avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... penalizare prin scaderea zilelor de concediu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

penalizare prin scaderea zilelor de concediu

Buna ziua.

In urma cu 2 ani cand eu eram studenta in anul 4 de facultate, eu m-am angajat ca si asistent manager la o firma. La angajare am avut anumite intelegeri asupra salarului, timpul de munca si asupra sarcinile pe care le voi avea. Timpul de munca pe contract este de 8 ore, insa intelegerea mea cu directorul a fost cum ca " stiu ca esti studenta, asa ca atunci cand va fi nevoie va trebuii sa vii la birou, iar cand nu este de lucru poti sa mergi la Facultate".
In acesti ani eu nu am putut sa impart si serviciul si Facultatea, pentru ca tot timpul mi s-a cerut sa merg la birou. Aveam nevoie de bani si am facut compromisul de a-mi da silinta sa avansez pe plan profesional, iar acest ultim an de facultate sa il fac altadata, cand voi putea impartii ambele parti.
Dupa 2 ani de zile pot sa spun ca foarte multa lume mi-au spus ca sunt profesionista si ca fac prea multe pt un salar de 1500 ron ca si account manager si pe CM minim pe economie. Fac Client Service, Contabilitate, Managementul Resurselor umane, plati, sunt disponibila la orice ora la telefon pt sefa care suna si in weekend si la 12 noaptea, am facut sute de ore suplimentare neplatite. Singurele drepturi in care am pus piciorul in prag este de a mi se plati zilele de concediu care nu mi le-am luat si orele suplimentare din weekend. Firma cand m-am ang. eu nu era si nici nu este mare, dimpotriva, dar a ajuns sa treaca pe impozit pe profit de cand sunt eu aici. In 2007 de abia aveai de lucru, acum curg sudoriile pe mine si asta doar din cauza ca eu am fact sa mearga acesta mica firma (doar eu sunt angajata cu CM pe 8 ore)...
Tinand cont de toate aceste detalii si mai ales de intelegerea mea cu sefa, am anuntat ca eu vreau sa imi termin Facultatea. Am anuntat si ca va trebui sa lipsesc cate 3-4 ore de 2-3 ori pe saptamana. Au spus ca nu e nici o problema. Si eu am crezut ca nu este avand in vedere ca orele suplimentare nu mi-au fost nici platite si nici cu zile libere nu s-au compensat. M-am trezit doar ca ma anunta HR managerul (care e ang. la o firma colaboratoare dar care , cred eu, are un contract de prestari servicii cu firma unde lucrez eu) ca orele lipsite mi se vor retrage din concediu.. Am cerut explicatii cum ca eu consider ca am facut foarte multe compromisuri, iar acum ei vor sa fie cica "in baza legalitatii". Am amenintat ca eu imi dau demisia deoarece eu am facut astfel de compromisuri doar in ideea ca am ce invata prin asumarea de cerinte si responsabilitati, ore suplimentare neplatite si alte chestii, dar si pentru ca va fi echitabil atunci cand ma voi decide sa imi finalizez studiile.
HR managerul mi-a spus ca jobul meu este de asa natura sa fie ore suplimentare si ca se compenseaza cu zilele in care nu este de lucru, de asemenea weekendurile nu trebuie platite, pt ca asta este politica firmei si asa este de natura jobul. Si ca intelegerea mea de la inceput nu mai poate fi respectata, ca sunt obligata sa stau 8 ore plus orele suplimentare cand va fi cazul.
Mi se cere sa nu imi dau demisia, sa accept sa mi se taie din concediu, sa raman dar sa nu cumva sa mai lipsesc pt ca mi se va taia din concediu.
Ce imi recomandati sa fac? Sa renunt la facultate? Sa accept acest fel de penalizare? Normal eu consider ca daca tot s-a schimbat intelegerea sa imi cer drepturile salariale, trecut pe CM (mai ales ca sunt singurul angajat) . Ma gandesc sa fac o nota informativa catre HR manager unde sa mentionez neregulile si noi cerinte salariale si legale.
Ce ma sfatuiti dumneavoastra?

