avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 978 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata

Buna ziua,
Intrebarea mea cu referire la Pensia anticipata este pentru o :
Salariata, : data nastere - 03.03.1957
vechime in munca - 38 ani si 2 luni
grupa II - 15 ani, 2 luni si 29 zile
si care doreste depunerea dosarului ptr. pensie anticipata incepand cu data de 04.11.2012.
Am pregatit dosaru de pensionare cu toate adeverintele si copii dupa acte stare civila, carnet de munca, armand sa-i eliberez si adeverinta de vechime incepand cu perioada 01.01.2011 si adeverinta cu stagiul de cotizare - casa de pensii.
In prima faza, salariata mentionata mai sus, optase pentru continuarea activitatii pana la primirea deciziei de pensie.
In momentul de fata am fost anuntata ca doreste si incetarea activitatii.
Rugamintea mea este, sa-mi comunicati cum sa procedez in acest caz:
decizie de incetare cu acordul partilor sau solicita depunerea dosar pensie si incetarea activitatii ???
va multumesc , Ana
Cel mai recent răspuns: eu_fac_viitorul , utilizator 20:07, 21 Octombrie 2012
1. Pentru o femeie nascuta in martie 1957 varsta standard de pensionare este de 60 de ani si 8 luni, stagiul complet de cotizare este de 30 de ani si 8 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Pentru anii lucrati in gr. a II-a de munca:
- se reduce varsta standard de pensionare cu 3 ani (60/8 - 3/0 = 57 de ani si 8 luni);
- se adauga la stagiul de cotizare 3 ani si 10 luni (38/2 + 3/10 = 42 de ani).

3. Poate solicita:
- pensie pentru limita de varsta la 57 de ani si 8 luni, in noiembrie 2014;
- pensie anticipata (fara diminuare), la 55 de ani si 8 luni, in noiembrie 2012.

4. Codul muncii spune:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;
...

5. - Dvs. ca angajator nu-i puteti inceta CIM din initiativa dvs. decat dupa primirea deciziei de pensionare.
- Daca salariata nu mai vrea sa lucreze atunci face o cerere de incetarea a CIM cu acordul partilor (art.55b din Codul muncii).

Multumesc pentru clarificare.

Inteleg ca in Adeverinta de vechime, eliberata pentru perioada 01.01.2011 pana in prezent, voi trece la rubrica :
Mutare intervenita - Incetare CIM conf.art.55b;
iar la rubrica Actul in baza caruia....... voi mentiona Decizia cu nr...../__2012

Mai este cazul ca salariata mentionata sa solicite angajatorului, prin cerere si depunerea dosarului de pensie anticipata sau ramane doar incetarea activitatii, si-atat?

Va multumesc, Ana
1. - Dupa ce face cererea de incetare a CIM procedati asa cum ati spus dvs.
- Nu mai e cazul sa faca cerere la dvs. pentru pensie, este problema ei ce va face in continuare.

2. - Pensionabilul este cel care merge la Casa de Pensii cu cererea si celelalte acte necesare.
- Dvs., ca angajator, aveti obligatia doar sa-i dati documentele care apartin de dvs.: decizia de incetare a CIM si eventuale adeverinte.

3. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 103
(1) Pensia se acorda la cererea persoanei indreptatite, a tutorelui sau a curatorului acesteia, a persoanei careia i s-a incredintat sau i s-a dat in plasament copilul minor, dupa caz, depusa personal ori prin mandatar desemnat prin procura speciala.

(2) Cererea de pensionare, impreuna cu actele prin care se dovedeste indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege, se depune, incepand cu data indeplinirii acestor conditii, la casa teritoriala de pensii competenta, in a carei raza domiciliaza persoana...
...
Adica, cu ce data incetez CIM-ul. Pentru ca am avut situatii in care depuneam dosarul de pensionare LV cu reducerea varstei, A, AP, de acolo mi se cerea adeverinta aia cu perioada ulterioara 01.01.2011, unde scrii data incetarii CIM, ceea ce mie mi se pare aberant, la momentul depunerii dosarului, si deci am eliminat paragraful cu data incetarii CIM, cu atat mai mult cu cat CM zice ca CIM inceteaza la data comunicarii deciziei de pensionare. Decizia se emite 2 luni mai tarziu - cred ca de la bucuresti vine pe jos, altfel nu=mi explic de ce vine asa tarziu, in decizie se specifica ca drepturile de pensie se acorda de la data de sa zicem 01.03.2012, decizia se emite la 15.04.2012 in cazul cel mai fericit, iar in unitate intra pe 01.05.2012 in cazul cel mai fericit. Presupun ca v-ati referit la data de,01.05.2012 in acest caz, nu la data la care se emite decizia de la casa de pensii, am inteles bine?

As mai dori sa intreb ceva, in cazul pensionarii de invaliditate, care ar fi pasii, ca pe forumuri gasesc tot felul de variante, diferite fireste!

1. primesc decizia invaliditate gr 1,2,3 de la salariat
2. dau decizie incetare CIM, art 65 alin 1, sau 55 b si ii cer cerere scrisa de incetare, sau 56 c - consider decizia de incadrare in grad de invaliditate un temei legal de incetare????
3. intocmesc dosarul de pensionare - aici mi se cere la momentul depunerii dosarului, acea adeverinta ulterioara 01.01.2011 in care sa mentionez data incetarii CIM, altfel nu imi primeste dosarul
4. decizia pensionare in firma ajunge si dupa 2-3 luni. Conform CM, ar trebui incetat CIM cand mi se comunica decizia, ori daca ultima lui zi de medical a fost cu 2 luni in urma, cand mi-a prezentat decizia de incadrare in gradul de invaliditate, si fiind grad de invaliditate, deci nu mai poate munci, nu poti sa ii incetezi CIM cand ajunge la mine decizia de la casa de pensii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata partiala elenaciobotaru elenaciobotaru va rog sa-mi spuneti daca se poate desface contractul de munca in momentul in care se face cererea adeverintei pentru pensie anticipata partiala. mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Verificare prealabila si recunoastere adeverinta de incadrare in grupa de munca inainte de depunere dosar pensionare vidolmans vidolmans Buna ziua, Va rog sa-mi raspundeti cine imi poate verifica si confirma adeverinta de incadrare in grupa II-a de munca inainte de depunerea dosarului de ... (vezi toată discuția)
Cerere de încetare contract pentru pensionare MIRELAIONICA MIRELAIONICA Bună ziua, am o cerere de pensionare a unui salariat cu data de 01.11.2011, trebui să ţin cont de ceva anume????? (vezi toată discuția)