În fișa postului pe care a primit-o cunoștința mea, cadru didactic în învățământul preuniversitar, scria printre altele și:
”Neîndeplinirea sarcinilor de serviciu sau îndeplinirea în alt mod necorespunzător, atrage după sine diminuarea calificativului și/sau sancționarea disciplinară, conform prevederilor legii.
Tăieri salariale de 10% pentru nerespectarea fișei postului.
Întârzieri de la serviciu 2% tăieri salariale, și absența de la lucru 5% pe zi tăieri salariale”
Conform Codului Muncii, diminuările salariale pot fi de până la 15% pentru abateri disciplinare, pe cel mult 3 luni, după care se recalculează. Dacă e corectă informația cu maxim 15%, înseamnă că nu e posibil ca un o persoană care absentează nemotivat 4 zile, să ”primească” 20% tăieri salariale. Ca să nu mai spunem de o prevedere legală referitoare la absențe nemotivate pe x zile finalizate cu încheierea contractului de muncă. (Așa mi s-a spus)
Căutând ”fișa postului” pe Google. Câteva rezultate mi-au indicat că fișa postului a fost întocmită pe anul școlar precedent (2011-2012) conform ”ORDIN nr. 6.143 din 1 noiembrie 2011 privind aprobarea Metodologiei de evaluare anuala a activitatii personalului didactic si didactic auxiliar - EMITENT: MINISTERUL EDUCATIEI, CERCETARII, TINERETULUI SI SPORTULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 824 din 22 noiembrie 2011”
N-am știut cum să verific dacă acel ordin mai e valabil, sau nu. Sau să-nțeleg că trebuie să mai apară un Ordin pentru acest an școlar (2012-2013)?
Vă mulțumesc pentru răspunsuri, și vă cer scuze dacă n-am postat unde și cum trebuie.
Aplicarea sancţiunilor disciplinare nu se face în mod arbitrar de către angajator, ci ca urmare a unor reguli procedurale, care sunt stabilite în scopul de a asigura eficienţa combaterii unor acte şi comportamente dăunătoare muncii, şi de a stabili cu exactitate faptele, de a garanta dreptul de apărare al salariatului.
Lipsa cercetarii disciplinare duce la nulitatea absoluta a deciziei de sanctionare ...
Pentru savarsirea a mai multor abateri disciplinare se pot aplica sanctiuni diferire de catre angajator ...
Penalizari
bibipopescu
Un angajat a avut in aceeasi luna doua referate diferite,unul pentru nemotivate si unul pentru nerespectarea regulilor interne.Poate fi penalizat cu 5% pentru ... (vezi toată discuția)
Nemotivat.....
gluten
Ce implica si care-i procedura cand un angajat absenteaza nemotivat o zi,de la serviciu ?
Lucreaza 12/24 si nu a venit 12 ore ....
Multumesc! (vezi toată discuția)