Buna ziua !
Am fost condamnat definitiv pt vatamare corporala din culpa la 1 an cu suspendarea pedepsei, nu mi-a fost anulat permisul si in corpul hotararii nu exista ni o interdictie cu privire la dreptul de a detine permis auto ! Este un caz mai special din aceasta cauza probabil nu mi-a fost suspendat niciodata permisul, acest eveniment auto s-a petrecut cand auto condus de mine se deplasa cu 2 km/h
Intrebare :1) Risc ca acum sau in viitor sa mi se anuleze permisul auto ?
2) Am posibilitatea sa sustin examen auto pt. alta categorie (A)? ( avand in cazier inscrisa aceasta hotarare ?)
Va multumesc pt raspuns ! Imi puteti va rog indica legea in care este mentionata aceasta sanctiune/masura
Multumesc inca o data !
PS: nu mi-a fost anulat/suspendat permisul ! Este posibil ca acesta sa fii fost suspendat fara cunostinta mea ?
Editat de moderator simonette12- motiv pct.1.3 din Regulament
Anularea permisului de conducere intervine ca efect al condamnarii printr-o hotararea judecatoreasca pentru una din infractiunile prev de art.114 din Oug.195/2002, infractiuni printre care se afla si vatamarea corporala savarsita ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie.
Art. 114.
(1) Anularea permisului de conducere se dispune în următoarele cazuri:
a) titularulpermisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie;
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru infracţiunile prevăzute la art. 85, art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) şi (5), art. 89 alin. (1) şi (2), art. 90 alin. (1) şi la art. 92 alin. (3);
d) titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării profesiei sau ocupaţiei de conducător de vehicule, prevăzută la art. 64 lit. c) din Codul penal;
e) permisul de conducere a fost obţinut cu încălcarea normelor legale, situaţie constatată de instanţa competentă.
f) permisul de conducere a fost obţinut în perioada în care titularul era cercetat sau judecat în cadrul unui proces penal pentru săvârşirea unei infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, atunci când acesta a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă.
(2) Permisul de conducere se anulează şi în cazul în care titularul acestuia a decedat.
(3) Procedura anulării permisului de conducere se stabileşte prin regulament.
Va puteti prezenta la exemen in vederea obtinerii unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior condamnarii, dupa un termen de 1 an calculat de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare conform art.116 al.1 lit.b) din aceeasi ordonanta.
Art. 116.
(1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una dintre situaţiile următoare:
.........................................
b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere
HG1391/2006
& 3. Anularea permisului de conducere
ART. 203 (1) Anularea permisului de conducere, în cazurile prevăzute la art. 114 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se dispune:
a) de şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza căruia a fost constatată fapta, în baza hotărârii judecătoreşti rămase definitivă, dispusă de o instanţă din România;
b) de şeful poliţiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, în baza unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă, pronunţată de către o autoritate străină competentă, pentru o infracţiune săvârşită de titular pe teritoriul statului respectiv, dacă pentru fapta săvârşită legislaţia română prevede această măsură.
(2) Anularea permisului de conducere al persoanei decedate se dispune de şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza căruia titularul a domiciliat, în condiţiile existenţei unei sesizări din partea unei autorităţi competente sau a unui certificat de deces. (3) Măsura anulării permisului de conducere se comunică, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare, titularului permisului de conducere, la domiciliul acestuia, pentru situaţiile prevăzute la alin. (1).
(4) În termenul prevăzut la alin. (3), permisul de conducere se transmite de serviciul poliţiei rutiere care a dispus anularea la autoritatea competentă care l-a eliberat, în vederea efectuării menţiunii în evidenţă.
Examen auto
shadow86rmv
Buna ziua. In urma unui accident rutier am primit 2 ani cu suspendare fara a mi se retine permisul de conducere nici macar o zi si as vrea sa stiu daca pot ... (vezi toată discuția)