avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 205 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietatea poate fi stabilita prin Certificat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietatea poate fi stabilita prin Certificat

Buna ziua,
exista doi mostenitori legali (frate si sora), in urma unei discutii intre parintii familiei respective s-a ajuns la o intelegere conform careia pe langa cei doi mostenitori legali, sa se mai creeze o cota parte pentru o a treia persoana care nu are drept legal (este fiica vitrega a fratelui). Mentionez ca discutiile respective au avut loc in urma cu peste 20 de ani. La momentul respectiv nu s-a facut act la notar, insa in urma intelegerii respective primaria (mai exact Consiliul Local) a emis un Certificat de Proprietate in care sunt trecuti toti cei trei, conform discutiei.
Acum se doreste sa se faca succesiunea, a treia persoana poate fi trecuta ca mostenitor?
Cel mai recent răspuns: utilizator7 , utilizator 08:25, 19 Octombrie 2012
Sa inteleg ca a fost emis un titlu de proprietate in baza Legii nr. 18/1991 (legea fondului funciar)? Ca nu-mi dau seama la ce anume certificat de proprietate va referiti.
Iar pe titlul respectiv sunt trecuti doi mostenitori legali (copiii defunctului) precum si o persoana care nu are calitatea de mostenitor a defunctului de la care provine terenul?
nu am acel certificat, doar mi-a fost adus la cunostinta ca exista, as fi vrut sa stiu daca exista posibilitatea ca a treia persoana sa obtina un certificat de mostenitor in baza acelui document, voi reveni cu o completare dupa ce voi avea informatia, dar as vrea sa stiu care sunt variantele.
Si la a doua intrebare raspunsul este da, este vorba despre copii defunctului si o a trei persoana fara calitatea de mostenitor a defunctului de la care provine terenul. A treia persona este fiica vitrega a unuia dintre copii.
utilizator7 a scris:

nu am acel certificat, doar mi-a fost adus la cunostinta ca exista, as fi vrut sa stiu daca exista posibilitatea ca a treia persoana sa obtina un certificat de mostenitor in baza acelui document, voi reveni cu o completare dupa ce voi avea informatia, dar as vrea sa stiu care sunt variantele.


Faceti rost de documentul respectiv si abia apoi vedem despre ce este vorba, in concret. Nu putem face acum supozitii cu toate variantele si ipotezele posibile.
Pentru obtinerea unui certificat de mostenitor este necesar ca toti mostenitorii sa fie prezenti la notariat, nu este posibil sa se duca o singura persoana cu un oarecare document si sa devina astfel mostenitor.
Moştenirea este de două feluri: legală şi testamentară. De unde deducem că şi moştenitorii sunt la fel.

Moştenitorii legali sunt cei pe care îi stabileşte legea. Pe căprării, pe clase de moştenitori, pe grade de rudenie.

Tot legea ne spune care şi cum vin la succesiune, în sensul că, în cadrul aceleiaşi clase (a descendenţilor, în cazul de faţă) rudele de gradul 1 le înlătură de la succesiune pe cele de gradul 2. Adică, deşi ambii din clasa descendenţilor, tatăl şi fiul nu pot veni amîndoi la succesiunea ascendentului lor, unul în calitate de fiu iar celălalt de nepot, nepotul fiind înlăturat de către tatăl său.

Moştenitorii testamentari sunt cei instituiţi prin voinţa defunctului. Aici, legea nu are treabă decît cu forma actului prin care cel care se gîndeşte la ziua de apoi stabileşte cui vrea să-şi lase agoniseala.

Aşa fiind, alte modalităţi de a deveni moştenitor nu există. Faptul că un primar, poate ceva mai aghesmuit la acel moment, a trecut pe cineva într-un titlu de proprietate nu-l poate face pe acel cineva moştenitorul cuiva.

Mai pe scurt, fiica fiului defunctului nu poate veni, alături de tatăl ei, la succesiunea bunicului ei decît dacă a fost instituită legatar (adică, dacă bunicul ei i-a lăsat o parte din avere prin testament). Nici faptul că primarul s-a aflat şi el în treabă cu ocazia întocmirii actelor în vederea emiterii titlului de proprietate, nici vreo înţelegere între defunct şi copiii săi nu-i conferă nepoatei calitatea de moştenitor al bunicului ei, acea înţelegere de acum 20 de ani despre care se afirmă că ar fi avut loc neputînd avea valoarea unui testament din cauza simplului motiv că nu îndeplineşte condiţiile de formă despre care scriam mai sus şi pe care legea le prevede sub sancţiunea nulităţii actului.

themis, raspunsul Dvs. ma indatoreaza.
va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune - de unde sa incep? Langa Geta Langa Geta Va rog sa-mi dati un sfat legat de urmatoarea situatie: Tatal meu a decedat la 1 nov 2009. La o verificare a actelor care s-au aflat in posesia sa am ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire craciungabriela4 craciungabriela4 buna ziua.daca se poate sa imi raspundeti la o intrebare.in 1988 bunicul sotului meu a lasat testament caintreaga avere sa fie impartita in mod egal intre ... (vezi toată discuția)
Exista următoarea speță : străbunicul meu, tatăl bunicii ... tcdcostinel tcdcostinel Exista următoarea speță : Străbunicul meu, tatăl bunicii mele, după moartea străbunicii ( anul 1974) s-a recăsătorit. Împreună cu noua soție, pe ... (vezi toată discuția)