avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... intrebari legate de proces cu asociatia de locatari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

intrebari legate de proces cu asociatia de locatari

am urmatoarea problema.

in vara am fost dat in judecata de catre asociatia de proprietari pentru restante la intretinere pe perioada septembrie 2011 - mai 2012.

termenul initial fixat pentru judecata a fost ianuarie 2013.

acum aproximativ o saptamana am primit o noua citatie ca termenul de judecata s-a devansat pentru marti 23 octombrie, de care nefiind in localitate am aflat d-abia joi seara.

asa ca incerc sa ma dumiresc pe ultima suta de metri de mai multe detalii.

1. legat de procedura de mediere si obligativitatea participarii la o sedinta de informare intrata in vigoare de la 1 octombrie.

ce presupune asta practic. sedinta de informare o tine neaparat un mediator, sau o poata face insusi judecatorul in timpul infatisarii?

2 tinand timp de timpul scurt in care am primit instiintarea cu devansarea procesului ce relevanta are asta pentru o eventuala amanare.

3. daca nu am avocat la aceasta prima infatisare (din motive evidente) asta atrage o amanare?

4. ca problema conexa cu suma pt care sunt dat in judecata.
de la inceputul lui 2010 am instalat apometre, dar pe certificatul de verificare seriile unor apometre erau scrise gresit. ca urmare cei de la asociatie nu au luat in calcul consumul contorizat, si au folosit metoda veche punandu mi la cota de apa si pierderile de pe reteaua comuna.

intrebarea e daca in urma apelarii la o firma autorizata pentru a verifica functionarea corecta a apometrelor, suma datorata se poate recalcula.

5 mai general, in caz ca situatia se va decide la judecator, cam care sunt consecintele? timpul in care se poate plati datoria, timpul de la care exista riscul executarii silite etc.

multumesc
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 22:52, 9 Noiembrie 2012
1. Medierea se face la mediator. Oricare din cele doua parti poate apela la mediator si va intelegeti in fata acestuia, incheiati o intelegere, o respectati si nu va mai judecati. Mediatorul nu va ia bani pentru o sedinta de informare. Va explica ce inseamna medierea si daca sunteti de acord incheiati un contract, platiti iar mediatorul face demersuri pentru a invita cealalta parte la mediere.
2. Nu are relevanta timpul scurt de la primirea citatiei dar puteti sa va prezentati la acest termen si sa solicitati judecatorului o amanare pentru a va pregati apararea singur sau pentru a va angaja un avocat. De regula instanta acorda acest termen.
3. Puteti sa va angajati avocat astazi, maine si chiar in ziua cand aveti termenul. Asa cum am spus mai sus, cu sau fara avocat puteti solicita instantei o amanare pentru a pregati apararea. Daca angajati avocat, acesta stie ce are de facut.
4. Spuneti ca
in urma apelarii la o firma autorizata pentru a verifica functionarea corecta a apometrelor, suma datorata se poate recalcula

