avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Escroci care sar in fata masinii si cer bani...., ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Escroci care sar in fata masinii si cer bani...., prefera trecerile de pietoni....in special

Buna ziua

Intampin o problema delicata, prietena mea oprise regulamentar la o trecere de pietoni, mai bine zis pe trecere si se asigura la intrarea pe o artera circulata unde trebuia sa faca la stanga, cand s-a eliberat intersectia s-a pus in miscare si in acelasi timp a auzit un potop de injuraturi si urlete din lateral, dreapta, spate. O oprit masina si a coborat nedumerita.....in spate o femeie batrana striga disperata insotita de fiica ei ca ar fi fost calcat cu roata din spate a masinii.....prietena mea s-a speriat atat de tare incat a urcat-o in masina si a dus-o la spital, a chemat si politia, reconstituire....bla bla bla. La spital s-a demonstrat ca nu are nimic la picior, nici macar o vanataie, dar i-au dat o perioada de repaus la pat mai mult la presiunea asa-zisa a victimei care sustinea ca nu poate calca, diagnosticul pus de medic a fost o echimoza, cam vreo 12 zile de ingrijiri medicale datorita varstei, ca o asigurare suplimentara i-a pus si o fasa ghipsata. Dupa apx o saptamana s-a mers din nou la medic pt scoaterea fasei cand doctorita a ramas consternata vazand cu nu exista nici cea mai mica urma de echimoza, a recunoscut faptul ca diagnosticul initial era gresit, dar a recunoscut ca nu se mai poate face nimic si ca daca victima vrea sa depuna plangere se va remedia eroarea. La reconstitutire politistii si-au dat seama cu cine au de-a face si au rugat-o pe prietena mea sa nu se lase manipulata de persoanele in cauza....care brusc devenisera cele mai bune prietene....ne faceau invitatii la nu stiu ce pomana....etc. In declaratia data am mentionat si o chestie importanta ca trecerea nu era marcata si cu indicatoare pietonale, era doar doar o trecere stearsa...ma rog nu stiu cat va conta!
Aceste fapte s-au intamplat la inceputul lunii noiembrie 2008, de atunci nu am mai auzit nimic de la politie pana astazi cand prietena mea a fost chemata la politie maine de dimineata!
Va rog sa imi spuneti si mie pana unde se poate ajunge maxim ca si repercusiuni si ce se intampla daca babele nu au dat nici o declaratie sau daca nu au venit cu ceva de la IML, ma gandesc ca deja au trecut aproape 3 luni.
Precizez ca prietena mea a fost chemata maine de dimineata la departamentul de cercetari-penale.

Multumesc anticipat!

Cel mai recent răspuns: ContSters59982 , utilizator 11:26, 30 Iulie 2009
Nu aveti nici o indicatie?

Sarbatori Fericite tuturor!
In primul rand asteptati hartia de la parchet.
Dupa aceea veti merge la politie ca sa predati permisul si faceti contestatie impotriva pv de contraventie.
Pana atunci nu aveti ce sa faceti.

Av. Adrian Posdarie
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Aprilie 2009
ContSters54906, utilizator
Buna ziua,

Am promis ca va tin la curent si va povestesc ce s-a intamplat in urma cu 10 minute. Prietena mea a fost la Politie cu hartiuta in mana (NUP-ul) i s-a dat o rezolutie prin care este informata ca de maine incepand are permisul suspendat 90 zile. Proces verbal nu i se face deoarece este sanctiune administrativa si nu se face proces verball. Si ca o si recomandare a "stimatilor domni politisti" am avut o gramada de timp la dispozitie sa ne dovedim nevinovatia.
Ce se mai poate face? ma asteptam sa avem procesul verbal sa il contestam...acum toate sfaturile primite nu au nici o utilitate!

Please HELP!


Capitolul 7 - PLANGEREA IMPOTRIVA MASURILOR SI ACTELOR DE URMARIRE PENALA


Art. 275 - Dreptul de a face plangere
Orice persoana poate face plangere impotriva masurilor si actelor de urmarire penala, daca prin acestea s-a adus o vatamare intereselor sale legitime.
Alineatul 2 - Abrogat
Plangerea se adreseaza procurorului care supravegheaza activitatea organului de cercetare penala si se depune fie direct la acesta, fie la organul de cercetare penala.
Introducerea plangerii nu suspenda aducerea la indeplinire a masurii sau a actului care formeaza obiectul plangerii.

Art. 276 - Obligatia de inaintare a plangerii
Cand plangerea a fost depusa la organul de cercetare penala, acesta este obligat ca in termen de 48 de ore de la primirea ei sa o inainteze procurorului impreuna cu explicatiile sale, atunci cand acestea sunt necesare.

Art. 277 - Termenul de rezolvare
Procurorul este obligat sa rezolve plangerea in termen de cel mult 20 de zile de la primire si sa comunice de indata persoanei care a facut plangerea modul in care a fost rezolvata.

