avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Care lege se aplica?
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Care lege se aplica?

Buna ziua.Vreau sa deschid un proces unei societati de asigurare,pe RCA,fiind lovit in trafic de o masina asigurata acolo.Accidentul s-a petrecut in iunie 2011,cand erau in vigoare normele CSA 5/2010.Intre timp,in decembrie 2011,au intrat in vigoare noile norme CSA, (14/2011).
Tinand cont ca vechile norme stipulau o penalitate de 0,1% pe zi la suma datorata,iar noile norme de 0,2% pe zi,eu acum ce as fi indreptatit sa cer?Ce anume lege se aplica in cazul meu?
De mentionat ca in noile norme se specifica faptul ca vechile norme 5/2010 se abroga fiind inlocuite de cele noi 14/2011".
Pe de o parte,la data producerii accidentului era in vigoare norma cu 0,1%,dar pe de alta,in decembrie 2011,aceasta norma s-a abrogat.E limpede ca pentru perioada cuprinsa intre data cand ei trebuiau sa despagubeasca si data intrarii in vigoare a noilor norme(si automat a abrogarii celor vechi),e normal sa cer 0,1%.
Dar ,ce e normal sa cer pentru perioada urmatoare abrogarii normelor valabile la data accidentului?0,1% dupa vechile norme sau 0,2% dupa noile norme?
Multumesc!.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Octombrie 2012
Ion53, utilizator
Cel mai recent răspuns: Doinita Stingaciu , Avocat 13:04, 20 Octombrie 2012
se aplica legea in vigoare la data producerii evenimentului asigurat si care delcanseaza aplicarea normelor legale incidente in cauza.
nimic nu se declanseaza asa, automat, ci numaI CEL care initiaza o actiune in instanta, trebuie sa o sustina cat mai convingator, in fata instantei de judecata.
Penalizarile , indiferent de cuantumul lor, trebuie sa fie dovedite in sensul ca firma de asigurari este in culpa si ca, din vina ei, nu s-a achitat despagubirea, dupa intocmirea dosarului de dauna.
In practica, exista hotarari care acorda doar aceste penalizari, altele care acorda doar dobanda legala dar si situatii in care reclamantul obtine atat dobanda legala cat si penalizarile.
Daca le solicitati, e necesar sa le calculati pana la data introducerii actiunii, cu mentiunea ca doriti acordarea lor si in continuare, si sa aveti in vedere faptul ca, pentru suma calculata ,va trebui sa le timbrati la valoare, alaturi de debitul principal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul penalitati despagubire rca CBucuresti CBucuresti Sentinta data de instanta: [i]Admite cererea formulată de către reclamantul XXX în contradictoriu cu parata S.C. EUROINS ROMÂNIA ASIGURARE REASIGURARE S.A. ... (vezi toată discuția)
Ordinul csa 14/2011 pgeorge pgeorge Buna ziua, Sunt pagubit intr-un dosar de dauna auto, depus pe data de 28.10.2011. La acea data au fost facute pozele daunei si declaratiile mele plus ... (vezi toată discuția)
Penalizari de intarziere asigurator ronat ronat Buna seara, urmare a unui accident de circulatie in urma cu 2 ani sentinta civila mi-a acordat recent valoarea daunelor materiale cerute care au fost achitate ... (vezi toată discuția)