In urma efectuarii verificarii metrologice, anuntati asociatia, prezentati buletinul metrologic la asociatie, indexul actual, solicitati administratorul sa puna sigiliul pe apometrul montat in instalatie si de luna viitoare facand diferenta de index o sa platiti luna de luna ceea ce consumati conform acestui apometru.
Nu se calculaeaza din urma.
5. Judecatorul poate acorda un termen la cererea dumneavoastra. Apoi dumneavoastra puteti contesta sumele pretinse de asociatie, puteti solicita o expertiza pe cheltuiala dumneavoastra ceea ce inseamna alte termene s.a.m.d.
In functie de datele si inscrisurile din dosar procesul poate dura cateva luni, un an... Apoi, daca pierdeti, puteti face recurs si iar va ami judecati la Tribunal cateva termene.
Daca hotararea instantei ramane definitiva, asociatia o poate investi si poate apela la un executor judecatoresc.
Fiecare din aceeste etape inseamna timp si cheltuieli asa ca poate este mai bine sa apelati la o mediere, sa va intelegeti cu vecinii dumneavoastra care conduc asociatia si sa nu mai pierdeti timpul si banii prin instante. Bineinteles ca va puteti intelege si fara mediator printr-o intelegere scrisa, un angajament scris ca o achiatati suma de.... la data.... sau pana la data de....
Asociatia poate solicita suspendarea procesului pana la un an pentru a va rezolva problema.
1-
In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 462 din data de 9 iulie 2012 a fost publicata Legea nr. 115/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator.
Actul normativ introduce un capitol nou referitor la medierea in cazul unui litigiu aflat pe rolul instantelor de judecata.
Astfel, in litigiile ce pot face, potrivit legii, obiect al medierii sau al altei forme alternative de solutionare a conflictelor, partile sau partea interesata, dupa caz, sunt tinute sa faca dovada ca au participat la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii, in urmatoarele materii:
- in domeniul protectiei consumatorilor, cand consumatorul invoca existenta unui prejudiciu ca urmare a achizitionarii unui produs sau unui serviciu defectuos, a nerespectarii clauzelor contractuale ori garantiilor acordate, a existentei unor clauze abuzive cuprinse in contractele incheiate intre consumatori si operatorii economici ori a incalcarii altor drepturi prevazute in legislatia nationala sau a UE in domeniul protectiei consumatorilor;
- in materia dreptului familiei, in cazul neintelegerilor dintre soti privitoare la: continuarea casatoriei; partajul de bunuri comune; exercitiul drepturilor parintesti; stabilirea domiciliului copiilor; contributia parintilor la intretinerea copiilor; orice alte neintelegeri care apar in raporturile dintre soti cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii;
- in domeniul litigiilor privind posesia, granituirea, stramutarea de hotare, precum si in orice alte litigii care privesc raporturile de vecinatate;
- in domeniul raspunderii profesionale in care poate fi angajata raspunderea profesionala, respectiv cauzele de malpraxis, in masura in care prin legi speciale nu este prevazuta o alta procedura;
- in litigiile de munca izvorate din incheierea, executarea si incetarea contractelor individuale de munca;
- in litigiile civile a caror valoare este sub 50.000 lei, cu exceptia litigiilor in care s-a pronuntat o hotarare executorie de deschidere a procedurii de insolventa, a actiunilor referitoare la Registrul Comertului si a cazurilor in care partile aleg sa recurga la procedurile prevazute la art. 999-1018 din Codul de procedura civila;
- in cazul infractiunilor pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate si impacarea partilor inlatura raspunderea penala, dupa formularea plangerii, daca faptuitorul este cunoscut sau a fost identificat, cu conditia ca victima sa isi exprime consimtamantul de a participa la sedinta de informare impreuna cu faptuitorul.
Dovada participarii la sedinta de informare privind avantajele medierii intr-o anumita materie se face printr-un proces-verbal de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea.
Nu devine obligatorie medierea propriu-zisa, ci este introdusa obligativitatea participarii la o sedinta de informare cu privire la posibilitatea rezolvarii pe aceasta cale a conflictului. Conform legii, sedinta este gratuita, iar mediatorul va elibera un act care va atesta indeplinirea acestei etape procedurale.
Informarea cu privire la mediere devine obligatorie in unele cazuri - clar precizate de Legea 192/2006 modificata si completata iar mediatorul care realizeaza informarea cu privire la alternativa medierii va elibera un proces-verbal referitor la indeplinirea acestei etape.
Pot exista anumite conflicte ce nu pot fi solutionate foarte usor de catre parti, Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator ofera o astfel de cale de solutionare amiabila a conflictului.

2-Daca apreciati util si necesar,puteti solicita instantei de judecata acordare de termen
3-Lipsa aparatorului nu constituie element care automat sa determine amanare si acordare de nou termen de judecata
4-Daca apreciati util si necesar in solutionarea cauzei ,puteti solicita probe
5-Instanta de judecata nu decide timpul in care va puteti plati restantele ci strict analizand actiunea,apararile partilor admite sau respinge cererea prin care se solicita obligarea dvs la plata restantelor acumulate la asociatia de proprietari
Executarea silita se poate realiza din momentul in care instanta incuviinteaza executarea silita


1.Medierea nu este obligatorie de la 1 octombrie, dar o puteti folosi pt a va rezolva situatia desi veti obtine rezultate cred ca si in urma discutiei cu reprezentantii asociatiei, daca va veti lua un angajament de plata. Judecatorul nu face propriu zis o mediere, dar poate incerca sa impace partile

2-3.Data fiind devansarea termenului de judecata, puteti solicita acordarea unui nou termen in vederea angajarii unui avocat. Nu este obligatorie amanarea la primul termen daca nu aveti avocat, ci doar daca dvs solicitati acest lucru.