Art. 278 - Plangerea contra actelor procurorului
Plangerea impotriva masurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispozitiilor date de acesta se rezolva de prim-procurorul parchetului sau, dupa caz, de procurorul general al parchetului de pe langa curtea de apel ori de procurorul sef de sectie al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
In cazul cand masurile si actele sunt ale prim-procurorului ori ale procurorului general al parchetului de pe langa curtea de apel sau ale procurorului sef de sectie al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori au fost luate sau efectuate pe baza dispozitiilor date de catre acestia, plangerea se rezolva de procurorul ierarhic superior.
In cazul rezolutiei de neincepere a urmaririi penale sau al ordonantei ori, dupa caz, al rezolutiei de clasare, de scoatere de sub urmarire penala sau de incetare a urmaririi penale, plangerea se face in termen de 20 de zile de la comunicarea copiei de pe ordonanta sau rezolutie, persoanelor interesate, potrivit art. 228 alin. 6, art. 246 alin. 1 si art. 249 alin. 2.
Rezolutiile sau ordonantele prin care se solutioneaza plangerile impotriva rezolutiilor sau ordonantelor de neincepere a urmaririi penale, de clasare, de scoatere de sub urmarire penala ori de incetare a urmaririi penale, se comunica persoanei care a facut plangerea si celorlalte persoane interesate.
Dispozitiile art. 275 - 277 se aplica in mod corespunzator.

Art. 278^1 - Plangerea in fata judecatorului impotriva rezolutiilor sau ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata
Dupa respingerea plangerii facute conform art. 275-278 impotriva rezolutiei de neincepere a urmaririi penale sau a ordonantei ori, dupa caz, a rezolutiei de clasare, de scoatere de sub urmarire penala sau de incetare a urmaririi penale, date de procuror, persoana vatamata, precum si
orice alte persoane ale caror interese legitime sunt vatamate pot face plangere, in termen de 20 de zile de la data comunicarii de catre procuror a modului de rezolvare, potrivit art. 277 si 278, la judecatorul de la instanta careia i-ar reveni, potrivit legii, competenta sa judece cauza in prima instanta. Plangerea poate fi facuta si impotriva dispozitiei de netrimitere in judecata cuprinsa in rechizitoriu.
In cazul in care prim-procurorul parchetului sau, dupa caz, procurorul general al parchetului de pe langa curtea de apel, procurorul sef de sectie al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori procurorul ierarhic superior nu a solutionat plangerea in termenul prevazut in art. 277, termenul prevazut in alin. 1 curge de la data expirarii termenului initial de 20 de zile.
Dosarul va fi trimis de parchet judecatorului, in termen de 5 zile de la primirea adresei prin care se cere dosarul.
Persoana fata de care s-a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penala sau incetarea urmaririi penale, precum si persoana care a facut plangerea se citeaza. Neprezentarea acestor persoane, legal citate, nu impiedica solutionarea cauzei. Cand judecatorul considera ca este absolut necesara prezenta persoanei lipsa, poate lua masuri pentru prezentarea acesteia.
La judecarea plangerii, prezenta procurorului este obligatorie.
La termenul fixat pentru judecarea plangerii, judecatorul da cuvantul persoanei care a facut plangerea, persoanei fata de care s-a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penala sau incetarea urmaririi penale si apoi procurorului.
Judecatorul, solutionand plangerea, verifica rezolutia sau ordonanta atacata, pe baza lucrarilor si a materialului din dosarul cauzei si a oricaror inscrisuri noi prezentate.
Judecatorul pronunta una dintre urmatoarele solutii:
a) respinge plangerea, prin sentinta, ca tardiva sau inadmisibila ori, dupa caz, ca nefondata, mentinand rezolutia sau ordonanta atacata;
b) admite plangerea, prin sentinta, desfiinteaza rezolutia sau ordonanta atacata si trimite cauza procurorului, in vederea inceperii sau redeschiderii urmaririi penale, dupa caz. Judecatorul este obligat sa arate motivele pentru care a trimis cauza procurorului, indicand totodata faptele si imprejurarile ce urmeaza a fi constatate si prin care anume mijloace de proba;
c) admite plangerea, prin incheiere, desfiinteaza rezolutia sau ordonanta atacata si, cand probele existente la dosar sunt suficiente, retine cauza spre judecare, in complet legal constituit, dispozitiile privind judecata in prima instanta si caile de atac aplicandu-se in mod corespunzator.
In cazul prevazut in alin. 8 lit. c), actul de sesizare a instantei il constituie plangerea persoanei la care se refera alin. 1.
Hotararea judecatorului pronuntata potrivit alin. 8 lit. a) si b) poate fi atacata cu recurs de procuror, de persoana care a facut plangerea, de persoana fata de care s-a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penala sau incetarea urmaririi penale, precum si de orice alta persoana ale carei interese legitime sunt vatamate.
In situatia prevazuta in alin. 8 lit. a), persoana in privinta careia judecatorul, prin hotarare definitiva, a decis ca nu este cazul sa se inceapa ori sa se redeschida urmarirea penala nu mai poate fi urmarita pentru aceeasi fapta, afara de cazul cand s-au descoperit fapte sau imprejurari noi ce nu au fost cunoscute de organul de urmarire penala si nu a intervenit unul dintre cazurile prevazute in art.10.
Judecatorul este obligat sa rezolve plangerea in termen de cel mult 30 de zile de la primirea acesteia.
Plangerea gresit indreptata se trimite organului judiciar competent.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atacarea ordonantei picika picika buna daca stiu bine rezolutia procurorului (SUP) se poate ataca in 20 de zile.. 20 de zile lucratoare sau 20 de zile calendaristice? de unde sa incep ... (vezi toată discuția)
Procedura si termene contestare n.u.p. ContSters257745 ContSters257745 Buna ziua! Am primit azi o rezolutie de neincepere a urmaririi penale la o plangere formulata de mine. Inteleg ca am la dispozitie 20 de zile pentru a ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara giorgygeo giorgygeo sunt divortata de aproape trei ani si fostul sot a fost obligat la plata pensiei alimentare de 200 lei pt cele doua fetite care au ramas in ingrijirea mea.Am ... (vezi toată discuția)