avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Informatie - impozitare venituri salariale persoana cu ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Informatie - impozitare venituri salariale persoana cu pensie de handicap

buna dimineata.va rog sa ma ajutati cu o informatie si anume, avem la servici un coleg care are probleme cu auzul, este incadrat ca si incarcator-descarcator, am inteles ca are facuta o pesie de handicap, nu stiu daca asa se numeste, dar primeste ceva de la primarie, si aeste si angajat la o firma privata, si a depus actele pentru nu i se mai retine impozit pe venitul salarial......nu stiu concret cat este de corect si as dori ceva lamuriri....va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:12, 4 Iunie 2013
Conf art 55 alin 4 lit k^1 Cod Fiscal nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit, veniturile din salarii realizate de către persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat.

Asadar daca este incadrat in grad de handicap grav sau accentuat, atunci nu i se retine impozit dupa salariu. Daca e incadrat intr-o alta forma de handicap, atunci va plati impozit pe salariu.
VA MULTUMESC, insa este incadrat in in grad de handicap accentuat, are voie sa lucreze?si mai avem un caz, avem un coleg care este suspect de tuberculoza, de pe data de 28 februarie si pana acum este in concediu medical, si nea informat ca va mai sta in concediu medical, internari in jur de 8 luni, asa a fost iformat de la spital, si noi avem nevoie de un om la serviciu, se poate angaja om in locul lui pe perioada determinata? sau cum se procedeaza? va multumesc
Legea nr.448/2006 prevede :
ART. 77
(1) Persoanele cu handicap au dreptul de a munci şi de a realiza venituri în conformitate cu prevederile legislaţiei muncii, precum şi cu dispoziţiile speciale din prezenta lege.
(2) În sensul prezentei legi şi numai în contextul încadrării în muncă, prin persoană cu handicap se înţelege şi persoana invalidă gradul III.

ART. 78
(1) Persoanele cu handicap pot fi încadrate în muncă conform pregătirii lor profesionale şi capacităţii de muncă, atestate prin certificatul de încadrare în grad de handicap, emis de comisiile de evaluare de la nivel judeţean sau al sectoarelor municipiului Bucureşti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul medical se impoziteaza? Alina Tabara Alina Tabara Buna ziua, concediul medical se impoziteaza in cazul in care exista un certificat de handicap de grad accentuat in baza caruia se plateste si o indemnizatie ... (vezi toată discuția)
Scutire impozit pe venit persoana cu handicap n_roxxanne n_roxxanne Conform legii, persoanele cu handicap sunt scutite de la plata impozitului pe venit. Angajatorii (societatile) sunt oblihgate sa nu retina acest impozit? care ... (vezi toată discuția)
Scutire/reducere impozit pe venit hany89 hany89 sunt asistenta medicala angajata la o firma particulara,momentan sunt in concediul medical pe cod 14(neoplazie operata si tratata prin radioterapie);in ... (vezi toată discuția)