Buna ziua.
Va rog sa ma ajutati intr-o problema referitoare la o polita de asigurare pentru risc financiar.
Problema este urmatoarea:
O societate de leasing este obligata sa incheie pentru finantarile acordate o polita de asigurarea de risc financiar, prin care ASIGURATORUL se obliga ca in situatia in care utilizatorul nu mai plateste ratele de leasing sa despagubeasca societatea care a finantat bunul ( si anume societatea de leasing - ASIGURATUL ) cu contravaloarea ratelor restante plus contravaloarea ratelor pana la sfarsitul contractului de leasing.
o data cu producerea riscului asigurat ( restanta la plata a ratelor) societatea de asigurari refuza acordarea despagubirii pe motiv ca " societatea de leasing nu si-a respectat obligatiile asumate de a finanta doar bunuri pentru care s-a incasat avans de 30%" Intradevar societatea de leasing a finantat bunul cu un avans de 20 % dar aceasta situatie a fost cunoscuta de catre asigurator inca din momentul incheierii politei de asigurare, polita neincheindu-se fara prezentarea documentelor din care a rezultat procentual avansului achitat.
Intrebarea mea este : se poate considera o acceptare tacita, din partea asiguratorului, a unui avans mai mic decat cel stabilit initaial? Precizez faptul ca societatea de asigurari a incasat si acceptat polita de asigurare.
Sa inteleg ca in polita incheiata ( sau in contract/conditii generale..etc) s-a specificat expres conditia celor 30% iar apoi vazand actele ei au acceptat banii pe polita desi in mod clar se vorbea de 20%?
Daca da atunci se poate vorbi despre o eroare in redactarea politei si de faptul ca de fapt vointa reala a partilor a fost pentru 20%.
in final sunt de acord cu colegul florin turlet....este un proces in care "mana avocatului " va conta enorm...
Va multumesc pentru raspuns.
Credeti ca ar fi mai bine sa solicit rezolutiunea politelor de asigurare ? Idee e : decat sa pierd tot mai bine pierd doar o part!
Procentual, ce sanse as avea daca as incerca totusi sa merg pe ideea valabilitatii politei prin accept tacite ( din partea asiguratorului ) a unui avans mai mic decat cel stabilit prin conventia de asigurare cadru?
Incercati o mediere cu ASIGURATORUL privind conditiile contractului.Sub presiunea rezilierii contractului , ati putea modifica cei 30% in 20%,motivati conditiile actuale ale crizei etc.etc.In alta ordine de idei,ASIGURATORUL trebuia sa nu incaseze ratele de prima aferente contractului amintit, daca aveti dovada instiintarii acestuia.Pe de alta parte,daca suma asigurata este valoarea maxima de credite acordate pe o perioada iar raportarile periodice (lunar se anunta contractele noi intrate in asigurare) nu cuprind si amanuntele (val.avans), sarcina dovedirii respectarii conditiilor contractuale revine ASIGURATULUI.Cautati acest amanunt in "Conditiile speciale" atasate politei, de exemplu la pct. "Indatoririle ASIGURATULUI"
De principiu,nu se pierde un client mai ales daca este asigurat pt. o suma mult mai mare decat dauna in discutie.