avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Angajarea raspunderii conform art.138 din Legea ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Angajarea raspunderii conform art.138 din Legea 85/2006

Buna ziua, am fost administratorul unei firme care este in proces de faliment, am primit o citatie acasa de la administratorul judiciar al firmei care a deschis proces pe numele meu pentru Angajarea raspunderii conform art.138 din Legea 85/2006. Ce trebuie facut in cazul de fata?daca nu am nici un bun pe numele meu ce se va intampla?astept raspuns .multumesc
Cel mai recent răspuns: freex , utilizator 07:53, 27 Aprilie 2014
Luati in considerare si aliniatul 2 al art. 138 din legea 85/2006.
daca imi puteti spune despre ce este vorba in aliniatul 2...
(2) Aplicarea dispozitiilor alin. (1) nu inlatura aplicarea legii penale pentru faptele care constituie infractiuni.
Este foarte important de vazut pentru ce se atrage raspunderea in temeiul art. 138.


Prevederile art. 138 Lg.85/2006 - Răspunderea membrilor organelor de conducere -sunt in sensul:

(1) În cazul în care în raportul întocmit în conformitate cu dispoziţiile art. 59 alin. (1) sunt identificate persoane cărora le-ar fi imputabilă apariţia stării de insolvenţă a debitorului, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecătorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoană juridică, ajuns în stare de insolvenţă, să fie suportată de membrii organelor de conducere şi/sau supraveghere din cadrul societăţii, precum şi de orice altă persoană care a cauzat starea de insolvenţă a debitorului, prin una dintre următoarele fapte:

a) au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice în folosul propriu sau în cel al unei alte persoane;

b) au făcut acte de comerţ în interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;

c) au dispus, în interes personal, continuarea unei activităţi care ducea, în mod vădit, persoana juridică la încetarea de plăţi;

d) au ţinut o contabilitate fictivă, au făcut să dispară unele documente contabile sau nu au ţinut contabilitatea în conformitate cu legea;

e) au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au mărit în mod fictiv pasivul acesteia;

f) au folosit mijloace ruinătoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, în scopul întârzierii încetării de plăţi;

g) în luna precedentă încetării plăţilor, au plătit sau au dispus să se plătească cu preferinţă unui creditor, în dauna celorlalţi creditori.



Atragerea raspunderii patrimoniale a membrilor organelor de conducere, reprezinta o procedura speciala, avand ca scop oferirea de misloace speciale creditorilor, in vederea asigurarii misloacelor adecvate necesare acoperiri pasivului.
Conditia atragerii acestei raspunderi, se considera a fi indeplinite, daca se face DOVADA legaturii dintre fapta ilicita-culpabila, constand in deziteresul aratat in ceia ce priveste functionarea normala si in conditiile de legalitate ale societatii si prejudiciul creat creditorilor prin neplata datoriilor catre acestia, fiind incidente dispozitiilor art. 138-Lg. 85/2006.

In cazul dvs, functie de acuzatiile ce vi se aduc, acuzatii reesite din raportul administratorului judiciar si in urma carora se solicita atragerea raspunderii patrimoniale, trebuie sa faceti o intampinare la cererea de atragere raspundere si sa solicitati dovezi.

Succes!

Alte discuții în legătură

Raspunderea administratorului in caz de insolventa sau faliment mcnc mcnc Ce raspundere are administratorul unei societati cu raspundere limitata in caz de faliment si/sau insolventa? Societatea are datorii catre furnizori si bugetul ... (vezi toată discuția)
Raspunderea asociatilor ticeza ticeza buna seara, intr-un srl aflat in insolventa si caruia i se deschide procedura de faliment exista posibilitatea atragerii raspunderii asociatilor?Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Consecintele falimentului djohn75 djohn75 As avea si eu nevoie de putin ajutor. In 2007 am infiintat cu un alt prieten o societate comerciala (SRL) care a functionat cam pana in decembrie 2008, ... (vezi toată discuția)