avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1060 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Diminuari salariale ilegale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Diminuari salariale ilegale

În fișa postului pe care a primit-o cunoștința mea, cadru didactic în învățământul preuniversitar, scria printre altele și:

”Neîndeplinirea sarcinilor de serviciu sau îndeplinirea în alt mod necorespunzător, atrage după sine diminuarea calificativului și/sau sancționarea disciplinară, conform prevederilor legii.
Tăieri salariale de 10% pentru nerespectarea fișei postului.
Întârzieri de la serviciu 2% tăieri salariale, și absența de la lucru 5% pe zi tăieri salariale”


Conform Codului Muncii, diminuările salariale pot fi de până la 15% pentru abateri disciplinare, pe cel mult 3 luni, după care se recalculează. Dacă e corectă informația cu maxim 15%, înseamnă că nu e posibil ca un o persoană care absentează nemotivat 4 zile, să ”primească” 20% tăieri salariale. Ca să nu mai spunem de o prevedere legală referitoare la absențe nemotivate pe x zile finalizate cu încheierea contractului de muncă. (Așa mi s-a spus)

Căutând ”fișa postului” pe Google. Câteva rezultate mi-au indicat că fișa postului a fost întocmită pe anul școlar precedent (2011-2012) conform ”ORDIN nr. 6.143 din 1 noiembrie 2011 privind aprobarea Metodologiei de evaluare anuala a activitatii personalului didactic si didactic auxiliar - EMITENT: MINISTERUL EDUCATIEI, CERCETARII, TINERETULUI SI SPORTULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 824 din 22 noiembrie 2011”

N-am știut cum să verific dacă acel ordin mai e valabil, sau nu. Sau să-nțeleg că trebuie să mai apară un Ordin pentru acest an școlar (2012-2013)?

Vă mulțumesc pentru răspunsuri, și vă cer scuze dacă n-am postat unde și cum trebuie.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:26, 19 Octombrie 2012
Aplicarea sancţiunilor disciplinare nu se face în mod arbitrar de către angajator, ci ca urmare a unor reguli procedurale, care sunt stabilite în scopul de a asigura eficienţa combaterii unor acte şi comportamente dăunătoare muncii, şi de a stabili cu exactitate faptele, de a garanta dreptul de apărare al salariatului.

Lipsa cercetarii disciplinare duce la nulitatea absoluta a deciziei de sanctionare ...

Pentru savarsirea a mai multor abateri disciplinare se pot aplica sanctiuni diferire de catre angajator ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalizari bibipopescu bibipopescu Un angajat a avut in aceeasi luna doua referate diferite,unul pentru nemotivate si unul pentru nerespectarea regulilor interne.Poate fi penalizat cu 5% pentru ... (vezi toată discuția)
Nemotivat..... gluten gluten Ce implica si care-i procedura cand un angajat absenteaza nemotivat o zi,de la serviciu ? Lucreaza 12/24 si nu a venit 12 ore .... Multumesc! (vezi toată discuția)
Absente nemotivate iojamaria iojamaria Asi dori sa stiu daca absentele nemotivate de la serviciu trebuie inscrise si in cartea de munca. Si daca, atunci cand ele se repeta aproape in fiecare ... (vezi toată discuția)