avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Hartuirea psihica la locul de munca !
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Hartuirea psihica la locul de munca !

Cum pot sa procedez daca sunt functionar public, iar seful meu direct (numit politic) ma hartuieste neincetat. Am fost la conducerea institutiei, dar acolo ii minte cu nerusinare, iar cand suntem singuri ma ameninta, imi zice ca sunt obligata sa fac una sau alta, ca imi face raport, ca e sefa si face ce vrea.... si alte amenintari ... mereu pe un ton ridicat.
DIRECTORII cred minciunile, deoarece sunt din acelasi partid...si doar merg impreuna la sedinte.
Sunt cap de familie, am un singur venit in casa....si milioane de probleme... asa ca nu pot demisiona, asa oricand, oricum....
Numai la mine tipa, restul pleaca cand vor, se plimba, mai dau si cate o mica petrecere... dar pe ei nu-i vede... mai e si cate o ruda, un prieten pe acolo....iar pe mine ma umileste in ultimul hal.
Chestia cu inregistrarea, nu prea merge, ar trebui sa am un microfon deschis toata ziua.... tipa la telefon...sau la mine in birou....
Toti colegii stiu, nu o aproba, dar tuturor le este frica... ca are pe cineva.... TARE in partid.... si le este frica de ea... si de raul pe care poate sa-l faca, cu prostia ei.
UNDE sa scriu ? Am zis, la directorii nostrii, nu am avut nici o sansa, una le zice in fata, alta face in particular.
SUNT TERMINATA !!!! Nu am somn, nu ma duc cu placere la munca, .... am palpitatii numai cand o aud ca merge pe hol........
Cel mai recent răspuns: doareu2008 , utilizator 18:26, 30 Octombrie 2014
Tipatul sefului este considerat discriminare... asa ca adresati-va consilului discriminarii...(nu stiu cum o sa il dovediti sau cine o sa vina martor, dar cereti ajutorul lor sa va invete cum puteti dovedi asta...)

Vedeti ca daca ei nu au sanctiuni in regulament impotriva discriminiarii risca niste amenzi, de la ITM/consiliul discriminarii....etc

Exista si o asociatie care se ocupa de asa ceva. parca FACIAS.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Octombrie 2012
liliana11, utilizator
A. Poate nu stiți, dar dupăƒ 1990, ]n foarte multe intreprinderi românești:

1.„Persoane importante\" din conducere, „căpușau” intreprinderea prin afaceri cu firmele personale sau ale familiei,

2.Iar „clasa muncitoare”€ reducea drastic, prin sindicate, normele de producț›ie ș™i ridicau salariile `întro veselie"€.

Consecinț›ele sunt căƒ, în orașul meu, o intreprinere cu peste 10 000 de angajati, a ajuns astăƒzi la 250 de lucrători care nu și-au primit salariile de mai multe luni și o intreprindere cu peste 5 000 de angajaț›i (de unde am plecat în 1987), are astăzi, cam 140 de lucrăƒtori, care stau acum acasăƒ ș™i aș™teaptă să reînceapăƒ lucrul, dacăƒ vor mai fi comenzi.

B. Ce se întâmplăƒ astăƒzi în administraț›ia de stat:

1.„€žPersoane importante”€ din conducere, ocupăƒ funcț›ii cu prin sprijin politic, activitatea lor nefiind acoperităƒ întotdeauna de profesionalimul necesar.

Vă citez „Toti colegii stiu, nu o aproba, dar tuturor le este frica... ca are pe cineva.... TARE in partid.... si le este frica de ea... si de raul pe care poate sa-l faca, cu prostia ei.”

2. „Clasa muncitoare” ,„... pleaca cand vrea, se plimba, mai dau si cate o mica petrecere... pe ei nu-i vede... mai e si cate o ruda, un prieten pe acolo...”€așa.cum cu bine sesizaț›i

Drama sistemului administrativ, care sunt de părere căƒ ar trebui să îngrijoreze factorii guvernamentali responsabili, nu inreseazăƒ pe nimeni, aș™a cum nici dupăƒ 1990 nu a interesat pe nimeni, Îmbolnăƒvirea relațiilor de tip productiv.

Consecinț›ele acestei stari de lucruri vor fi mult mai grave decât prabușirea surselor de venit a atâtor familii ș™i impingerea lor spre zone marginale ale societăƒț›ii sau forțarea lor la emigrare.

C. Ce se întâmplăƒ cu dvs. se întâmplăƒ cu foarte mulț›i functionari publici în România.

Drama pe care o trăƒiț›i „dur”, nu intereseazăƒ pe nimeni.

Cunosc un caz similar cu al dvs.. Un ș™ef a agresat ani de zile un funcț›ionar public aflat în subordine, ș™i cum nimeni nu a luat nici o măsură, la scos de curând pe acesta cu ajutorul acordului tacit al tuturor factorilor responsabili pe trei nivele ierarhice superioare ș™i cu lipsa de reacț›ie a tuturor organismelor interne de stopare a abuzurilor (sindicat, comisie de etica, consiliu departamentului, etc.), fără săƒ existe nici un document oficial al acestei decizii sau justificarea motivaț›iei, de care săƒ aibe cunoș™tiințăƒ. Respectivul șef nu își pune nici o problema că a făcut ceva imoral și ilegal și că poate fi tras la raspundere. „E TARE” politic, și are „PROPTE” foarte sus, cum bine spuneți .

D. Personal dacă măƒ transpun în pielea dvs., am „o strângere de inimă”ƒ, pentru căƒ sefa cu pricina, nu se va opri din agresiunea pe care o practicăƒ, decât dacăƒ o opreș™te Dumnezeu (cunosc foarte multe cazuri în care aș™a s-a întâmplat).