In final, daca asociatia isi dovedeste pretentiile si dvs nu achitati debitele, atunci intanta va da o hotarare prin care va obliga sa platiti sumele restante. Hotararea va putea fi pusa in executare silita dupa ce se va obtine incuviintarea executarii silite.
multumesc foarte mult de raspunsuri.

referitor la partea cu apometrele as vrea sa pun discutia intr-un context mai larg.
Si anume spiritul legii vs litera legii, care e o problema majora in societatea actuala.

Rolul justitiei e manifestarea Spiritului legii, iar Litera legii e unul din instrumentele pentru realizarea acestui fapt, celalalt fiind datoria si capacitatea judecatorului de a interpreta litera legii in acord cu spiritul ei.

in cazul concret sunt mai multe probleme din perspectiva spiritului echitatii. Si anume asociatia a decis ca pierderile comune sa le plateasca doar cei ne contorizati, in cazul de fata fiind 2 apartamente. Acest lucru in spirit este un abuz si o inechitate, chiar daca conform literei legii asociatia are atribuita de a stabili cum crede de cuviinta impartirea pierderilor.

in privinta calcului retroactiv in acelasi spirit, atat timp cat consumul a fost contorizat corect, este just ca obligatia de plata sa fie in acord cu consumul real, asa cum se intampla si la ceilalti locatari.

acest lucru se intampla la factura de curent prin procedura de regularizare.

nu stiu daca exista un cadru legislativ care sa specifice expres ca nu se poate face asta. si aici poate ma luminati dumneavoastra.

mai mult la inceputul anului cand s-a facut reverificarea generala, era un tabel in care mai mult de jumatate din cei contorizati aveau lipsuri la diversele acte prezentate, si se cereau acele acte.

Diferenta e ca in cazul lor, li se luau in calcul masuratorile. IN cazul meu din acelasi motiv nu s-au luat in calcul. Aceasta este rea vointa.

IN aprilie cei de la ascociatie au venit sa citeasca contoarele pentru a folosi masuratorile in nu stiu exact ce. Deci pentru ce aveau ei nevoie atunci contoarele erau bune, dar ca eu sa pot plati in baza lor nu. Din nou rea vointa.

cam asta e situatia. stiu foarte bine ce e echitabil in spiritul justitiei. Ma intereseaza care sunt sansele ca acest spirit sa se respecte in cazul de fata intr-o masura mai mica sau mai mare (calcularea retroactiva pe toata perioada, sau de la citirea din aprilie etc)

multumesc
andreidita a scris:
...acest lucru se intampla la factura de curent prin procedura de regularizare.
nu stiu daca exista un cadru legislativ care sa specifice expres ca nu se poate face asta. si aici poate ma luminati dumneavoastra.

Regularizarea consumului de energie electrica se face de catre furnizor pentru ca acesta citeste indexul odata la 6 luni sau mai nou la doua luni, iar intre citiri emite facturi estimative.
Furnizorul de apa factureaza lunar in baza indexului real, luna de luna si nu are ce regularizare sa mai faca.

Alte discuții în legătură

Ce cantitate de apa calda si apa rece se plateste la pausal gurita1809 gurita1809 Buna ziua, Locuiesc la bloc si asociatia de proprietari a hotarat sa se faca verificarea apometrelor cu o firma, contra cost, iar cei care nu efectueaza ... (vezi toată discuția)
Facturare apa contoare verificate si neverificate metrologic belfegor belfegor La o scara de bloc o parte din proprietari au contoare noi sau verificate metrologic iar alta parte nu.Cum facturez apa potabila si pierderile de apa? (vezi toată discuția)
Ce trebuie sa fac sa nu platesc diferentele de apa? AmeaDica AmeaDica La asociatia de propietari din care fac parte citirea apometrlor din aprtamente nu s-a mai facut de 5 ani.Pe luna se baga diferente de cate 10-17lei pe ... (vezi toată discuția)