O persoana cu handicap accentuat, cu certificat de handicap, beneficiară a prevederilor legii 448/2006 si ale Codului Fiscal asupra scutirii de la plata impozitului pe venituri salariale.
Persoana cu handicap a depus la angajator copie dupa certificatul de handicap si i-a informat asupra faptului ca beneficiaza de scutire de la plata impozitului pe venit, dar, angajatorul nu a luat in seamă aceste lucruri și a retinut impozitul pe venit timp de 8 luni.
Recent, persoana cu handicap a primit (după 8 luni) primul fluturaș de salariu și a văzut că îi era reținut și impozitul pe venit, deși legea o scutește.
Stimați colegi, există o posibilitate ca impozitul pe venit retinuț în aceste luni să fie returnat și dacă da, ce ar trebui făcut?
Probabil ca patronul va trebui sa mearga cu o cerere la institutiile statului unde se vireaza impozitul,si in cerere sa specifice ca a fost o greseala a contabilei ( a uitat sa nu ii opreasca impozit pe venit persoanei cu handicap),iar institutiile statului sa ii returnze impozitul inapoi atat la angajator cat si la angajat.
Din punctul meu de vedere nu se va returna de catre stat suma platita cu titlu de impozit, ci se va face o compensare cu ceea ce trebuie platit, adica societatea va plati mai putin impozit pe veniturile din salariile angajatilor. In felul acesta societatea va ramane cu un asa-zis plus pe care il va restitui angajatului careia i l-a retinut ilegal.
Ca si procedura de operare un coleg contabil te poate ajuta.
Asa este Alex.
Colegul meu Lucian are dreptate. Se vor calcula drepturile salariale in continuare, cu scutirea ce i se cuvine. Se vor efectua note contabile de corectie asupra impozitului pe salariu calculat, retinut, declarat si virat. Impozitul pe salarii aferent lunii in care se face corectia, se va diminua in declaratie cu suma ce urmeaza a fi restiuita salariatului. In acest fel se regleaza impozitul pe salarii. Cu dispozitie de plata se va achita impozitul retinut din greseala.
Buna ziua,
Am si eu un caz de genul asta la birou, doar ca angajatul are certificatul de handicap din februarie 2012 dar solicita scutirea de impozit doar in luna asta (noiembrie). Totodata cere restituirea impozitului retinut, motivand ca nu a depus mai devreme cererea pentru ca nu a stiut de acest drept.
Intrebarea mea este daca trebuie sa-i returnam impozitul retinut in perioada februarie-octombrie si daca da, cum se declara mai putin impozit in Declaratia 112 ? La firma la care lucrez se utilizeaza un program integrat de salarii, pe toata tara, iar declaratia se depune centralizat la Bucuresti, direct din programul de salarii.
Va multumesc si va doresc o zi buna :)