Multumesc anticipat de raspuns.
Cu deosebit respect,
Julia.
Cel mai recent răspuns: Julia24 , utilizator 17:33, 3 Februarie 2009
In privinta zilelor de concediu la care legal aveti dreptul nu vi se pot taia de angajator o asemenea masura ar fi abuziva si nici nu puteti renunta la beneficiul concediului de odihna o asemenea optiune fiind lovita de nulitate. Sanctiuniel sunt expres prevazute de Codul muncii sin nu pot fi completate cu alte sanctiuni de natura celei invocate.
Cred ca ar trebui sa sesizati Inspectia Muncii cu privire la aceste nereguli.
Din pacate sunt multe firme care au nereguli. Eu deja m-am intalnit cu destule si cunosc pe multi care se ciocnesc de aceste nereguli.
Insa eu doresc sa pun o limita. Eu am nevoie de acest job, mai ales ca nu exista mai ales pe piata de joburi. Nu exista nimic momentan care sa ma satisfac pe plan profesional. Stiam de aceste nereguli , le-am acceptat, doar pt a-mi satisface si eu nevoia de a invata o afacere, sa am un post in care sa stiu ce inseamna sa conduci, sa am si posibilitatea sa imi finalizez studiile, dar si sa imi fac o experienta incontestabila. De aceea am facut aceste compromisuri.
Insa ce doresc acum este de a creea o bariera.
Ce pot sa fac? Oare ar fi suficient sa fac o nota informativa in care sa le citez Codul Muncii si sa le spun ca accept sa nu imi dau demisia daca mi se indeplinesc cerintele: salariul dublat (consider ca nu e mult 3000 ron avand in vedere ca ma ocup aproape de tot ce inseamna firma asta, sefei ramanandui doar facturatul si platile online), si trecut in contractul de munca NET.
Sunt bataia de joc a lor. In mometul de fata ei cred ca m-am conformat "regulilor si cerintelor lor".
daca credeti ca va ajuta cu ceva sa mai faceti si alte compromisuri (pe langa cele facute pana acum) este alegerea dvs. Nu au cum sa va refuze demisia, nu este o optiune a angajatorului prevazuta de vreo lege.
Ca si continuare a povestii mele:

Prima actiune
In atenţia D-nei Manager de Resurse Umane X,
În urma discuţiei avute cu dumneavoastră in data de 26.01.2009, doresc sa vă aduc la cunostinta faptul ca am analizat decizia dumneavoastră , de a-mi aplica o sancţiune disciplinară prin retragerea unor zile din concediu de odihnă , pe motivul asazisei absenţe de la locul de muncă, cu scopul participării la cursurile de la facultate , tinand cont ca eu mi-am anuntat in prealabil superiorul direct .
Doresc să vă informez ca inţelegerea mea cu doamna director general Y, la angajare, a fost de a mi se acorda un program flexibil pâna la finalizarea studiilor, fiind în an terminal. De aceea am aceptat sa efectuez ore suplimentare pentru ca s-ar fi compensat cu timpul care trebuia sa îl petrec la facultate.
Consider că această înţelegere nu a fost respectată de către angajator, iar dacă se doreşte o sancţiune, orele in care am lipsit trebuie sa se scadă, eventual, din orele suplimentare care nu mi-au fost plătite sau compensate prin ore/zile libere. Acestea nu au fost plătite sau compensate cu motivaţia că prin natura funcţiei mele se presupune că aceasta ar implica şi ore suplimentare neplătite.
În baza acestor modificări ale inţelegerii de la angajare, accept sa primesc sancţiunea prin micsorarea numarului de zile a concediului de odihnă legal (scăderea din acestea) cu condiţia că aceasta să fie facută în mod oficial, cu număr de inregistrare, unde să se menţioneze aceasta sancţiune alături de motivele care au dus la această sancţiune disciplinară.
Pe această cale doresc să vă aduc la cunoştiţă şi faptul că am luat in considerare sfatul dumneavoastră de a accepta noile condiţii ale angajatorului in schimbul unei majorări salariale.
În consecinţă, am decis că voi accepta eliminarea deciziei unei demisii, de asemenea voi accepta cerinţele şi sarcinile cerute de către angajator in limita legii cu condiţia majorării salariului la suma de 3000 ron net incepând cu luna februarie 2009, trecut şi în contractul individual de muncă, implicit şi pe cartea de muncă de la 1 februarie 2009, iar plata celor 1500 ron până la data de 20 februarie 2009, sumă achitată de mine catre Institutul de învăţământ superior pentru continuarea şi finalizarea studiilor superioare, pe care nu le mai pot continua datorită modificării inţelegerii dintre mine si angajator din hotararea acestuia.