Motivele ar fi legate de:

- „Unda verde” sau poate „comanda” conducerii,

- E agresivăƒ prin exercitiu politic pe care il are în spatiul public și confruntările de partid, pe care îl transpune la serviciu.

- Considerăƒ căƒ prima ei sarcinăƒ e săƒ facă curăț›ernie în colectivul pe care il conduce forțând persoanele „nongrata”, din perspectivăƒ proprie, să îl părăsească chiar dacă îi aruncă în disperare.

Vă citez „Cum pot sa procedez daca sunt functionar public, iar seful meu direct (numit politic) ma hartuieste neincetat....UNDE sa scriu ? ”

E. Sunt de părere că soluț›ii ar fi urmăƒtoarele:

-Să răƒbdaț›i până dupăƒ 9 decembrie, căƒ s-ar putea ca structurile politice săƒ se schimbe ș™i săƒ vină un șef sau o ș™efă cu altăƒ atitudine fațăƒ de dvs. din altăƒ structurăƒ politicăƒ (moda cu schimbăm tot când venim la putere este generalizatăƒ).

-Să vă căutați și să găsiți o altă sursă de venit, dintro altăƒ activitate, săƒ așteptați săƒ ducăƒ „porcaria” pana la capat sau săƒ văƒ daț›i demisia.

-Să vă căutați și să găsiți un punct de sprijin favorabil, dispus să văƒ ajute din omenie sau din interes, superior lantului de șefi „înbârligați” în acțiuni nedemne. Un învățat antic spunea „Daț›i-mi un punct de sprijin și vă răstorn pământulƒ.”

-Să aplicaț›i principiul vechi de mii de ani, „ochi pentru ochi si dinte pentru dinte”, aplicat pe viața privată a „agresoarei”, practicat de foarte multe persoane din vechime până în vremurile noastre, pe care eu fiind creș™tin ortodox nu îl recomand.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Octombrie 2012
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
Incercati sa-i faceti o reclamatie scrisa, ca ce e scris ramane.Iar cand va mai vorbeste urat si sunteti intre 4 ochi dati-va puternic la ea ca oricum nu are martori. Poate asa isi da seama ca nu sunteti o papusa de joaca pentru ea.
Legea 7/2004 privind codul de conduita a f.pub.Cadrul relatiilor in exercitarea functiei publice

Art.12.
(1) In relatiile cu personalul din cadrul autoritatii sau institutiei publice in care isi desfasoara activitatea, precum si cu persoanele fizice sau juridice, functionarii publici sunt obligati sa aiba un comportament bazat pe respect, buna-credinta, corectitudine si amabilitate.
(2) Functionarii publici au obligatia de a nu aduce atingere onoarei, reputatiei si demnitatii persoanelor din cadrul autoritatii sau institutiei publice in care isi desfasoara activitatea, precum si persoanelor cu care intra in legatura in exercitarea functiei publice, prin:
a) intrebuintarea unor expresii jignitoare;
b) dezvaluirea unor aspecte ale vietii private;
c) formularea unor sesizari sau plangeri calomnioase.
(3) Functionarii publici trebuie sa adopte o atitudine impartiala si justificata pentru rezolvarea clara si eficienta a problemelor cetatenilor. Functionarii publici au obligatia sa respecte principiul egalitatii cetatenilor in fata legii si a autoritatilor publice, prin:
a) promovarea unor solutii similare sau identice raportate la aceeasi categorie de situatii de fapt;
b) eliminarea oricarei forme de discriminare bazate pe aspecte privind nationalitatea, convingerile religioase si politice, starea materiala, sanatatea, varsta, sexul sau alte aspecte.
(4) Pentru realizarea unor raporturi sociale si profesionale care sa asigure demnitatea persoanelor, eficienta activitatii, precum si cresterea calitatii serviciului public, se recomanda respectarea normelor de conduita prevazute la alin.(1)-(3) si de catre celelalte subiecte ale acestor raporturi.
Multumesc ... sa inteleg ca numai bunul D-zeu ma poate ajuta ... sa ma rog sa iasa la putere un partid sau altul ???? Tratamentul psihiatric este platit de partide ??? UNDE sa ma inscriu ... ce recomandati ??? :(
Va recomand sa va faceti treaba cu profesionalism, sa nu vorbiti cu sefa decat daca va intreaba si atunci pe un ton civilizat, :yes:sa nu va plangeti colegilor ca oricum acestia va parasc la sefa,:pleasantry: iar cand nu mai rezistati, ca vin sarbatorile, luati-va o foaie de boala. :dance3:Daca doriti neaparat sa va inscrieti intrun partid, mergeti in partidul sotului sefei, :hm:dar sa aveti de grija sa va faceti remarcat de sot, :worthy:poate asa va pune o vorba buna sotiei.:luck:

Alte discuții în legătură

Recurs granituire laura lora laura lora 1. as dori sa stiu dacă cel cu care mă judec mai are drept de recurs la curtea de apel odată ce noi am castigat la judecătorie ,la tribunal ( de două ori) ... (vezi toată discuția)
Anularea unui proces-verbal de contraventie dariedanut dariedanut Dacă un agent din cadrul Poliției Locale a completat o dispoziție de blocare a roții unui autoturism și un proces-verbal de ... (vezi toată discuția)
Atributii ofiter de serviciu ciric luminita ciric luminita As dori va rog sa-mi spuneti care sunt atributiile ofiterului de serviciu intr-un azil de batrani .Va multumesc anticipat (vezi toată discuția)