avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... CONTRACT INSERAT PE VERSO-UL FACTURII
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

CONTRACT INSERAT PE VERSO-UL FACTURII

Readuc in discutie subiectul legat de facturi emise de catre o societate comerciala catre o alta societate comerciala, care au inserat pe verso un contract de genul :
"
CONTRACT DE LIVRARE
I. PÃRŢILE CONTRACTANTE
Conform datelor de identificare de pe factură.
II. OBIECTUL CONTRACTl LII
Obiectul prezentului contract il constituie comercializarea ........
III. DURATA CONTRACTULUI
Prezentul contract intră în vigoare la data semnării facturilor de livrare a mărfii de către părţi sau imputernicitii acestora şi încetează la data încasării contravalorii mărfurilor livrate
IV. CONDIŢIILE LIVRÃRII
Livrarea produselor se face de către distribuitorii împuterniciţi in limita stocurilor existente. Data livrărilor se stabileste prin acordul părţilor.
V. RECEPŢIA
Recepţia cantitativă şi calitativă se efectuează la momentul livrării de către administratori sau împuterniciţii acestora. Eventualele contestaţii, inclusiv calitatea împuternicitului semnatar se vor notifica în scris către furnizor în termenul de decădere în 30 de zile de la livrare.
VI. PREŢUL. MODALITÃŢI DE PLATÃ
Preţul produselor în momentul vânzării sunt negociate între vânzător şi cumpărător conform Listei de Preţuri
cu discount stabilit în functie de cantitatea cumpărată, de termenele şi modalităţile de plată. Plata contravalorii facturilor de livrare se face la termenele stipulate pe acestea prin numerar, file CEC sau bilete la ordin in conditiile legii.
VII. CLAUZA PENALÃ
Pentru neexeclutarea în totalitate sau în parte, ori executarea necorespunzătoare a obligaţiilor de plată la termenele stabilite, cumpărătorul datorează penalităţi de 0.5% pe zi de întârziere la suma datorată.
Cuantumul penalităţilor calculate în caz de neplată pot depăşi cuantumul sumei asupra căreia sunt calculate.
VIII. LITIGII
Eventualele litigii între părţile contractante pe perioada derulării prezentului contract se vor soluţiona pe cale amiabilă sau pe cale judecătorească de către instanţele competente din localitatea unde îsi are sediul furnizorul.
IX. DECLARAŢIE DE CONFORMITATE ªI CONDIŢII DE GARANŢIE
Furnizorul asigură, garantează şi declară pe propria răspundere ….
X. CLAUZE FINALE
In cazul în care factura se semnează de către împuternicit, acesta are obligaţia de a aduce de îndată la cunoştinţa administratorului firmei cumpărătoare clauzele contractuale, iar în situaţia în care administratorul sau reprezentantul legal nu este de acord cu clauzele înscrise în prezentul act; notifică în scris furnizorul în acelaşi terneu de decădere de 30 zile. "


De asemenea pe factura se mentioneaza faptul ca :" factura si conditiile de plata au fost acceptate de beneficiar. Penalitati pt intarzierea platii de 0.5% din valoarea facturii "

Avand in vedere doar cazul in care semnatura de pe aceste facturi nu coincide cu persoana abilitata sa angajeze societatea, am observat ca parerile sunt impartite si ca raspunsurile se refera doar la situatia in care pe factura sunt inscrise penalitati de intarziere.


Pe aceasta cale solicit parerile dvs. in situatia in care se invoca in fata instantei de judecata un astfel de contract, marfa fiind livrata fara comanda scrisa din partea cumparatorului.

Este sau nu valabil un astfel de contract in cazul in care factura este semnata de o alta persoana decat cea abilitata sa angajeze societatea?

Ce se inampla in cazul unor livrari succesive?

Este admisibila, in speta, o actiune intemeiata pe OUG 119/2007?




Cel mai recent răspuns: ContSters55280 , utilizator 23:30, 14 Februarie 2009
Este o metoda interesanta am vazut ca se practica din ce in ce mai des. Eu am retineri cu privire la aceasta metoda, in special cu, calitatea celor care semneaza acel contact. Are cel ce semneaza de primire a marfi calitatea de a reprezenta societatea? daca da, e bine, daca nu, ce faceti?
Se pare ca nimeni nu a avut astfel de spete ....#-o
Dumneavoastra puteti introduce actiunea, dar poate fi rasturnata foarte usor in sensul ca debitorul se poate apara spunand ca persoana care a semnat factura nu avea calitatea de a reprezenta(obliga) societatea, el fiin un simplu angajat. Dupa cum bine stiti calitatea de a reprezenta societatea o are numai Administratorul societatii, atunci cand nu confera aceasta calitate in mod special altui angajat.
De ce nu luati in calcul CARE ESTE SEMNIFICATIA FACTURII (in context general si legal) si faptul ca emiterea facturii este un act cu caracter obligatoriu LEGAL, care nu poate fi conditionat de emiterea unui alt act, care tine de vointa unor parti? Nu este de negljat ce rezulta in urma emiterii facturii de catre furnizor si refuzul de a fi primita de catre cumparator, motivul fiind numai acel contract inserat ABUZIV pe verso-ul facturii. La momentul emiterii facurii, furnizorul se inregistreaza cu ea si nu ar avea nici o problema, pe cand cumparatorul (care, sa zicem ca a primit marfa sub aviz de insotire, urmand sa primeasca factura ulterior!), nu inregistreaza factura, ceea ce este ilegal, dar el nu o face nu pentru ca ar vrea sa faca o ilegalitate, ci pentru ca nu o poate primi, refuzand semnarea. Ce face? Ajunge sa se dea in judecata pentru fiecare factura? Aberant! Este evident abuziva metoda, tinand seama de prevederile Codului fiscal art. 155 si nu numai. In plus, cine semneaza factura, poate avea un contract de munca in care se prevede ca persoana in cauza are doar atributiuni restranse in firma si nu i se pot stabili in sarcina de serviciu atributii suplimentare in baza unui contract stabilit abuziv de un tert. Asta-i chiar culmea! Nu cred ca un avocat sau un consultant cu ceva experienta, nu poate spulbera o asemenea practica, evident abuziva, daca a devenit o practica. Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transfer drept de proprietate la momentul livrarii ginnyy ginnyy buna seara, Am urmatoarea situatie: contract de vanzare cumparare, produse cu livrare succesiva, transportul fiind asigurat de catre Vanzator prin terte ... (vezi toată discuția)
Contract pe spatele facturii legal? bbn_1982 bbn_1982 Eu, s.c. am cumparat de la alta firma niste marfuri pe baza de factura. Pe spatele facturii, este un contract cu 1% penalitati ptr fiecare zi intarziere. Am ... (vezi toată discuția)
Exceptia de neexecutare? aartist aartist Buna ziua, Am incheiat un contract vanzare-cumparare marfa cu urmatoarele clauze: - termen de livrare 20 de zile de la semnarea contractului; - termen de ... (vezi toată discuția)