A doua actiune
Catre, doamna director general Y,
După discuţia avută cu dumneavoastră în data de 28.01.2009 în legatură cu conflictul de muncă creat în data de 26.01.2009, din cauza deciziei doamnei X de a-mi aplica o sancţiune dişciplinară prin retragerea unor zile din concediu de odihnă , pe motivul aşazisei mele absenţe de la locul de muncă, cu scopul participării la cursurile de la facultate , ţinând cont că eu v-am anunţat în prealabil, vă anexez nota cu numărul de înregistrare 047 din data de 28.01.2009 ce a fost adresată doamnei X pe considerentul că dânsa are contract cu SC ooo SRL.
Doresc să vă informez că am luat la cunoştintă , în urma discuţiei telefonice cu doamna X , din data de 28.01.2009 după ce aceasta a primit nota , faptul că doamna director de resurse umane X angajată a firmei SC zzz SRL nu are nici un fel de contract cu firma SC ooo SRL.
Prin prezenta, vă aduc la cunoştinţă faptul că, prin creerea acestui conflict de către doamna X şi a nerespectării întelegerii avute cu dumneavoastră la angajare, ce a constat în a mi se acorda un program flexibil pâna la finalizarea studiilor, fiind în an terminal, eu consider că mi s-au încălcat unele drepturile ca şi angajat al firmei SC ooo SRL.
În baza acestor modificări ale atribuţiilor, sarcinilor, a intelegerii de la angajare si având in vedere ca unele sarcini mi-au fost preluate de noua colegă, doresc să vă informez că voi reflecta asupra deciziei unei demisii doar în cazul unei majorări salariale la 2500 ron Net, începând cu luna februarie 2009, trecut şi in contractul individual de muncă, implicit şi pe cartea de muncă de la data de 1 februarie 2009, iar plata celor 1500 ron până la data de 20 februarie 2009, sumă achitată de mine către Institutul de învăţământ superior pentru continuarea şi finalizarea studiilor superioare, pe care nu le mai pot continua datorită modificării inţelegerii dintre mine şi dumneavoastră din hotărârea pe care aţi luat-o .
Aştept un răspuns de la dumneavoastră până la data de 5 februarie 2009 şi în funcţie de acesta , am sa va fac cunoscută hotărârea pe care o voi lua .

Actiunea a treia

Către,
S.C. ooo S.R.L.
Subsemnata ...., angajat în funcţia de organizator relatii în cadrul SC ooo SRL, vă rog să îmi aprobaţi încetarea contractului individual de muncă conform art. 55 lit. b din Codul muncii, începând cu data de 02.02.2009.

Alte discuții în legătură

Demisie urmată de referat disciplinar Marsmary Marsmary Am demisionat pe 10.04.2020 dar le am spus că nu voi veni tot preavizul ptr ca am f multe ore suplimentare lucrate și am aflat azi ca mi s a facut o cerere ... (vezi toată discuția)
Raspuns urgent - demisie robert19841209 robert19841209 Buna ziua, lucrez la o firma de distributie de un an si ceva si acuma mi-am gasit un alt loc de munca mai favorabil mie, mi-am dat demisia in data de 23. 09 ... (vezi toată discuția)
Pot pleca fara preaviz? irinuca123 irinuca123 In ce conditii imi pot da demisia fara preaviz? Am CIM pe postul de contabil insa m-au pus sa incasez si bani de la clienti. Am fost pacalita de un client cu ... (vezi toată discuția)