Daca X nu recunoaste fata, e clar e cuvantul lui Y contra cuvantul lui X.
Problema se pune insa:
X recunoaste ca l-a agresat pe Y, insa a zis ca a fost provcat de acesta, ca Y a sarit la bataie. In acest caz X trebuie sa demonstreze provocarea din partea lui Y, si faptul ca era in stare de auto aparare?
Y nu a mentionat nimic despre o eventuala provocare. Deci e doar cuvantul lui Y
Dar daca X recunoaste ca l-a agresat pe Y, se plange ca a fost provocat, insa Y declara ca nu se poate pune in discutie vreo provocare.
Pe de o parte ai putea zice ca orice situatie incerta este favorabila faptuitorului, pe de alta parte nu poti acuza nici victima deoarece e cuvantul agresorului impotriva victimei, iar un lucru neprobat din punct de vedere juridic nu exista.
Parerea mea este X recunoscand ca l-a agresat pe Y este obligat sa probeze provocarea, Y poate recurge la tacere, iar cel ce tace nu se acuza, este ca si cum ai pune victima sa isi probeze vinovatia singura.
Super pentru ca sunt p. vatamata intr-un dosar unde s-a tinut de cuvantul lui contra al meu, si i-au retinut circumstanta pe 73 .lit B pe cuvantul, insa .... insa... pe mine nu m-au intrebat de respectiva provocare. Ma gandeam sa cer re audierea mea, si redeschiderea pe baza acestui lucru
Stimata doamna, prezumtia de nevinovatie nu vizeaza starea de provocare ci insasi inexistenta faptei comise de persoana suspecta.
Legitima aparare nu este in sfera prezumtiei de nevinovatie.
Prezumtia de nevinovatie vizeaza lipsa vinovatiei cu privire la savarsirea faptei de catre suspect, insasi inexistenta faptei care sa fie comisa de suspect in sensul ca nu se stie fara dubiu daca el a savarsit fapta.
Ganditi-va ce s-ar intampla in caz de omor daca s-ar lua in seama de plano prezumtia de nevinovatie in sensul ca legitima aparare este prezumata in cadrul prezumtiei de nevinovatie.
Foarte multi dintre inculpatii acuzati de omor se apara sustinand ca s-au aflat in stare de legitima aparare.
Omorul calificat-lcm
roberto3
Buna ziua! Vreau sa intreb daca loviturile cauzatoare de moarte se considera omor in fapt consumat sau doar lcm. Sunt infractiuni diferite? Va intreb pentru ca ... (vezi toată discuția)