam 10 ani. De atunci am primit indemnizatia ... (vezi toată discuția)