buna ziua as dori sa va prezint problemele pe care le intampin la munca si as dori un sfat din partea dv, sunt angajatul unei societati straine dar conducerea societatii este romana. Sunt angajatul acestei firme de un an si doua luni si din luna februarie2012 ni sa adus la cunostinta ca trebuie sa stam peste program adica inainte lucram 8 ore acum insa din februarie lucram 10 ore care in primul rand nu au fost trecute in contractul individual si nici negociate in vreun fel si pe deasupra suntem obligati sa muncim si in zilele de sambata 6 ore ,inainte vroiau toate sambetele acum ca m-am mai impotrivit sambetele sunt doar 2 pe luna dar sunt sub observatie non stop si asteapta un mic motiv de a i-mi desface contractul de munca tin sa precizez ca suntem platiti per bucata daca bine zic asa si la sfarsitul lunii tot ce se realizeaza se imparte per ore cum vor ei si acela este salariul dar in contract este doar 720ron ,daca nu avem ce sa facem in cele 10 ore suntem obligati sa stam acolo dar si sa ne gasim ceva de lucru nu cumva sa ne vada seful ca stam . si ar mai fi insulte,abuzuri in functie etc .Eu consider ca drepturile mele ca si angajat si ca om au fost incalcate fara nerusinare fiind ca daca nu vreau sa stau la ore suplimentare mi se spune ca pot pleca cu totul , daca nu merg sambata nu am ce cauta la serviciu de luni se fluiera dupa noi ca si cum am fi o turma de oi cu un cioban insultele sunt de diferite feluri,felul in care suntem tratati lasa de dorit dar fiecaruia dintre noi ne este frica pe undeva ca daca ii denuntam sau facem ceva impotriva acestei asupriri vor lua masuri si ne vor concedia si de aceea va cer niste sfaturi ,eu deja sunt acea oaie neagra pentru ca eu am mai avut si in trecut cateva divergente legate de aceste aspecte si tin sa mai mentionez ca si banii care mi se cuveneau dupa munca depusa se imputineaza luna de luna ca poate asa voi pleca eu fara probleme ,chiar si cu banii de concediul de odihna sunt probleme se uita de ei si daca le aduc aminte se uita urat.... Spuneti-mi va rog ce sa fac dati-mi va rog un sfat ,o indrumare ca altfel nu va merge mai bine in aceasta tara eu am o fetita de 2 ani jumate si ma gandesc deseori la ce viitor vor avea acesti copii daca nu luam atitudine si refuzam sa ne facem dreptate doar pentru frica ca vom ramane fara un loc de munca ,multumesc Marius.:oops:
In primul rand contractul individual de munca se poate modifica conf art 41numai prin acordul partilor.
Art41 alin 3 ne spune ca :
Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.
Situatia dumneavoastra este la litera f bolduita .
Dumnevoastra ar trebui sa mergeti la ITM si sa inaintati o plangere pentru aceste abuzuri.
Din cate am inteles din expunerea dumneavoastra lucrati intr-o fabrica care ar trebui sa aiba un sindicat ,acel sindicat are menirea de a negocia cu sefi contractul colectiv de munca si modificarile survenite in el .
Tot dumneavoastra ati sugerat ca va este frica sa deschideti gura ca va concediaza ei bine conf art 78 Concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută.
Iar in cazul unui proces art 79 ne spune ca :angajatorul nu poate invoca în faţa instanţei alte motive de fapt sau de drept decât cele precizate în decizia de concediere.
are peste 150 de angajati dar nu este sindicat din pacate iar cu ITM eu stiu ce sa zic poate se vor spala pe maini cumva iar eu voi avea de suferit intr-un fel sau altul...
Ar trebui macar sa incercati ca alta solutie nu exista poate doar pe cale judecatoreasca in caz ca va da afara in mod ilegal si fara a respecta procedurile .
Sau daca nu atunci alta solutie este sa va dati demisia cu preaviz si sa cautati alt loc de munca .
Am un sfat vorbiti cu colegi sa va strangeti mai multi si angajati un avocat bun si dati in solidar toti fabrica in judecata.Trebuie sa va aparati drepturile ca altfel vor abuza tot timpul patroni astea .
Fara concediu
biaa24
Buna!
Problema este : sunt angajata la o firma de un an si jumatate,(chiar daca sunt acolo de aproape doi ani si jumatate),in tot timpul asta,noi n-am ... (vezi toată discuția)